Algemeen

Walt Disney ontslaat James Gunn; 'Guardians of the Galaxy Vol. 3' nu zonder regisseur

Dit komt onverwacht...

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Walt Disney heeft regisseur James Gunn ontslagen en dit betekent dat hij niet langer de regie op zich zal nemen van Guardians of the Galaxy Vol. 3.

Gunn is ontslagen om zijn nogal duidelijke standpunten over onderwerpen als verkrachting en pedofilie, die hij door de jaren heen via Twitter verspreidde en onlangs weer opdoken. Ondanks dat Gunn snel zijn verontschuldigen aanbood, was Disney niet zo mild.

Eerder vandaag sloot Gunn zijn account, en zijn laatste tweet was: "Veel mensen die mijn carrière hebben gevolgd, weten wanneer ik begon. Ik zag mezelf als een provocateur, maakte films en vertelde moppen die taboe en buitensporig waren. Zoals ik vaak openbaar heb aangegeven, heb ik mezelf ontwikkeld als persoon, en zo ook mijn werk en mijn humor."

De opnames voor Guardians of the Galaxy Vol. 3 moeten dit najaar starten om in 2020 te verschijnen. Disney's reactie: "De aanstootgevende houding en uitspraken die op de Twitter-feed van James zijn ontdekt, zijn onverdedigbaar en niet consistent met de waarden van onze studio, en we hebben daarom onze zakelijke relatie met hem verbroken."

De vraag is nu hoe Walt Disney / Marvel Studios omgaat met deze grote tegenslag; een nieuwe regisseur, of misschien wel een punt zetten achter de Guardians-reeks. Het script voor de film werd al opgeleverd door Gunn en Vol. 3 zou de Guardians-reeks moeten afronden en de aftrap zijn van de nieuwe reeks films in het Marvel Cinematic Universe.

UPDATE: Gunn heeft gereageerd via Deadline:

De gevolgen van zijn ontslag zijn groot. Sony Pictures zou een nieuwe samenwerking aankondigen tijdens Comic Con. Deze is gelijk gecanceld.

54 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nicolaas1982

Avatar

In shock.. werkelijk waar..

De man heeft zoveel goeds gedaan voor Marvel en bracht een fantastisch team aan personages tot leven!

Disney staat voor een aantal dingen, maar dit is werkelijk waar ongelooflijk..

Nogmaals ik ben echt in shock

Master Of Films

Avatar

Even ter info.

Most of the tweets date between 2008 and 2011.


en....

This isn’t Gunn’s first digital era controversy. Six years ago, he apologized publicly for a 2011 blog that was criticized as sexist and homophobic. In an entry titled “The 50 Superheroes You Most Want to Have Sex With,” Gunn speculated that Iron Man could “turn” the lesbian Batwoman into a heterosexual, labeled Gambit a “Cajun fruit,” and called Batgirl, who is a teenage mother in the comics, “easy.” Facing a backlash, Gunn said he regretted making “poorly worded” statements.

Bron: Variety

Het management van Disney zou bovenstaande incidenten/uitspraken toch geweten moeten hebben! Dus waarom toch met Gunn in zee gaan voor de 1e GotG en 2e GotG films als hij in het verleden zulke (foute!) uitspraken deed.

Waarom dan 5 jaar later ontslaan voor deze uitspraken (die niet corporate policy zijn voor Disney).

Doesn't make sense.

aspers

Avatar

Die zag ik totaal niet aankomen...

Benieuwd wie dit mag gaan opknappen!

Marklar

Avatar

Nou dan kunnen ze downey jr ook wel ontslaan voor alle fratsen die hij vroeger uithaalde. Echt bizar dit en totaal onnodig volgens mij. Gunn lijkt me echt een sympathieke vent als je hem overal ziet en leest en zijn Facebook volgt

Wat een zeik maatschappij zijn er in beland

Ereptile

Avatar

Zo dan... dit is inderdaad een enorme schok!!! GotG 1 was een enorme hit. Zover ik weet was Gunn ook niet zo provocatief of homofoob. Hebben ze hem vanwege een oude tweet ontslagen?!

chazillionair28

Avatar


Edit: Ik heb de betreffende tweets gezien en ik moet zeggen ze zijn vrij kansloos en echt zielig voor een persoon als Gunn, had zijn ontslag niet verwacht, maar vooral niet zulke uitspraken/tweets van hem. Sarcastisch of niet, je hebt bepaalde grenzen en hij heeft ze naar mijn idee best ver overschreden. Punt nu is waarom ze dan uberhaupt met hem in zee zijn gegaan.

