Celebrity

Videospel 'Fortnite' zal rechtszaak rond Carlton-dans vermoedelijk winnen

Het zit grappenmaker Alfonso Ribeiro niet mee.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
Het ziet er niet goed uit voor The Fresh Prince of Bel-Air-acteur Alfonso Ribeiro. Eind vorig jaar nam hij actie tegen het welvarende videospel Fortnite, die volgens hem oneerlijk gebruikmaakt van het zotte Carlton Banks-dansje dat hij in de bovengenoemde sitcom meerdere malen uitvoerde. Via een rechtszaak trachtte hij vergoed te worden. Dat zal vermoedelijk niet gaan gebeuren.

Toen het nieuws uitkwam liet de 47-jarige Ribeiro ook weten dat hij de dansbeweging officieel ging laten vastleggen, maar de instantie die hierover gaat heeft laten weten dat er geen sprake is van auteursrecht. In hun woorden: "De dansbeweging is een simpele routine die uit drie danspassen bestaat."

Videospelontwerper Take-Two Interactive - die ook door Ribeiro aangeklaagd wordt vanwege de Carlton Banks-dans in basketbalreeks NBA 2K - kaartte hetzelfde al eerder aan. "De dans is te simplistisch om beschermd te worden door auteursrecht, wat enkel betrekking heeft op complexe choreografie."

Om de zaak af te ronden had Ribeiro meerdere versies van het dansje in videovorm opgestuurd. Enkel degene van ABC's Dancing with the Stars werd goedgekeurd, ondanks dat het bureau dat zich bezighoudt met auteursrecht z'n twijfels had. Volgens hen is ABC of Ribeiro's professionele danspartner Witney Carson in dat geval de houder van de rechten. Medio maart zal de rechtsbank een beslissing nemen of de zaak geseponeerd wordt.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chefry1983

Avatar

Ik ken het dansje. Maar hij wilt alleen maar geld zien omdat zijn bankrekening flink begint te slinken want hij heeft al jaren geen grote rollen maar gepakt in series en films.

Rich Art

Avatar

Tis misschien wel een simpel dansje, maar wel een hele herkenbare. Toch gek dat dat blijkbaar niet meetelt.

Devenace

Avatar

Zo ook de “milly rock” de rapper 2milly gaat geloof ik ook niks krijgen, omdat het allemaal wordt afgedaan als simpele swipes en maar 1 of 2 stapjes, kortom geen echte dans.
Dat is toch best een rare redernering van rechters etc, als we dan spreken over auteurs recht en iets van een ander kopieren en het dan simpelweg verkopen.
Als Fortnite dan zo sportief is dan vragen ze geen geld voor deze dance dingetjes, maar dat doen ze wel, dus enigszins is compensatie imo wel op zijn plaats want uiteindelijk is het dansje succesvol dankzij deze mensen.
Zo ook Moonwalken van MJ.

Sunspot

Avatar

Blijft legendarisch.

Zoek eens opYoutbube, paar jaar geleden of zo, bij Graham Norton geloof ik, beste talkshow trouwens wat entertainment betreft.

Dan gaat Will Smith samen met Çarlton op het podium, zo grappig :)

nieuwslaatste nieuws

meest populair