Stem HAL 9000 is overleden

Stem HAL 9000 is overleden

Acteur Douglas Rain werd 90 jaar.

Gisteren op zondag 11 november is Douglas Rain overleden. Hij is vooral bekend van zijn aandeel in de klassieker 2001: A Space Odyssey van de legendarische regisseur Stanley Kubrick. Hij sprak de stem in van de intelligente computer HAL 9000.

Dat Rain de stem van HAL 9000 insprak was een opvallende situatie. De acteur was de vierde persoon die in aanraking kwam met HAL. Eerst trok Kubrick actrice Stefanie Powers aan, vervolgens speelde Nigel Davenport de rol op de set. Daarna sprak Martin Balsam de stem van HAL 9000 in, maar Kubrick schijnt zijn invulling te algemeen te hebben gevonden. Daarna kwam Rain in beeld.

Kubrick vond het accent van Rain perfect. De acteur en het team achter de sciencefictionfilm 2001: A Space Odyssey deden er anderhalve dag over om alles in te spreken. Enkele jaren later keerde Rain terug voor de stem, voor in het vervolg 2010 uit 1984 van regisseur Peter Hyams.

De Canadese acteur werd negentig jaar oud en overleed in het St. Mary's Memorial Hospital in Ontario. Onder meer drie kinderen en een kleinkind zullen hem herinneren.



NieuwsFilm

meest populair