Mav Damian

Avatar

Wow dit komt echt wel totaal onverwacht aan. Ik sta effie met mond vol tanden met dit nieuws.
Zeer jammer dit om te horen.

Steve-O

Avatar

Die tweets kunnen echt niet. En Disney wil natuurlijk geen smet op haar naam dus ik begrijp van hun kant wel waarom ze hem ontslagen hebben.
Ja, Gunn heeft hits gehad maar dat maakt hem natuurlijk niet onschendbaar.

Ereptile

Avatar

Tweets van James Gunn Oordeel zelf maar... Ik vind dat hij goed werk heeft geleverd met Guardians of the Galaxy, deel twee iets minder, maar verder vind ik dat er nu oude koeien uit de sloot worden getrokken.

Ik vind zijn tweets ook te ver gaan, maar waren de meest recente berichten net zo? Volgens mij niet namelijk?

Rutherford

Avatar

Sociale media, het platform waar iedere idioot zijn/haar mening kan verkondigen én waar gehoor aan is. Zelfs jaren later kan het je nog zuur opbreken. Terechte beslissing van Disney. Zag er best een sympathieke vent uit maar zijn tweets zijn niet op het randje, maar los erover.

lamoteg

Avatar

Wie heeft geen dingen gedaan waar ie later spijt van had. Maar ik ben o zo voorzichtig met uitspraken en bepaalde meningen op internet.
Je kan er u job mee verliezen!!

John Wayne

Avatar

Ik heb een aantal tweets gelezen. Het zijn allemaal zieke pedofiele uitingen, niet grappig, maar gewoonweg pervers. Ieder ander bedrijf, ongeacht welke industrie, ook hier in Nederland, had hem, om de goede naam te beschermen ook ontslagen.

Akke Moeka Hara

Avatar

Hij blijft voor mij altijd de man die het voor elkaar kreeg om op een lesbie te lijken.

chefry1983

Avatar

jammer maar wel enigzins terecht. Misschien moeten de Russo's de regie op zicht nemen?

23VDV23

Avatar

Ik kan best tegen harde humor. En welk grapje je er dan ook uitpikt kan ik met mijn klaarblijkelijk zieke geest wel hebben. Maar het is het tot in den treure herhalen van deze onzin die doet vermoeden dat deze man echt niet goed spoort. Gewoon terecht, ondanks zijn vakmanschap. Idioot

Kamajiisama

Avatar

Hoopt niet voor hem dat het een Me2 Gunn shot is..., je weet het maar nooit......pff !!

Thiver

Avatar

Een beetje context is hier wel op zijn plaats. De controversiële tweets (die niet serieus bedoeld waren maar desalniettemin behoorlijk smakeloos zijn) zijn al jaren geleden door Gunn verwijderd en hij heeft er openlijk zijn excuses voor aangeboden. Disney wist hiervan voor ze met hem in zee gingen. De reden dat de tweets nu komen bovendrijven, is dat een stel alt-righttrollen ermee aan de haal is gegaan. De hierboven gelinkte website is van Mike Cernovich, een bekende verspreider van nepnieuws en samenzweringstheorieën. Dit is niet iemand die aanstoot neemt aan Gunns pogingen tot humor (lees Cernovich' eigen tweets over date-rape er maar eens op na), maar simpelweg iemand met een agenda die een ideologische tegenstander met een achterban uit de weg poogt te ruimen. Gunn heeft zich immers regelmatig een tegenstander getoond van Donald Trump en diens doctrine, waarmee hij een doelwit is geworden voor dit soort sneue figuren. Dat Disney nu met Gunn breekt is dan ook een ontzettend domme zet. Het laat zien dat met goed georganiseerd trolwerk zelfs fouten uit verleden die al geheel zijn uitgesproken tot iemands val kunnen leiden, ongeacht de mate waarin de persoon in kwestie sindsdien rekenschap heeft afgelegd.

pete928s

Avatar

Welkom bij politiek correct extreem links vergiftigd hollywood .
ze zijn blijkbaar zo bang om zelf in de kritiekstoel terecht te komen dat ze er dan maar met de botte bijl doorheengaan .

