Celebrity

'Richard Pryor deed in 1980 een zelfmoordpoging middels zelfverbranding'

Dat beweert zijn weduwe, Jennifer Lee.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
De grofgebekte en grappen makende Richard Pryor boekte voor het eerst succes in de jaren 60. De tientallen jaren daarna schitterde hij in vele stand-up shows en trad dikwijls op in komische films, waaronder Silver Streak en See No Evil, Hear No Evil. Dit kwam helaas met een prijs: de Amerikaan greep vaak naar de fles en was ook niet vies van drugs. Een befaamd incident stamt uit 9 juni, 1980, toen de komiek in vuur en vlam op straat rende. Veertien jaar na zijn dood beweert Pryor's weduwe Jennifer Lee dat dit een poging tot zelfmoord was.

Dat vertelde de 79-jarige vrouw aan People nadat de documentaire I Am Richard Pryor onlangs in Amerika op de buis te zien was. "Hij had me gewaarschuwd," begint Lee. "Hij zei tegen mij: 'Ik heb besloten wat ik ga doen. Ik moet dit doen, anders weet ik niet hoe ik hieraan kan ontsnappen. Je kan hier niet aan ontkomen, dus je moet me verlaten, zodat je niets overkomt.' Ik wist dat hij iets van plan was, maar niet wat dat was."

In brand
Lee belde haar geliefde rond het moment van de maffe stunt. Pryor (destijds 30 jaar) zou dagenlang achter elkaar aan de cocaïne hebben gezeten, rum op zichzelf hebben gegoten en stak daarna de boel in de fik met een aansteker. "Iemand nam op en voordat ik het wist viel de telefoon neer. Ik hoorde iemand schreeuwen en Richard rende toentertijd in brand in het huis," aldus Lee.

Twee mensen - Pryor's tante en zijn lijfwacht - trachtte hem te helpen. Hij rende echter zijn woning in Beverly Hills uit, de straat op. Later werd hij door ambulancepersoneel gevonden. Meer dan de helft van zijn lichaam was bedekt door brandwonden. Pryor lag vervolgens zes weken in het ziekenhuis. Een paar jaar later maakte de komiek grappen over het incident tijdens zijn stand-up show Live on the Sunset Strip.

Drugs-psychose
Toen Pryor - die in 2005 op 65-jarige leeftijd aan een hartaanval overleed - aan de steelpijp werd geïntroduceerd werd het nog erger. "De verslaving ging erg snel," legt lee uit. "Ik dacht dat dit onder controle gehouden kon worden. Ik heb hem concertfilms en acteerklusjes zeer gedisciplineerd zien doen. Maar dat was al snel niet meer van toepassing."

Een aanval op Lee, die dodelijk kon uitpakken, was mogelijk de laatste druppel. "Eén van die keren toen ik hem bezocht was hij onder invloed van drugs en had mij bijna vermoord. Hij was in een drugs-psychose. Wat er ook in dat door drugs verwarde hoofd ging - het leek hem een goed idee om me te vermoorden. Als ik een lijntje coke had of een glas wijn, dan had ik misschien 'Krijg de klere, Richard' gezegd. Dat zou 't hem hebben geflikt. In plaats daarvan kalmeerde ik hem en maakte dat ik wegkwam."

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ridjieddo

Avatar

Hoezo is dit nieuws? Allang bekend namelijk..

Spider-fan

Avatar

Ik had hier ook al vaker over gehoord. Ik hou niet zo van stand-up comedy, maar Pryor vond ik erg grappig, De films met o.a. Gene Wilder waren ook geweldig.

Ik vond de Amerikaanse komieken in die tijd (en de films zelf) veel leuker dan wat we nu hebben (Adam Sandler, Will Ferrell, Steve Carell etc.).

Rich Art

Avatar

Ik heb mijn avatar aangemaakt toen Pryor overleed... Dik 14 jaar al dezelfde avatar op FilmTotaal dus! :P

SeanDeNiro

Avatar

Toen een komiek nog komisch was. Nu is er alleen nog Ricky Gervais.

nieuwslaatste nieuws

meest populair