Meer dan de helft van de films blijkt R-rated

Meer dan de helft van de films blijkt R-rated

Onderzoek wijst uit dat Hollywood films doorgaans juist erg stevig zijn.

De Motion Picture Association of America (MPAA) heeft ter gelegenheid van hun vijftig jarige bestaan een onderzoek gedaan naar de films die sinds de oprichting in 1968 zijn verschenen, en beoordeeld. Het blijkt dat meer dan de helft van alle films R-rated zijn, oftewel 16 jaar en ouder. Dit werd bekend via The Hollywood Reporter.

De MPAA geeft aan dat de "R" leeftijdsclassificatie het meest is toegekend aan de beoordeelde films. Van de 29.791 films die sinds het actief zijn van het systeem zijn verschenen kregen 17.202 een R-rating. En dat is 58 procent! Daarna volgen "PG" (6 jaar en ouder) met 5.578 films, "PG-13" (12 jaar en ouder) met 4.913 films, "G" (alle leeftijden) met 1.574 films en "NC-17" (18 jaar en ouder) met 524 films.

Een aardig onderzoek, en dit toont een beetje aan dat filmmakers zeker bereid zijn om stevigere films te maken. Het commentaar bij de allergrootste Hollywood-blockbusters is dat er gevoeligere beelden (geweld, bloed en bloot) worden geschuwd om meer publiek te trekken.

Ondanks dat deze keuze leidt tot minder heftige scènes, die in mogelijk bronmateriaal wel aanwezig zijn, is de keuze wel te begrijpen. De grootste Hollywood-blockbusters hebben vaak een enorm budget voor de A-list cast en visuele effecten van de bovenste plank. En de kosten moeten uiteraard wel terugverdiend worden. Al zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.



NieuwsFilm

meest populair