Prince John

Avatar

Eens met Moffie en Chazilionair; waarom is Disney überhaupt in zee gegaan met Gunn? Dit komt bij mij ook als een klap aan aangezien ik toch had verwacht dat hij zijn GOTG trilogie zou mogen afmaken, die hij zo goed begonnen was... Maar logisch dat hij nu wordt ontslagen, veel van zijn tweets gaan echt te ver en kunnen niet als grappen beschouwd worden. Kan het begrijpen dat Disney niet met hem verder wil, al helemaal gezien het klimaat in Hollywood vandaag de dag. Vraag me af of hij nu nog echt aan de bak zal komen...

ThomasOMalley

Avatar

pete928s "Welkom bij politiek correct extreem links vergiftigd hollywood .
ze zijn blijkbaar zo bang om zelf in de kritiekstoel terecht te komen dat ze er dan maar met de botte bijl doorheengaan ."
Het is een negatieve en besmette term, maar denk je niet dat er af en toe ruimte moet zijn voor politieke correctheid? Zolang de beweegredenen goed zijn natuurlijk. "Zie ik er dik uit in deze jurk?" Je bent er vast bekend mee.
Dat ze zelf bang zijn om in de kritiekstoel terecht te komen is ook helemaal geen schande, ze staan als organisatie (heel terecht) niet achter de uitingen van Gunn. Ze willen niet geassocieerd worden met iemand die zich zo uitlaat.
Als jij een ondernemer zou zijn en één van jouw personeelsleden zou verantwoordelijk zijn voor deze negatieve publiciteit, zou jij diegene dan in dienst willen houden? Je zou dan verkeerd gedrag onbestraft laten, alleen maar voor je portemonnee. Dan ben je een grotere boef dan een volwassen keuze maken door afscheid te nemen van iemand die de kernwaarden van je organisatie niet deelt.

GreenHornet

Avatar

Ik zou voor Ron Howard gaan hij heeft ervaring met Solo dat een groot succes was.

benjamin

Avatar

pete928s "Welkom bij politiek correct extreem links vergiftigd hollywood ."
Want dit lijkt echt wel allemaal uit extreem linkse hoek te komen...

horizon

Avatar

Tja. The internet never forgets.

Gunn roept het over zichzelf af met die tweets. Inderdaad had Disney al in eerste instantie niet in zee met hem moeten gaan.

Da Villain

Avatar

Zou er nog een nieuwe GOTG komen dan? En wie zouden er goede kandidaten voor zijn?

akketa

Avatar

Ik snap niet dat men hier achter het besluit van Disney kan staan. Disney had achter hem moeten staan. Disney is dus, net als een aantal hier, in de hetze getrapt van een paar oproerkraaiers zonder een beetje onderzoek te doen.

Lees het bericht van Thiver en kijk een beetje rond op internet.
De tweets zijn alweer 10 jaar oud. Gunn dacht toen dat het tof was om tegendraads te zijn, maar kwam er later achter dat het kansloos en smakeloos was. Heeft het roer om gegooid, al die meuk verwijderd en is opnieuw begonnen.

De beste man heeft sindsdien zijn carriere op de rails, Disney ging in zee met hem ondanks dat verleden, maar laat hem nu vallen als een baksteen.
Ze hadden moeten zeggen dat ze gingen samenwerken met de James Gunn die hij nu is en niet het gebakje van toen. Dit is een duidelijke angstzet door oa. MeToo van de afgelopen tijd, terwijl dit gaat over het verleden en niks van nu á la Roseanne Barr.

Als dit tweets van nu waren geweest, dan was het volstrekt duidelijk geweest, maar dit is dom van Disney.

Jan231

Avatar

Wat voor samenwerking met Sony Pictures?
Had dit een nieuwe crossover moeten zijn, net als Spider-Man? Zou heel erg jammer zijn als dat nu niet doorgaat.

Prince John

Avatar

Dave Bautista heeft er op gereageerd op Twitter:
''I will have more to say but for right now all I will say is this..@JamesGunn is one of the most loving,caring,good natured people I have ever met. He’s gentle and kind and cares deeply for people and animals. He’s made mistakes. We all have. Im NOT ok with what’s happening to him''

ThomasOMalley

Avatar

akketa "Ik snap niet dat men hier achter het besluit van Disney kan staan. Disney had achter hem moeten staan. Disney is dus, net als een aantal hier, in de hetze getrapt van een paar oproerkraaiers zonder een beetje onderzoek te doen."
Gunn verdient na al die jaren wellicht een schone lei, maar het effect van de tweets zijn hartstikke echt. Om als organisatie geassocieerd te worden met een man (destijds de 40 al gepasseerd) die "tegendraads" (heb je de tweets gelezen?) wil zijn is niet iets dat je zou moeten willen.
Hij kan ze verwijderd hebben, maar de woorden zijn wel van hem en de kans dat je daar verantwoordelijkheid voor moet nemen is altijd aanwezig. Sterker nog, Gunn heeft openlijk deze verantwoordelijkheid genomen en dat siert hem.

