IFFR 2019 Dagtip: One, Two, Three is een hilarische Koude Oorlogskomedie

IFFR 2019 Dagtip: One, Two, Three is een hilarische Koude Oorlogskomedie

Spitsvondige dialogen en maffe situaties wisselen elkaar in hoog tempo af.

Regie: Billy Wilder | Cast: James Cagney (C.R. MacNamara), Horst Buchholz (Otto Ludwig Piffl), Pamela Tiffin (Scarlett Hazeltine) e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 1961

Het eerste dat gelijk opvalt tijdens het begin van One, Two, Three is het hoge tempo. Dat zou je misschien niet zo snel verwachten van een film uit 1961, maar vele moderne komedies hebben vandaag de dag een stuk lagere grapdichtheid dan One, Two, Three.

Billy Wilder was op de top van zijn kunnen toen hij One, Two, Three maakte, net nadat hij twee absolute klassiekers had gemaakt: Some Like It Hot en The Apartment. Het spervuur aan grappen over Duitsers die zich nog als onderdanen van de Führer gedragen, een soort robots voor wie autoriteit nog altijd het hoogste goed is, zijn niet alleen leuk bedoeld maar bevatten ook scherpe sociale satire - Wilder herkende na drie decennia nog steeds weinig van het Duitsland dat hij begin jaren dertig ontvluchtte.

One, Two, Three wordt op het IFFR vertoond in het programma The Spying Thing, waarin vele oude spionagefilms draaien. Nu is One, Two, Three strikt gezien geen spionagefilm, maar speelt wel rondom de Berlijnse Muur, kort nadat die gebouwd was. De dochter van de eigenaar van Coca-Cola trouwt met een jonge Oost-Duitse communist die fanatiek antikapitalistisch en anti-Amerikaans is, en de lokale Amerikaanse directeur, een glansrol van James Cagney, die meer erkenning verdiend voor zijn komische werk, moet de situatie zien op te lossen voordat zijn baas in Berlijnd arriveert.

One, Two, Three is volledig digitaal gerestaureerd en wordt ook zo vertoond. De film is al éénmaal uitverkocht en wordt daarna slechts nog één keer vertoond. Koop je kaartjes dus snel.

Wanneer te zien

Zaterdag 26 januari: 17:15 - 19:00 in LantarenVenster 2.
Donderdag 31 januari: 18:15 - 20:00 in Cinerama 3.



NieuwsFilm

meest populair