Stuntmannen en -vrouwen willen meer erkenning en overwegen protestactie

Stuntmannen en -vrouwen willen meer erkenning en overwegen protestactie

Men is het zat dat er vanuit Academy geen erkenning is voor hun harde werk in de filmindustrie.

Waar de Oscarceremonie de laatste jaren sowieso al vaak onder vuur ligt, kunnen de organisatoren voor de komende editie alvast weer een nieuwe rel in de agenda noteren. Waar de Academy for Motion Pictures Arts and Sciences in de voorgaande jaren kritiek kreeg te verduren wegens onder andere racisme, het negeren van blockbusters en het niet uit willen zenden van 'minder belangrijke categorieën', slaan nu de stuntmensen met de vuist op tafel. Ook zij willen eindelijk erkenning tijdens 's werelds bekendste filmwedstrijd.

Waar enkele acteurs zoals Tom Cruise of Keanu Reeves veel stuntwerk zelf doen, zijn ook hun films niet mogelijk zonder een groot stuntteam. Met veel actievolle films in de bioscopen en waaghalzerij die steeds verder gaat, hebben stuntmensen al jaren een enorm aandeel in de films die we zien. Vaker moeten stuntmensen dit zelfs met hun leven bekopen. Waar de Oscars prijzen geeft voor onder andere kostuums en decors, lijkt het zodoende ook niet meer dan logisch om een prijs uit te reiken voor beste stuntcoördinatie. De Academy ziet dit echter niet zitten.

Protestactie
Stuntcoördinator Jake Gill probeert al zo'n dertig jaar om dit voor elkaar te krijgen. In een interview geeft hij aan dat hij inmiddels niet eens een meeting meer krijgt met leden van de Academy. Onlangs was er één lid van de Academy wat dit onderwerp wel weer onder de aandacht probeerde te krijgen namens Gill. Diegene zou te horen hebben gekregen dat een prijs voor stuntmensen nooit zal gaan gebeuren. De bond van stuntmensen uit de filmindustrie van Hollywood heeft inmiddels de neus vol en beraamt een protestactie voor de volgende Oscarceremonie.

NieuwsFilm

meest populair