Overigens is mijn kijk hierop wel gebaseerd op Disney's onwetendheid wanneer zij hem inhuurden. Indien Disney bekend was met zijn verleden (en toegegeven, deze kans is er), hadden ze inderdaad achter Gunn moeten staan. Vooralsnog is daar volgens mij geen uitsluitsel over bekend.

Dit heeft trouwens niets met MeToo te maken. Het is heel normaal om als organisatie afstand te doen van iemand die zich op een dergelijke manier heeft geuit. Veranderd of niet, iemand kan de reputatie van je onderneming beschadigen en dan moeten er keuzes worden gemaakt. Zoals aangegeven, dat is anders wanneer je een ex-bajesklant aanneemt en op een later moment ontslaat om diezelfde reden.

eltorro

Avatar

Lastig lastig. Hij heeft het denk ik als grap gezegd, neemt natuurlijk niet weg dat de grappen te ver gaat. Maar hij heeft geen misdaad begaan. Robert Downey Jr daarintegen heeft al meerdere misdaden begaan en is zelfs het boegbeeld van het MCU. Dit lijkt me toch meten met twee maten.

pete928s

Avatar

AKKETA

ik had het niet beter kunnen verwoorden , met als toevoeging dat ze hem nu snel willen lozen om de eventuele backlash van een kleine groep schreeuwers voor te zijn .

Het is net metoo guilty by definition .

pete928s

Avatar

BENJAMIN

nee dit komt niet uit extreem linkse hoek .
wel van al die laffe meelopers .

GreenHornet

Avatar

DC fans zitten hier achter

ThomasOMalley

Avatar

pete928s "ik had het niet beter kunnen verwoorden"
Hier zijn we het allemaal over eens.

Artificialis

Avatar

Zijn ze bij Disney helemaal contactgestoord geworden? Het bioscooppubliek heeft hier geen enkele boodschap aan! In wat voor overgevoelige politiek correcte bubbel leven ze daar in de filmwereld? Echt NUL incasseringsvermogen! Wat doet het er toe wat iemand jaren terug op het Internet heeft gezet!

Gaan we over een paar jaar ook oude telefoongesprekken bij iedereen naar boven halen? Die liggen vast wel ergens opgeslagen! Eens kijken wie we daarmee te grazen kunnen nemen hè? Wat een idioten! De provocerende instelling van James Gunn is waarschijnlijk het hele geheim van Guardians of the Galaxy geweest. Alleen zo'n man komt op het idee om zo'n superheldenfilm te maken!

Een gigantisch verlies voor Marvel Studio's en een achterlijke beslissing van Disney. Misschien moet de complete cast van Marvel maar ontslag nemen. Deze buitenproportionele consequenties voor ''jeugdzondes'' (en ja, die blijven we levenslang maken, mensen worden nooit compleet volwassen) moeten eens afgelopen zijn.

akketa

Avatar

Thomas,

Als Disney niet geassocieerd wilde worden met zo iemand dan hadden ze bij de aanstelling wel beter achtergrondwerk kunnen laten verrichten. Disney is gigantisch, dus die hadden toen genoeg manieren om uit te zoeken wie ze nu binnen hengelden, mag ik aannemen.

Ik zeg ook niet dat dit met MeToo te maken heeft. Ik zeg dat men nu sinds oa. MeToo sneller drastische stappen neemt zonder eerst goed na lijken te denken. Dat blijkt al uit de verklaring van Disney zelf. "De uitspraken van Gunn gingen tegen de waarden van Disney in." No shit. Dat gaat tegen elk bedrijf hun waarden in. Dit zou een logische uitspraak zijn als hij deze uitspraken nu had gedaan. Niet na ongeveer 10 jaar, terwijl hij er allang afstand van heeft gedaan en ze allang had verwijderd.
Het was gewoon openbaar allemaal. Geen doofpot of stiekem gedoe. Iedereen die toen bekend was met Gunn kon het gewoon weten. De hele wereld.
Duidelijk geval van oude koeien en moddergooien van een (politieke) tegenstander.

