Celebrity

Videospel 'Fortnite' zal rechtszaak rond Carlton-dans vermoedelijk winnen

Het zit grappenmaker Alfonso Ribeiro niet mee.

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
Het ziet er niet goed uit voor The Fresh Prince of Bel-Air-acteur Alfonso Ribeiro. Eind vorig jaar nam hij actie tegen het welvarende videospel Fortnite, die volgens hem oneerlijk gebruikmaakt van het zotte Carlton Banks-dansje dat hij in de bovengenoemde sitcom meerdere malen uitvoerde. Via een rechtszaak trachtte hij vergoed te worden. Dat zal vermoedelijk niet gaan gebeuren.

Toen het nieuws uitkwam liet de 47-jarige Ribeiro ook weten dat hij de dansbeweging officieel ging laten vastleggen, maar de instantie die hierover gaat heeft laten weten dat er geen sprake is van auteursrecht. In hun woorden: "De dansbeweging is een simpele routine die uit drie danspassen bestaat."

Videospelontwerper Take-Two Interactive - die ook door Ribeiro aangeklaagd wordt vanwege de Carlton Banks-dans in basketbalreeks NBA 2K - kaartte hetzelfde al eerder aan. "De dans is te simplistisch om beschermd te worden door auteursrecht, wat enkel betrekking heeft op complexe choreografie."

Om de zaak af te ronden had Ribeiro meerdere versies van het dansje in videovorm opgestuurd. Enkel degene van ABC's Dancing with the Stars werd goedgekeurd, ondanks dat het bureau dat zich bezighoudt met auteursrecht z'n twijfels had. Volgens hen is ABC of Ribeiro's professionele danspartner Witney Carson in dat geval de houder van de rechten. Medio maart zal de rechtsbank een beslissing nemen of de zaak geseponeerd wordt.

nieuwslaatste nieuws

meest populair