'Waarom Michelle Williams en andere vakgenoten niet naar hun eigen films kijken'

'Waarom Michelle Williams en andere vakgenoten niet naar hun eigen films kijken'

Onzeker? Verlegen? Hoe kijken acteurs en actrices naar hun eigen werk?

Venom-actrice Michelle Williams heeft vele van haar eigen films niet gezien. Dat vertelde ze pas geleden aan tv-presentator Stephen Colbert tijdens zijn programma. De 38-jarige actrice voegt zich hiermee bij een reeks van andere opvallende acteurs toe die hun eigen eindproducten ook niet willen bekijken. Voordat we bij hen komen lezen we eerst wat Williams nou precies dwarszit.

Eerst het goede: "Ik hou van wat ik doe en ik hou ervan om erbij betrokken te zijn," begon ze. "Maar de ervaring van het kijken zet me buiten het geheel van wat ik gedaan heb. Mijn relatie daarmee is niet zo gezond." Hoe voelt ze zich dan? "Het maakt me verlegen. Ik veroordeel mijzelf en denk dan dat ik niet in staat ben tot sommige dingen. Dan neem ik de volgende uitdaging niet aan."

De dames
Andere actrices hebben in het verleden dezelfde gevoelens geuit. Zo zei Nicole Kidman: "Ik kan niet naar een film kijken en trots zijn op wat ik gedaan heb. Het is totaal onmogelijk voor mij om er een emotionele band mee te scheppen." Julianne Moore doet mysterieuzer. "Ik heb geen enkele van mijn films gezien. Ik kan geen première bijwonen. Ik vind het leuker om in de film te zitten dan ernaar te kijken."

Angelina Jolie denkt er hetzelfde over. "Ze maken vind ik leuker. Ik hou er eigenlijk niet van om films te zien. Maar ik hou er wel van om naar Brad's films te kijken." Tja, dit zei ze aardig wat jaartjes geleden. Voor Megan Fox is het helemaal een drama: "Ik kijk nooit naar mijzelf. Zelfs niet naar foto's. Ik kijk naar niets. Ik raak in paniek als er een beeldscherm aanwezig is. Meteen krijg ik een paniekaanval. Ik ben erg onzeker. Volgens mij zijn de meeste acteurs dat."

De heren
Een tweetal acteurs uit The Social Network ontwijken films als de pest. Andrew Garfield probeert ze niet te zien omdat hij bang is dat hij iets aan hemzelf ontdekt wat hij vervelend vindt. "Ik wil niet op de hoogte zijn van wat ik doe. Zodra ik dat wel ben dan ben ik minder vrij." Jesse Eisenberg werd gedwongen om de film te zien. "Ik haatte het. Ik bedoel, ik weet dat het een goede film is omdat mensen dat zeggen, maar ik kan niet naar mijn eigen gezicht kijken." Kennelijk heeft hij in jaren tijd maar één film gezien. Welke denken jullie?

Batman's aartsrivalen kunnen hun eigen gekkigheden ook niet aanzien. Jared Leto: "Misschien kan ik ernaar kijken voor amusementsdoeleinden, maar je hebt zo weinig invloed en controle over het eindproduct. Zodra ik ermee klaar ben dan laat ik het liever met rust." Hij wil elke keer opnieuw beginnen met een rol en zichzelf heruitvinden. En Joaquin Phoenix? "Het kan gevaarlijk zijn [om naar jezelf te kijken]. Ik wil mijzelf niet zien zoals de camera dat doet. Natuurlijk is er een stukje van jezelf dat nieuwsgierig is. Continue moet ik 'nee' tegen mezelf zeggen, want de kans is veel te groot dat het negatieve gevolgen heeft voor toekomstige rollen."

De giganten
Grote namen als Harrison Ford en Robert De Niro ontvluchten hun werk voortdurend. Johnny Depp begrijpt dat al te goed, die bang is voor zijn eigen gezondheid. "Zodra m'n werk erop zit gaat het mij niets meer aan. Ik probeer er zover mogelijk vandaan te blijven. Ik kijk niet graag naar mijzelf. Ik heb het idee dat het me alleen maar pijn zou doen. Ik blijf liever onwetend." Tom Hanks heeft zijn films wel gezien. Maar een tweede keer? Dat zit er absoluut niet in. "Ik kijk niet naar mijn eigen optredens. Wie zou dat doen? Dat is waanzin. Ik heb alle films wel eens gezien, maar ik hoef ze niet weer te zien, want ze veranderen niet."

NieuwsFilm

meest populair