ThomasOMalley

Avatar

Artificialis "Gaan we over een paar jaar ook oude telefoongesprekken bij iedereen naar boven halen? Die liggen vast wel ergens opgeslagen! Eens kijken wie we daarmee te grazen kunnen nemen hè? Wat een idioten!"
Haha rustig drifkikkertje, je slaat een stapje over. Tweets zijn openbaar en telefoongesprekken niet. Niemand behalve James Gunn heeft die woorden willens en wetens de wereld in geslingerd.

Artificialis "Wat doet het er toe wat iemand jaren terug op het Internet heeft gezet!"
Ja joh wat maakt het uit? Eigenlijk moet je alles kunnen zeggen zonder daar verantwoordelijkheid voor te hoeven nemen, da's veel logischer! Maakt niet uit welke grens je passeert, gewoon een paar jaar wachten en je bent oké. Het waait wel over. Tijd heelt alle wonden!

benjamin

Avatar

Artificialis "Deze buitenproportionele consequenties voor ''jeugdzondes'' (en ja, die blijven we levenslang maken, mensen worden nooit compleet volwassen) moeten eens afgelopen zijn."
Jouw woordkeuzes doen een beetje de indruk wekken dat jij lijkt ervan uit te gaan dat er meerdere zulke gevallen zijn. Volgens mij is dit toch het enige soortgelijke scenario dat al is voorgevallen.

ThomasOMalley

Avatar

akketa "Als Disney niet geassocieerd wilde worden met zo iemand dan hadden ze bij de aanstelling wel beter achtergrondwerk kunnen laten verrichten. Disney is gigantisch, dus die hadden toen genoeg manieren om uit te zoeken wie ze nu binnen hengelden, mag ik aannemen."
Ah dus dit overkomt Gunn niet omdat hij destijds 10.000 pedofiele tweets heeft gestuurd, maar omdat Disney ze niet heeft gevonden tijdens zijn background check. Ik denk dat zelfs Gunn het zo niet ziet.

akketa "Dit zou een logische uitspraak zijn als hij deze uitspraken nu had gedaan. Niet na ongeveer 10 jaar, terwijl hij er allang afstand van heeft gedaan en ze allang had verwijderd.
Het was gewoon openbaar allemaal. Geen doofpot of stiekem gedoe. Iedereen die toen bekend was met Gunn kon het gewoon weten. De hele wereld."
Hoezo allang had verwijderd? Als hij ze allang had verwijderd was het niet openbaar meer voor de hele wereld te zien toch?
Als een vriend van je opbiecht dat 'ie 10 jaar geleden iemand heeft verkracht haal je ook je schouders niet op met "ik ken je als een toffe peer en je weet nu wel beter." Ik snap dat het een extreem voorbeeld is, maar dat is om duidelijk te maken hoe verantwoordelijkheid werkt.

Ik geloof niet dat James Gunn een verkeerde gast is, integendeel, maar die woorden zijn van hem en niemand anders. Dat Disney zo snel (nog voor de pers hier bovenop zat, als ik me niet vergis) intern heeft geschakeld en deze beslissing heeft genomen vind ik juist professioneel. Misschien scheelt het dat ik zelf uit het bedrijfsleven kom en hier dus begrip voor kan opbrengen, maar dat is een zakelijke beslissing en hier in de reacties is het emotie die overheerst.

Thiver

Avatar

Akke Moeka Hara "Hij blijft voor mij altijd de man die het voor elkaar kreeg om op een lesbie te lijken."

Een wat?

eltorro "Lastig lastig. Hij heeft het denk ik als grap gezegd, neemt natuurlijk niet weg dat de grappen te ver gaat. Maar hij heeft geen misdaad begaan. Robert Downey Jr daarintegen heeft al meerdere misdaden begaan en is zelfs het boegbeeld van het MCU. Dit lijkt me toch meten met twee maten."

Als fouten uit het verleden tot ontslag kunnen leiden, mag Robert Downey Jr. inderdaad ook wel op tellen passen. Maar goed, die mocht natuurlijk al als boegbeeld fungeren voordat Marvel door Disney werd opgekocht. Een beter voorbeeld van met twee maten meten is de voortdurende samenwerking tussen Disney en Johnny Depp, ondanks dat zijn wiens [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Depp#Legal_problems]lijst met wandaden[/quote] nog steeds groeit.

ThomasOMalley "Als een vriend van je opbiecht dat 'ie 10 jaar geleden iemand heeft verkracht haal je ook je schouders niet op met "ik ken je als een toffe peer en je weet nu wel beter." Ik snap dat het een extreem voorbeeld is, maar dat is om duidelijk te maken hoe verantwoordelijkheid werkt."

