Algemeen

Rotten Tomatoes past publieksscore aan na kritiek

Trolls en bots gooiden veel roet in het eten, gebruikers wilden meer transparantie.

door Steven van der Vegt om 05:00 in Algemeen
Er zullen maar weinig filmliefhebbers zijn die nog nooit Rotten Tomatoes geraadpleegd hebben om te kijken of een film de moeite waard is. De website verzamelt recensies van veel gerenommeerde filmcritici en bepaalt of een film 'rotten' of 'fresh' is, aan de hand van het percentage positieve recensies. Ook gebruikers kunnen hun eigen score achterlaten, waarmee andere gebruikers tevens de publieksscore kunnen zien.

Dit laatste zorgde echter ook voor wat problematiek de afgelopen jaren. De publieksscore leek vaker door verschillende partijen beïnvloed te worden om de publieke perceptie van een film bij te sturen. Bekende voorbeelden in het recente verleden zijn The Last Jedi en Gotti. Bij The Last Jedi waren het boze fans die met neppe accounts de film deden kelderen. Bij Gotti leek het juist erop dat mensen ingehuurd werden door de studio om deze score te doen stijgen.

Nieuwe aanpak
Vanaf nu moet je een ticket kunnen voorleggen om een gebruikersscore te plaatsen op de website. Dit systeem werkt echter enkel via de ticketwebsite van Fandango, maar ze werken eraan dat later dit jaar ook via meerdere kanalen een ticketaankoop kan worden ingezet hiervoor. Rotten Tomatoes hoopt hiermee trolls en bots tegen te gaan die invloed op deze scores proberen uit te oefenen. Uit een onderzoek bleek namelijk dat gebruikers een doorzichtigere aanpak willen om een goed oordeel te kunnen vellen van de beoordelingen op de website.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

tommieman

Avatar

Nou ik kijk werkelijk zo'n beetje alles wat los en vast zit(mijn vrouw klaagt dat ze slechts mijn derde liefde is na mijn dochter en mijn tv....) maar ik heb nog nooit op rotten tomatoes gekeken in mijn leven. Ik zou volgens dat scenario bijvoorbeeld nooit Waterworld hebben gezien wat toch een favo was uit mijn jeugd. Natuurlijk ook omdat Kevin de man was. Samen met Don Johnson in mijn jonge jaren hahaha

centr1no

Avatar

Als je eens de moeite neemt te kijken wat RT gerenommeerde critici noemt en wat recensies kritisch bekijkt dan is vlug duidelijk dat geen van de RT-scores series te nemen zijn.
Op imdb.com hebben ze tenminste nog een systeempje waarmee je kunt aangeven of de recensie nuttig is of niet.

Filmziener

Avatar

Ik kijk altijd op Metacritic. Bij Rotten Tomatoes is de score altijd 90% óf 50%.

Speedster

Avatar

Ik kijk amper tot nooit naar RT score aangezien dit 90% van de tijd niet overeenstemt met mijn mening over een film. Als ik dan toch eens een score van iets wil checken doe ik het gegarandeerd via IMDB. Ook omdat er veel meer stemmen zijn waardoor de scores van films (in mijn ogen) realistischer zijn. Wat de critici zeggen boeit mij nog véél minder dan wat het publiek vindt, dus daarvoor moet ik er ook al niet zijn :D

Recent voorbeeld:
Detective Pikachu
IMDB: 34k stemmen, 70% (7 sterren)
RT: 3,8k stemmen, 82%

Het zal wel aan mij liggen maar ik heb the big deal met RT eigenlijk nooit begrepen ;)

Rafael11

Avatar

Ik kijk eigenlijk nooit meer op RT. Als ik wil kijken of de film de moeite waard is, kijk ik op CinemaScore, IMDB of Metacritc.

Frietgezicht

Avatar

Ik kijk gewoon op FT. Daar zie je bij een film de cijfers van o.a. Moviemeter en IMDB. Handig.

LeonardoPacino

Avatar

RottenTomatoes is wel het laatste medium waar ik mij door wil beïnvloeden. Ik snap die obsessie hier op FT met die site ook absoluut niet. Ik ken persoonlijk geen filmliefhebbers die die site serieus nemen of bezoeken.

NieuwsFilm

meest populair