Disney-filmbaas over 'Star Wars IX', R-rated films en flops als 'Solo'

Disney-filmbaas over 'Star Wars IX', R-rated films en flops als 'Solo'

Blijft Fox bestaan; en wat doet hij met 'James Gunn'?

Disney heeft zich de afgelopen jaren definitief neergezet als dé filmstudio van de wereld. Na het aankopen van Pixar, Marvel en Lucasfilm voegt binnenkort 20th Century Fox zich definitief bij The Walt Disney Company. In gesprek met The Hollywood Reporter liet Walt Disney Studios-baas Alan Horn zich uit over onder meer Star Wars: Episode IX en R-rated (superhelden)films.

James Gunn-situatie: wees voorzichtig
Het ontslag van James Gunn bij Guardians of the Galaxy Vol. 3 was een moeilijke, maar onvermijdelijke keuze voor de filmbaas. Maar Horn denkt niet dat mensen nu extra worden gescreend. "Ik zou nee zeggen. Ik denk niet dat we uitgebreide achtergrondcontroles uitvoeren om te zien wat iemand heeft gezegd. Ik voel me verdrietig over een aantal van de mensen die in dit alles verstrikt zijn geraakt. En soms voel ik me als: 'Wow, wat ze zeiden was zo schandalig dat het bij hen duidelijk moest zijn dat het gevolgen zou hebben.' Het is een open wereld. De vermaning is: wees voorzichtig," gaf Horn voorzichtig aan.

Star Wars IX wordt geweldig
Horn is (logischerwijs) erg positief over J.J. Abrams' Star Wars: Episode IX: "Ik ben net terug uit het Verenigd Koninkrijk. [...] Ik ging naar de set en was met J.J., Kathy en de cast. Ik heb gezien dat er een paar scènes werden geschoten en daarna hebben we samen gegeten. Ik heb er nog niets van gezien, maar ik kijk dagelijks naar de updates en ik stuur J.J. en Kathy elk weekend een notitie. Het is een enorm ding, en het zal geweldig zijn." En komen er meer Star Wars-films? "Over alles wordt gesproken," aldus Horn.
 
Floppen van Disney-blockbusters
Over de verwachtingen bij grote titels zegt Horn dat deze "altijd veel aandacht krijgen van de media, zowel positief als negatief." Volgens Horn is Solo: A Star Wars Story een goede film, maar dat deze niet presteerde als gehoopt. Hij geeft aan dat de media de film vervolgens negatiever benadert dan hij zou doen. "Als Aladdin, waarvan ik denk dat het een geweldige film is, om een of andere manier niet werkt, dan is het groter nieuws dan als ergens anders een film niet slaagt, zoals The Kid Who Would Be King niet werkte."

R-rated films onder label Fox
Het lijkt er sterk op dat het Fox-label (voorlopig) blijft bestaan. Alle Fox-bazen leggen verantwoording af aan Horn. Gaat er iets veranderen aan de meer gewaagde PG-13 en R-rated films? Horn:

Het lijkt er dus op dat heel wat R-rated films en franchises nog een kans hebben onder Walt Disney, al dan wel gedistribueerd onder het Fox-label. Stevigere FOX-franchises zijn onder meer Alien, Deadpool, Kingsman, Terminator en Die Hard.

NieuwsFilm

meest populair