Je zegt het zelf al: dit is een extreem voorbeeld en totaal niet vergelijkbaar met deze situatie. Verkrachting is een van de grootste misdaden die je kunt begaan en dus vrijwel overal strafbaar. Wat Gunn heeft gedaan getuigt van weinig goede smaak, maar hij heeft geen wetten overtreden. Zijn tweets verdienen geen enkele goedkeuring, maar ze hebben geen slachtoffers gemaakt. Iets wat van bijvoorbeeld Johnny Depp niet kan worden gezegd.

Artificialis

Avatar

@ThomasOMalley
Guardians of the Galaxy Vol. 3 is het enige waar ik in deze situatie geïnteresseerd in ben. Het script ligt klaar, de cast staat klaar. De bedenker, schrijver en regisseur van Vol. 1 en Vol. 2 staat op het punt om ons zijn derde vervolgfilm te laten zien. En nu is het voorbij. Niet door iets wat hij afgelopen week heeft gedaan, maar door iets wat hij jaren geleden heeft gezegd en waar hij nooit meer wat aan heeft kunnen veranderen.

Dat jij vind dat je de rest van je leven consequenties moet dragen voor uitspraken die je in het verleden hebt gedaan vind ik een onmenselijk standpunt. Hij heeft alles jaren terug al uit de openbaarheid gehaald, dat mensen dit met succes hebben weten terug te halen vind ik vergelijkbaar met het openbaren van opgeslagen telefoongesprekken.

Jij bent misschien voorstander van een schijnheilige, liegebeesterige en achterbakse wereld waarin mensen vooral niet zeggen wat ze vinden. Waarbij controversiële en provocerende uitspraken worden vermeden. Waar mensen levenslang kunnen worden ontslagen op basis van uitspraken die vroeger zijn gedaan. Ik vind dat een idioot uitgangspunt.

En natuurlijk is dit een zakelijke beslissing. Nergens is de harteloosheid immers zo groot als in het bedrijfsleven, waar men altijd algemene principes voorop stelt aan de consequenties voor individuele mensen. Uiteraard kan dit jou niet zoveel schelen, je hebt de aantrekkingskracht van het Marvel Cinematic Universe überhaupt nooit begrepen.

Het ergste vind ik dat Disney met het ontslag van James Gunn eigenlijk laat weten dat deze man nooit bij Marvel Studio's werkzaam had mogen zijn. Dat Guardians of the Galaxy Vol. 1 en Vol. 2 eigenlijk nooit hadden mogen bestaan. Onbegrijpelijk dat een christelijk land als de Verenigde Staten in zo'n ''vergevingsloze'' toestand is geraakt. Dat er na elke misstap direct koppen moeten rollen.

benjamin

Avatar

Thiver "Zijn tweets verdienen geen enkele goedkeuring, maar ze hebben geen slachtoffers gemaakt. Iets wat van bijvoorbeeld Johnny Depp niet kan worden gezegd."
En als ik mij niet vergis hadden ze toch ook wat meer moeite om te beslissen Lasseter de deur te wijzen na ergere feiten.

ThomasOMalley

Avatar

@Thiver
Ik heb het niet alleen zelf gezegd, maar ook met een goede reden. Ik vergelijk de uitspraken van Gunn niet met de daad van verkrachting, maar ik geef een voorbeeld van verantwoordelijkheid verplaatsen waar dat onterecht is. Verkrachting is extremer, maar het blijft een daad waarvan de verantwoordelijkheid bij de dader ligt.

Mijn voorbeeld zou dus pas slecht zijn als ik de straffen voor beide daden zou vergelijken, iets wat ik duidelijk niet doe.De sympathie voor Gunn weegt voor jullie mee en met mijn voorbeeld (verkrachting) snij ik deze weg, in de hoop dat jullie objectiever naar de situatie kunnen kijken.

Thiver

Avatar

Artificialis "Het ergste vind ik dat Disney met het ontslag van James Gunn eigenlijk laat weten dat deze man nooit bij Marvel Studio's werkzaam had mogen zijn. Dat Guardians of the Galaxy Vol. 1 en Vol. 2 eigenlijk nooit hadden mogen bestaan. Onbegrijpelijk dat een christelijk land als de Verenigde Staten in zo'n ''vergevingsloze'' toestand is geraakt. Dat er na elke misstap direct koppen moeten rollen."

