Algemeen

Donbass [Dagtip IFFR 2019]

Nog maar één dag.

door Jim Pedd om 09:06 in Algemeen
Regie: Sergei Loznitsa | Cast: Valeriu Andriuta (inwoner), Natalya Buzko (inwoner), Evgeny Chistyakov (inwoner) e.a. e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2018

Al jaren woedt er oorlog in Oekraïne en eigenlijk is het een conflict dat veel meer aandacht verdient dan het krijgt. Regisseur Sergei Loznitsa greep zijn kans en verrtelt een verhaal dat laat zien hoe je moet en kan overleven in de hel die oorlog heet.

Loznitsa maakte samen met acteurs en enkele echte inwoners van de Donbass-regio een stel filmpjes die je op YouTube en ook op andere sociale media zou kunnen vinden. Op die manier wordt al heel snel duidelijk dat de werkelijkheid heel dichtbij is. In de film schetst de regisseur verschillende beelden van het geheel.

We zien dus hoe criminele bendes, het leger en Russische troepen elkaar bestrijden. Overal heerst angst en niemand weet zeker waar hij of zij aan toe is. Een gitzwarte film, maar wel een die zo nu en dan ook humoristisch uit de hoek komt. Geen wonder ook dat Loznitsa hiervoor de prijs voor Beste Regie op het filmfestival van Cannes kreeg.

Wanneer te zien
Zaterdag 2 februari: 10:00 - 12:27 in Pathé 4


1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sunspot

Avatar

Hmmm, interessant

nieuwslaatste nieuws

meest populair