Algemeen

Lucasfilm-bazin Kathleen Kennedy trekt zich niets aan van fankritiek op Star Wars-films

Sterker nog: ze is er blij mee en luistert daadwerkelijk naar de fans!

door Steven van der Vegt om 14:35 in Algemeen
Hoe groter het draagvlak hiervoor op het internet is geworden, des te vocaler zijn filmfans tegenwoordig. Zo horen we al maanden de kreten over de Snyder-cut en krijgt Sonic The Hedgehog een make-over nadat fans klaagden over zijn looks in de trailer. Maar mogelijk zijn van geen enkele franchise de fans zo lastig om tevreden te stellen dan bij Star Wars. Nadat George Lucas jarenlang kritiek kreeg op de prequels en de aanpassingen aan de oude films, besloot hij de hele handel aan Disney te verkopen en zijn handen van de franchise te trekken.

Sindsdien is dit het probleem van Disney geworden, maar ook van Kathleen Kennedy. Jarenlang was ze producent van de films van George Lucas en Steven Spielberg, en sinds de overname door Disney is ze de baas over Lucasfilm. Nog geen enkele van de vier Star Wars-films die onder haar bewind zijn uitgekomen, waren onomstreden. Ze kreeg dus al een hoop kritiek te verduren, veel fans eisten zelfs dat Disney haar zou ontslaan. Tijdens de Disney-conventie D23 stelde ze zich echter sportief op. Alle kritiek lijkt haar niet te deren, ze ziet het positief.

Focusgroep
"Om eerlijk te zijn hou ik van de feedback, zelfs van de kritiek", liet ze tijdens haar betoog optekenen. "Je ontwikkelt natuurlijk wel een dikke huid erdoor, maar je leert er ook van. Het is net alsof je continu een focusgroep tot je beschikking hebt die je dingen laat weten, of het nou iets is dat je graag of niet graag hoort", besluit Kennedy haar opvallende standpunt. Dat ze luistert naar de fans blijkt in elk geval uit het feit dat na de aankomende film The Rise of Skywalker niet meer jaarlijks een Star Wars-film in de bioscoop zal verschijnen.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Dat ze luistert naar de fans blijkt in elk geval uit het feit dat na de aankomende film The Rise of Skywalker niet meer jaarlijks een Star Wars-film in de bioscoop zal verschijnen.
Dat was een besluit van Bob Iger, niet van Kennedy!

Talks Disney's Streaming Service, 'Roseanne,' James Gunn and a Coming 'Star Wars' "Slowdown"

Many believe Disney should pump the breaks and not put out a Star Wars movie each year.

I made the timing decision, and as I look back, I think the mistake that I made — I take the blame — was a little too much, too fast. You can expect some slowdown, but that doesn't mean we're not going to make films. J.J. [Abrams] is busy making [Episode] IX. We have creative entities, including [Game of Thrones creators David] Benioff and [D.B.] Weiss, who are developing sagas of their own, which we haven't been specific about. And we are just at the point where we're going to start making decisions about what comes next after J.J.'s. But I think we're going to be a little bit more careful about volume and timing. And the buck stops here on that.

ExtraDip3000

Avatar

LUCASFILM-BAZIN KATHLEEN KENNEDY TREKT ZICH NIETS AAN VAN FANKRITIEK OP STAR WARS-FILMS,...... Clickbait voor de #saltierthancrait mensjes..

23VDV23

Avatar

Ach, als de fans van dit soort films het voor het zeggen hadden waren ons een heleboel dingen ontnomen. Als Nolan bijvoorbeeld rond 2006 zijn oren had laten hangen naar DC-fans hadden we nooit Heath Ledger als The Joker gehad. Bij Star Wars zie je nu de meest ridicule wensen voorbij komen van fans die denken dat hun eigen fantasieën door iedereen worden gedeeld. Een beetje zoals wanneer er een EK of WK voetbal is gespeeld er tal van supporters zijn die het allemaal beter weten dan de coach. Ondertussen hebben ze totaal geen notie van hoe lastig het is zo'n film te maken. Je kunt nooit iedereen pleasen. En hoewel de mensen die ontevreden zijn over deze nieuwe Star Wars films op het internet het hardst roepen wijzen de meest betrouwbare publieksonderzoeken uit dat de films goed vallen en zijn de recensies toch noch toe ook gewoon heel positief. Maar goed...die critici worden natuurlijk allemaal omgekocht door Disney/Lucasfilm.

Darthmar

Avatar

Kennedy trekt zich er niks van aan maar de cijfers tonen aan dat SW minder mensen trekt als verwacht. Verkoop merchandise loopt terug. Aantal bezoekers aan Galaxy Edge valt tegen.
Teruglopende bezoekers aan de films in de biosscoop met Solo als dieptepunt.

Monojaxx

Avatar

Wie wil nou niet ieder jaar een StarWars film??? Dan ben je geen echte fan!

Hiss

Avatar

Het is misschien flauw van me, maar ik hoop dat Rise of Skywalker het heel slecht in de box office doet. Tegelijk hoop ik dat Lucasfilm met de Star Wars films en series daarna weer goede verhalen aflevert. En dat de films over Rey en kornuiten over vele jaren als een soort nieuwe Caravan of Courage worden gezien.

ExtraDip3000

Avatar

@Darthmar

Misschien dat star Wars toch minder publiek trekt dan verwacht, betekent dit niet dat de franchise meteen 'in decline' is.

- Aantal bezoekers voor Galaxy's Edge valt niet tegen. En die onzin dat fans het themaland niet zouden waarderen is ook pure lariekoek . Uit een tevredenheidsonderzoek is gebleken dat Galaxy's Edge het hoogste waarderingscijfer heeft gekregen, vergeleken met de andere gedeeltes van het park.