De wrange ironie van de situatie die velen ontgaat, is dat de Guardians of the Galaxy-films juist daarover gaan: in het reine komen met jezelf door erkenning van wandaden uit het verleden. Geen enkel personage in deze films is smetteloos, maar wie we als de helden beschouwen zijn degenen die verleden onder ogen durven te zien, daar lering uit trekken en proberen een beter mens (of nou ja... alien) te worden. Het tweede deel wist het zelfs zo spelen dat twee antagonisten uit het eerste deel (Yondu en Nebula) de sympathie van de kijker wisten te verkrijgen.

ThomasOMalley "Ik heb het niet alleen zelf gezegd, maar ook met een goede reden. Ik vergelijk de uitspraken van Gunn niet met de daad van verkrachting, maar ik geef een voorbeeld van verantwoordelijkheid verplaatsen waar dat onterecht is. Verkrachting is extremer, maar het blijft een daad waarvan de verantwoordelijkheid bij de dader ligt."

Maar in dat extreme voorbeeld heb je de door Gunn genomen verantwoordelijkheid niet opgenomen. Als we de geschetste extreme situatie doortrekken, zou die vriend van zich je al jaren geleden hebben aangegeven bij de politie, net zoals Gunn zijn tweets heeft verwijderd, er zijn excuses voor gemaakt en zich met recentere uitingen heeft laten zien als een beter mens. Wat had hij nog meer kunnen doen?

ThomasOMalley "De sympathie voor Gunn weegt voor jullie mee en met mijn voorbeeld (verkrachting) snij ik deze weg, in de hoop dat jullie objectiever naar de situatie kunnen kijken."

Bullshit. Als het niet James Gunn was geweest, maar Michael Bay onder exact dezelfde omstandigheden door Paramount ontslagen zou zijn van de zoveelste Transformers-film had ik exact dezelfde reactie gehad. Ik baalde net zo goed van het nieuws dat Kevin Spacey, Louis CK en Al Franken, mensen wiens werk ik altijd heb gewaardeerd, door de mand vielen als een stel kloothommels die hun positie hebben misbruikt. Maar met hen sympathiseer ik niet, daar ze daadwerkelijk strafbare dingen hebben gedaan en deze hebben verzwegen. Er is daarentegen niets strafbaars aan Gunn tweets, maar hij is er eerlijk voor uitgekomen en heeft het boetekleed al jaren geleden aangetrokken.

ThomasOMalley

Avatar

Artificialis "Guardians of the Galaxy Vol. 3 is het enige waar ik in deze situatie geïnteresseerd in ben. Het script ligt klaar, de cast staat klaar."
Dat is ook prima en daar heb ik geen problemen mee. Je bent dus niet in staat objectief naar de situatie te kijken, maar bekijkt het vanuit jouw eigen belang. No worries.

Artificialis "Dat jij vind dat je de rest van je leven consequenties moet dragen voor uitspraken die je in het verleden hebt gedaan vind ik een onmenselijk standpunt."
Dat vind ik niet. Sommige keuzes blijven ons heel ons leven achtervolgen en dat is de realiteit. Appen in de auto, een dronken knokpartij of belachelijke uitingen online, soms zijn er consequenties en die zijn voor jou. Nergens heb ik gezegd dat iemand gestraft moet blijven worden voor die daden of dat iemand niet vergeven kan worden, maar de schuld bij een ander leggen voor iemands woorden is in mijn beleving per definitie oneerlijk.

Artificialis "Jij bent misschien voorstander van een schijnheilige, liegebeesterige en achterbakse wereld waarin mensen vooral niet zeggen wat ze vinden. Waarbij controversiële en provocerende uitspraken worden vermeden."
Je hebt geen hoge pet van me op, dat is duidelijk en wellicht terecht, maar als je mij zo hebt meegemaakt in onze discussies heb je mij eigenlijk nooit begrepen. Ook dat is prima, maar weer iets waar wij een andere kijk op hebben.

Artificialis "Uiteraard kan dit jou niet zoveel schelen, je hebt de aantrekkingskracht van het Marvel Cinematic Universe überhaupt nooit begrepen."
Dat dit binnen het MCU gebeurt is iets dat ik niet meeweeg. Dat maakt mij in mijn beleving juist een stuk objectiever dan dat jij bent. Volgens mij is objectiviteit een goed streven en daar blijf ik voor gaan.

