Jean-Claude Van Damme legt uit hoe hij rol in 'Predator' kwijtraakte

Jean-Claude Van Damme legt uit hoe hij rol in 'Predator' kwijtraakte

"Ik ben blij dat ik naar mijn intuïtie geluisterd heb."

In 1987 verscheen John McTiernan's sciencefiction/actiefilm Predator, met in de hoofdrol spierbonk Arnold Schwarzenegger. Samen met zijn militaire eenheid krijgt hij het aan de stok met een buitenaards wezen dat op mensen jaagt. Deze wordt gespeeld door Kevin Peter Hall, maar dat had oorspronkelijk iemand anders kunnen zijn. Fans weten het waarschijnlijk wel: Jean-Claude Van Damme. Verschillende geruchten zijn de wereld in geholpen waarom dit feestje niet is doorgegaan. De 58-jarige acteur legt nu zelf uit wat waar is.

Dat deed hij in een interview met The Hollywood Reporter. De laatstgenoemde website sprak in het verleden met producenten en andere crewleden van de film. Zij kwamen met verschillende redenen, waaronder dat Van Damme te veel zeurde, te klein was, graag zijn vechttalenten wilde tonen en te vaak buiten westen viel. Dat laatste lijkt nu aardig in de buurt te komen.

Zweten en stikken
Van Damme legt in het interview uit dat hij de rol kreeg omdat hij hoog kon springen en behendig was. Het originele pak van de Predator was echter een probleem. "Ik kom aan en ze plaatsen me op stokken en pakken me helemaal in met gips. Het was bloedheet. Ik hou van ademen, weet je? Ze moesten mijn hoofd ook nog doen."

Toen de acteur een vriend waarschuwde dat hij het niet meer trok, werd er een tube in zijn mond geplaatst zodat hij kon ademen. "Destijds was ik voor hen puur een stuntman. Ik zat minimaal twintig minuten in het gips. Ze zeiden: 'Als je niet kan ademen, steek dan je vinger op en dan haal ik het van je af.' En dat deed ik." Volgens Van Damme raakte hij in paniek. De ontwerpers van het pak wilden eigenlijk nog vijf minuten doorgaan.

Ontslagen
Het eindproduct was verre van gemakkelijk te hanteren. De acteur omschrijft ook met zijn voeten in het gips te hebben gezeten en dan nog eens op stelten te staan. "Dus toen [producent Joel Silver] aan mij vroeg om te springen, wist ik dat het verkeerd zou aflopen. Ik zei: 'Dit is onmogelijk, Joel. Ik denk dat we een probleem hebben.' En toen verving hij mij met een andere acteur."

Maar ook Kevin Peter Hall kon niet omgaan met het pak. Zo legt Van Damme uit: "Er gebeurde iets slechts met de persoon die mijn stunts deed. Toen moesten ze de film stopzetten. Daarna gingen ze voor het nieuwe, veiligere pak. Dus ik ben blij dat ik naar mijn intuïtie geluisterd heb."

NieuwsFilm

meest populair