Algemeen

Disney koopt Pixar

door FilmTotaal op 24.01.2006 om 12:10 in Algemeen
Er waren al lange tijd gesprekken gaande over verdere samenwerking, vorige week ging dat over in geruchten tot volledige overname en dat laatste is wat er inderdaad staat te gebeuren: Disney koopt animatiestudio Pixar.

De twee partijen tekenden na Toy Story (1995) een contract, waaronder nog één film zal vallen: Cars, een film die in juni verschijnt. Pixar wilde lange tijd niet op dezelfde voet verder omdat Disney, die alleen de distributie en promotie voor haar rekening nam, wel de rechten had om sequels van de films te maken zonder dat Pixar daar invloed op had.

Disney legt als het goed is morgen voor 7 miljard dollar aan aandelen op tafel voor het bedrijf, waarna Steve Jobs, bestuursvoorzitter van Apple en mede-oprichter van Pixar, de grootste individuele aandeelhouder van Disney wordt. Het zal dan ook niet lang duren voordat Disney-downloads te koop zijn in iTunes.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

FerryvD

Avatar

Damn, daar gaat de kans op volwassenere films van pixar. Ik had liever gezien dat pixar zelfstandig door zou gaan.

master3d

Avatar

Jup me too, maar je kan niet alles hebbenSmiley face vraag me af of Universal of andere bedrijven nog boden hebben gedaan...je weet bijna zeker dat alles van Pixar maakt in goud veranderd, het enige wat je moet doen is voor de koffie zorgen om het zo maar te zeggen..

geertvdheide

Avatar

Dit is niet echt positief. Pixar deed het geweldig 'zonder' Disney. Nu de twee bedrijven één worden, kan de echte Pixar-stijl verloren gaan...

Daarentegen is Disney ook ten positieve veranderd de laatste jaren, kijk maar naar het zeer geslaagde avontuur 'Pirates of the Caribbean'.

Ik hoop dat de unieke humor en originele stijl van de Pixar-films zal blijven bestaan, en dat de sequel-manie van Disney niet al te erg zal toeslaan. Zo lang er originele films uitkomen, vind ik het best.

Minority_freak

Avatar

Het artikel vergeet erbij te vermelden dat Steve Jobs ook een zetel krijgt in de fameuze 'Board of Directors'. Zoals ik het zie; Pixar zal (contractueel) gewoon rustig verder hun ding blijven doen, maar zal met Steve Jobs (binnenkort dus als mede-Disney voorzitter) hun invloed wél laten gelden in omgekeerde richting: in de only-Disney producties dus. En dat is natuurlijk goed nieuws. T+)

Rich Art

Avatar

Vind het een goede zaak dat Pixar hun films niet zomaar uit handen geeft, zodat een andere partijen er schaateloos, zeer slechte sequels van kan maken. Gelukkig kan Pixar nu ook mee belsissen hoe die sequels in elkaar zitten.

Rich Art

Avatar

geertvdheide "Dit is niet echt positief. Pixar deed het geweldig 'zonder' Disney. Nu de twee bedrijven één worden, kan de echte Pixar-stijl verloren gaan..."

En welke film is volgens jou dan Pixar-only?

merijnsa

Avatar

Rich Art "En welke film is volgens jou dan Pixar-only?"


Ja dat vroeg ik me ook af. Ze hebben wel wat Pixar only mini filmpjes gemaakt. Maar die vond ik niet eens zo goed. Ik zie het probleem niet...

Jildert

Avatar

Rich Art "En welke film is volgens jou dan Pixar-only?"


Helemaal mee eens.
De combinatie Disney/Pixar is uitstekend en het is dan ook goed dat ze samen zijn gegaan.

Stealth2000

Avatar

Dit kan alleen maar meer moois opleveren.

Sauron

Avatar

Ik zie het probleem niet, slimme zet van Disney.
Denk zelf dat ze wel wijzer zijn dan hun invloed te laten gelden bij de films van pixar..

Deddiekoel

Avatar

Misschien wil Disney zo bewerkstelligen dat Jobbs ook Disney komt redden zoals hij dit met Apple heeft gedaan...