ThomasOMalley

Avatar

Thiver "Bullshit. Als het niet James Gunn was geweest, maar Michael Bay onder exact dezelfde omstandigheden door Paramount ontslagen zou zijn van de zoveelste Transformers-film had ik exact dezelfde reactie gehad"
Daar twijfel ik niet aan. Ik bedoelde ook dat je niet objectief naar de situatie kijkt, ongeacht wie het overkomt. Sympathie is een stuk moeilijker op te brengen voor iemand die verantwoordelijkheid moet nemen voor verkrachting, dat was mijn punt.

Thiver "Er is daarentegen niets strafbaars aan Gunn tweets, maar hij is er eerlijk voor uitgekomen en heeft het boetekleed al jaren geleden aangetrokken."
Strafbaar misschien niet, maar in mijn optiek zijn er meer goede redenen om iemand te ontslaan dan alleen strafbare feiten.
Zoals eerder gezegd verandert mijn standpunt op het moment dat Disney bekend was met zijn situatie voordat zij hem aannamen als regisseur. Dat lijkt me een vrij eerlijke uitgangspositie.

akketa

Avatar

Ik probeer het juist vanuit een zakelijk oogpunt te bekijken. Ze tonen ballen door een belangrijke regisseur uit hun MCU eruit te knikkeren, maar voor mij tonen ze nog meer ballen als ze hem juist hadden gehouden. Dat ze hadden gezegd: Leuk die lastercampagne, maar wij staan achter James. Ja, we walgen van die tweets, maar dat deed James ook. James heeft afstand gedaan van die tweets en wij vinden dat James nu een aanvulling is op onze normen en waarden ondanks zijn verleden. Het huidige statement van Disney (die ik kon vinden) komt op mij over als "het stond op Facebook". Weinig doordacht.

James Gunn maakt mij zelf niet zoveel uit. Het had net zo goed Peyton Reed of 1 van de Russo broertjes kunnen zijn. Het gaat mij om de zakelijke keuze en die komt bij mij over dat juist Disney uit een onderbuikgevoel heeft gehandeld en niet rationeel alle plus- en minpunten op een weegschaal heeft gelegd. Bij Lasseter is er tijd genomen. Dit is twee dagen.

Ereptile

Avatar

Zullen ze Robert Downey Jr. ook ontslaan vanwege shit die hij jaren geleden heeft gedaan?

pete928s

Avatar

ja
wie zonder zonde is werpt de eerste steen .
ik ben overigens niet gelovig .
en welke bijdrage kunnen we van jou verwachten ?

Leeroyping

Avatar

Al had Disney dit allemaal kunnen voorkomen door vooraf betere research te doen naar Gunn, nu het uitgelekt is, konden ze niet anders dan hem ontslaan.
Bob Iger wil geen enkele negatieve berichtgeving over Disney, voor het bedrijf en ook voor z’n eigen bestwil, aangezien hij de ambitie heeft om president te worden.

Als vervanger lijkt Taika Watiti, regisseur van Thor:Ragnarok, mij een uitstekende keuze.
Al eerder gewerkt voor Marvel dus, en GOTG past denk ik precies in z’n straatje.

Thiver

Avatar

ThomasOMalley "Strafbaar misschien niet, maar in mijn optiek zijn er meer goede redenen om iemand te ontslaan dan alleen strafbare feiten."

Volkomen waar. Neemt niet weg dat je vergelijking met een verzwegen verkrachting nog steeds volledig mank gaat.

ThomasOMalley "Zoals eerder gezegd verandert mijn standpunt op het moment dat Disney bekend was met zijn situatie voordat zij hem aannamen als regisseur."

Natuurlijk wist Disney hiervan. Een miljardenbedrijf als dat gaat echt niet over een nacht ijs. Althans, niet als het aankomt op het aanstellen van een regisseur voor een film van tweehonderd miljoen. Wanneer een stel internettrollen een stevige hetze voert, blijkt een of twee nachten ijs meer dan genoeg om diezelfde persoon te ontslaan...

pete928s

Avatar

als ze dit soort redenen genoeg vinden voor ontslag dan kunnen ze half hollywood wel op een zwarte lijst zetten .

MASTHOR

Avatar

In elke grap zit een halve waarheid en waar het hart vol van is, loopt de mond van over!

Gezien hij fantasieën tot werkelijkheid kan laten uitkomen, zou het mij verbazen als hij in praktijk GEEN ondenkbare dingen heeft gedaan / geprobeerd.

Guilty until proven innocent!

Uitspraak hoger beroep: Ontslag meer dan terecht!

Er zijn nog genoeg andere talentvolle regisseurs.
Snel vergeten die vent!

NieuwsFilm

meest populair