Angelina Jolie: De wereld heeft meer 'slechte' vrouwen nodig

Angelina Jolie: De wereld heeft meer 'slechte' vrouwen nodig

De actrice schuift haar acteer- en filmwerk opzij voor filantropie.

Maleficent-ster Angelina Jolie heeft modetijdschrift Elle ingeschakeld om vrouwen aan te spreken. Voor de aankomende septemberuitgave schreef de 44-jarige Amerikaanse een essay waarin ze dieper gaat op het verleden van vrouwen, hoe ze destijds behandeld werden en dat er nog steeds ruimte voor verbetering is. Vaak worden ze afgeschilderd als iets slechts, iets kwaadaardigs. Als dat zo is, dan ziet Jolie graag meer van zulk soort types terug.

Volgens Jolie zijn mensen bang voor "krachtige vrouwen die zich geestelijk en lichamelijk vrij voelen." Ze denkt terug: "Vrouwen kunnen beschuldigd worden van hekserij omdat ze een onafhankelijk seksleven hebben, hun gedachtes uiten omtrent politiek of religie, of omdat ze zich anders kleden. Als ik in vroegere tijden leefde, dan zou ik meerdere keren op de brandstapel zijn beland omdat ik gewoonweg mezelf zou zijn."

Heksenkring
Democratische landen zijn ook nog niet geavanceerd genoeg. Wanneer vrouwen pogingen doen om politieke functies te bemachtigen, dan worden ze kennelijk ook een heks genoemd. Jolie legt uit: "Je brengt een groep sterke vrouwen samen, en voordat je het weet worden ze een heksenkring genoemd. De technische benaming, voor de duidelijkheid, is een bijeenkomst van heksen die 's nachts samenspannen met de duivel. Vrouwen die voor mensenrechten opkomen in vele landen worden nog steeds omschreven als 'afwijkend', 'slechte moeders', 'moeilijk' of 'losgeslagen.'"

Slecht
Jolie ziet dat anders - als iets goeds. "Als je het van een andere kant bekijkt: 'slechte vrouwen' zijn gewoon vrouwen die onrecht en misbruik zat zijn. Ze weigeren de regels te volgen waarvan ze niet geloven dat die goed voor hen en hun families zijn. Ze willen hun stem en rechten niet opgeven, al is er kans op sterfte, gevangenschap of afstoting. Als dat slechtheid is, dan heeft de wereld meer slechte vrouwen nodig."

Lees het volledige verhaal van Angelina Jolie hier terug.

NieuwsFilm

meest populair