SunChaser

Avatar

Maar de breinen van Pixar kunnen gewoon iets nieuws beginnen natuurlijk, misschien concurentiebeding van 3 jaar en dan weer los.

styfus

Avatar

Sauron "Ik zie het probleem niet, slimme zet van Disney.
Denk zelf dat ze wel wijzer zijn dan hun invloed te laten gelden bij de films van pixar.."
idd lijkt mij ook... iedereen ziet dat pixar het goed doet, zonder dat disney daar veel werk voor heeft moeten doen; pixar was een goudmijntje voor disney... het zou stom zijn als disney zich er nu mee zou gaan bemoeien... het enige wat veranderd is dat het contract nu een aandeel is geworden; disney is er in elk geval zeker van dat ze pixar niet meer kwijt raken

TimTom

Avatar

Walt Disney is niet dood. Hij is slechts bevroren om, wanneer de wetenschap er klaar voor is, gewoon weer ontdooid te worden; aldus de geruchten. Omdraaien in zijn graf was er dus niet bij, toen Michael Eisner (tot voorkort algemeen directeur van de ‘Disney Company’) in de afgelopen jaren met gezwinde spoed de Disney-erfenis richting ravijn aan het duwen was. Had Disney een graf gehad, dan was de schaal van Richter zeer waarschijnlijk ontoereikend geweest om te meten wat films als ATLANTIS, LION KING 3, BROTHER BEAR en BAMBI 2 te weeg hadden gebracht. Het enge van de Disney-strategie van de afgelopen jaren was: wanneer Eisner LION KING 3 zei, zei de dvd-verkoop onmiddellijk LION KING 4. Verkoopcijfers maakten de dienst uit en creativiteit lag in het Disney Concern als een kasplant aan de beademingsapparatuur. Tot deze week.

De enige animatie-successen die het Disney Bedrijf de afgelopen jaren boekte op zowel financieel áls artistiek gebied kwamen niet uit eigen keuken, maar uit die van Pixar. Baanbrekende films als TOY STORY, FINDING NEMO en THE INCREDIBLES waren wereldwijd bij publiek, pers en kaartjesverkopers successen van monsterformaat, maar werden van A tot Z geproduceerd door Pixar; Michael Eisner trok slechts de portemonnee. Zijn probleem was echter dat het contract met Pixar getekend was voor vijf films en dat de laatste van het stel, CARS, in 2006 in premiere zou gaan. Onderhandelingen met Pixar liepen op niets uit. Eisner had zich met al zijn onmetelijke arrogantie weinig flexibel opgesteld in voorgaande jaren, en Pixar directeur Steve Jobs (tevens de grote man achter het hedendaagse Apple met haar i-Pod’s) leek vastbesloten Disney te gaan verlaten. Tot Disney’s raad van bestuur ingreep en Michael Eisner in oktober 2005 liet vervangen door Robert Iger. De sympathieke (of gewoon heel erg tactische) Iger hernieuwde de onderhandelingen met Jobs en vorige week staken de eerste geruchten omtrent de uitkomst online de kop op. Een paar dagen later kwam de officiële bevestiging naar buiten: Disney kocht Pixar, niet met geld maar met aandelen. Het resultaat: Steve Jobs werd op stel en sprong één van de machtigste mensen in het Disney Bedrijf.

Wat dit allemaal precies gaat betekenen is nog niet duidelijk, maar de toekomst laat zich aardig raden. Zowel Jobs als Pixar staan voor originaliteit, lef, creativiteit en kwaliteit, zegmaar alles waar Disney de laatste jaren niet voor stond. Weg zijn dus hopelijk de inspiratieloze sequels (Disney was met dank aan een sluwe rechtentruc reeds bezig met TOY STORY 3, geheel buiten Pixar om, maar dát project is inmiddels al van de baan!) en terug komen de door Eisner gesloten animatie-afdelingen van Disney, tenminste, dat zou mooi zijn. Juist in tijden waarin de markt van computer-animatie compleet verzadigd lijkt kan traditionele animatie de troef zijn waarmee Jobs Disney weer mee kan laten tellen. Met Pixar op de troon van Disneyland weet het bedrijf zich wellicht opnieuw te bewijzen en is een terugkeer naar het niveau uit het begin van de jaren negentig (BEAUTY AND THE BEAST, ALADDIN en THE LION KING) in het geheel niet ondenkbaar. Maar wat er dan ook precíes gaat gebeuren, wij volgen het met de grootste interesse, want rooskleurig zal het zijn. Jaren van donkere wolken boven het ‘huis van de muis’ worden eindelijk door een frisse wind verjaagd en langzaam breekt de zon weer door! Walt Disney zou er haast van ontdooien.

Deze tekst komt van: www.hetweiland.nl

nieuwslaatste nieuws

meest populair