Algemeen

Massale steun voor intrekken Oscarnominatie 'Detainment'

De nabestaanden zijn woedend en eisen dat de nominatie wordt ingetrokken.

door Jeffrey Kouters om 10:07 in Algemeen
Er is veel ophef ontstaan over de Oscarnominatie van de korte film Detainment. Deze film toont de politieverhoren van de twee kinderen die de Britse peuter James Bulger hebben vermoord. Denise Fergus, zijn moeder, walgt van de nominatie en blijkt de makers geen toestemming te hebben geven voor hun film. Een petitie om de nominatie in te trekken wordt massaal gesteund.

Het voor beste korte film genomineerde Detainment vertelt het waargebeurde verhaal over de moord op de Britse peuter James Bulger, het jongetje dat in 1993 werd ontvoerd, mishandeld en vermoord door Jon Venables en Robert Thompson. De daders waren slechts tien jaar oud. De Ierse kortfilm is gebaseerd op de transcripten van hun politieverhoren. De zaak maakte een behoorlijke impact op het Verenigd Koninkrijk en ligt nog steeds gevoelig.

Nabestaanden woedend
Denise Fergus, de moeder van de vermoorde peuter, laat via Twitter weten dat zij 'walgt' van de Oscarnominatie en hoopt dat deze wordt ingetrokken. De makers blijken geen toestemming te hebben gevraagd aan de nabestaanden. Eerder bood regisseur Vince Lambe daar zijn excuses al voor aan. Er is ook een petitie gestart die de Academy oproept om de nominatie in te trekken. Meer dan 105.000 mensen hebben deze inmiddels ondertekend.10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mellie

Avatar

Had nooit genomineerd mogen worden, of gemaakt.
Ik zit net op Wikipedia dit verhaal te lezen en is gewoon te verschrikkelijk voor woorden... Hier kun je echt niet over de rug van de nabestaanden een film van maken.

Tako

Avatar

Ben ook even op wikipedia gaan kijken en halverwege afgehaakt, wat een gruwel..

LeonardoPacino

Avatar

Voor mij exact hetzelfde als voor de leden hier boven mij. Ik was niet bekend met het verhaal en ik heb mij net ingelezen, onvoorstelbaar..

Hoe kan het toch dat kinderen op een dergelijke jonge leeftijd al zo, pardon my French, zo verkloot zijn dat ze zo'n gruwelijke daad begaan?

Er een film over maken zonder dit kort te sluiten met de nabestaanden is ronduit smakeloos. Dat de film ook nog genomineerd is voor een Oscar is een nieuw dieptepunt voor de toch al aftakelende Academy.

Toky

Avatar

Waarom zou je dit in godsnaam willen verfilmen. Mensen die denken: wat een gezeur,; lees wikipedia...
Het is een soort van Saw met n peuter....walgelijk....
De academy neem ik sowieso al niet meer serieus...

Mav Damian

Avatar

Ik heb de korte film niet gezien dus ik kan mijn mening daarover niet geven of het de Oscarnominatie verdiend of niet. Alhoewel het zeer begrijpelijk is dat de moeder van de slachtoffer zo reageert dat men geen recht heeft om deze gruwelijk gebeurtenis te filmen.

Ereptile

Avatar

Mensen denken met zulke moordverhalen een sensatie te creëren, maar het is ronduit ziek. Net zo ziek als dat die daders überhaupt nog in leven zijn en zelfs bescherming krijgen van de staat...

SunChaser

Avatar

Er bestaat al een speelfilm van mensen. Boy A. heet die film. toen was er ook geen ophef

aspers

Avatar

Oké, ik dacht eerst ‘dat lijkt mij eiegnlijk wel en boeiende film’. Zit net op Netflix in de docu-thrillers. Dus dit leek wel in mijn straatje te passen.

Toen ben ik maar ‘even’ de wiki pagina erbij gaan zoeken...

...

Tim78

Avatar

Ik kende het verhaal niet en heb het net ook geprobeerd te lezen op Wiki. Met tranen in mijn ogen het verhaal van deze arme jongen gelezen. Ik heb zelf een klein ventje.. wat een afschuwelijk en vreselijk verhaal.Geen woorden voor..Dit had nooit verfilmd moeten worden, is geen eerbetoon maar een commercieel doel.

En dan nog nomineren voor een Oscar..

filmbijtje

Avatar

@Sunchaser: Het gaat erom dat de personages in deze film ook bijna exact dezelfde namen hebben als de echte daders, alle scenes ook zo zijn gefilmd volgens de politieverhoren en daarbij alle details ook letterlijk zijn overgenomen in de film. Boy A is gebaseerd op het verhaal. De namen zijn anders, het scenario is ietsjes aangepast. Daardoor is het voor de moeder van James minder confronterend. De ophef zal daarom ook minder groot zijn geweest.

Het laatste wat je wilt is dat de moord op je kind voortdurend weer opnieuw wilt af gespeeld met alle details tot in de puntjes uitgewerkt. :(

NieuwsFilm