Zie: https://www.cnbc.com/2019/08/28/disney-says-lower-foot-traffic-at-galaxys-edges-was-intentional.html

- "Teruglopende bezoekers aan de FILMS in de biosscoop", ARE YOU KIDDING ME?

- Bijna 5 miljard (150 miljoen tekort) aan bioscoopinkomsten, van 4 uitgebrachte Star Wars films onder Disney. Iets waar andere Filmmaatschappijen een moord voor doen!

Solo heeft minder opgebracht aan de box office, maar waar niemand naar kijkt zijn de dvd/blu-ray inkomsten. 55 miljoen aan inkomsten, zonder te spreken over de Netflix overeenkomst.

Zie: https://www.the-numbers.com/movie/Solo-A-Star-Wars-Story#tab=summary

- Merchandise verkoopt minder goed, Dat klopt, geen idee hoe dat komt. Ik kan hier eigenlijk ook geen harde cijfers over vinden op het internet.

Alleen onder Disney ligt er wel veel meer merchandise (in de zin van je word ermee dood gegooid) in de schappen, onder George Lucas was dit volgens mij veel minder. Maar goed dat is speculatie. Lego doet het nog steeds goed btw.

Eind dit jaar is het D-Day, een spannende tijd qua box-office maar vooral hoe de franchise afgesloten wordt!

Amen.

centr1no

Avatar

23VDV23 "En hoewel de mensen die ontevreden zijn over deze nieuwe Star Wars films op het internet het hardst roepen wijzen de meest betrouwbare publieksonderzoeken uit dat de films goed vallen en zijn de recensies toch noch toe ook gewoon heel positief. Maar goed...die critici worden natuurlijk allemaal omgekocht door Disney/Lucasfilm."
Ja, er zijn altijd wel mensen die wat te zeiken hebben. Maar je maakt een fout door 'deze nieuwe Star Wars films' op één hoop te gooien. Verreweg de meeste kritiek was voor TLJ.
En de critici worden niet omgekocht maar het is een feit dat als critici, reviewers, bloggers negatief zijn over een product, ze niet meer uitgenodigd worden voor persbijeenkomsten en geen materiaal meer toegestuurd krijgen. Het is niet voor niets dat er op websites als Rotten Tomatoes en Metacritics een enorm contrast is tussen de critics-score en de publieksscore. Nee, die publieksscores zijn niet betrouwbaar, maar die andere scores zijn dat net zo min.
Ik heb het al vaker gezegd, maar kijk voor de gein eens inhoudelijk naar de reviews van die zogenaamde top-critics.
Sommigen focussen werkelijk op één element van de film (wat dan nog controversieel is) en geven een 5/5 score. Anderen geven een 2/5 score maar alsnog wordt die als 'fresh' neergezet.
Kathleen Kennedy heeft zelf gezegd dat ze inhoudelijk niets van Star Wars weet en een afkeer heeft van de fans.
De grootste fout die met TFA en TLJ gemaakt is, is dat er geen vooropgezet plan, geen compleet verhaal voor de trilogie was. Net zoals er geen plan was voor de 'A Star Wars Story' films waar niemand op zat te wachten maar wat gewoon uitmelkfilms zijn. Rogue One bewees echter dat die wel degelijk bevredigend kunnen zijn maar toen wisten ze het niet meer en produceerden ze Solo, waar echt niemand op zat te wachten. Terwijl fans smeekten om een Obi Wan film.
Als George Lucas de nieuwe trilogie had willen maken zou er zeker wel gezeur van fans geweest zijn. Maar dan was het in ieder geval een product van de uitvinder zelf. De allereerste fan.

ExtraDip3000

Avatar

^ "Kathleen Kennedy heeft zelf gezegd dat ze inhoudelijk niets van Star Wars weet en een afkeer heeft van de fans.".

Bron ?

Brakiri

Avatar

@ExtraDip3000
- "Teruglopende bezoekers aan de FILMS in de biosscoop", ARE YOU KIDDING ME?
Misschien moet je toch nog eens goed naar de cijfertjes kijken.
De andere 3 Disney Star wars films brachten elke meer dan een miljard op. Solo haalde net niet de 400 miljoen. Met productie kosten van 275 miljoen en een geschatte 150 miljoen promotie kosten is de film niet winst gevend uit de bios gekomen.
De DVD verkopen van 55 miljoen vielen ook tegen. Zo haalde Rogue one bijna 85 miljoen op.
Ook stelde The Last Jedi zwaar teleur. Waar The Force Awakens iets meer dan 2 miljard opbracht, bracht the Last Jedi 1,3 miljard op. De DVD verkopen waren 190 miljoen tegen over 88 miljoen.
Als ik zo na de cijfertjes kijk dan lopen de bezoekers aantallen behoorlijk terug.

ExtraDip3000

Avatar

'Ook stelde The Last Jedi zwaar teleur'.............. met een opbrengst van 1,3 miljard. Ja, is inderdaad niet veel.

88 miljoen aan inkomsten aan dvd/blu-ray is alsnog een behoorlijk bedrag. Ja het is inderdaad minder dan TFA maar wat verwacht je dan.... de hype was destijds niet normaal!

Kijk maar eens naar andere films...... Dan zie je dat 88 miljoen een torenhoog bedrag is. (met vergelijkbare blockbuster films)

Brakiri

Avatar

'Ook stelde The Last Jedi zwaar teleur'.............. met een opbrengst van 1,3 miljard. Ja, is inderdaad niet veel.

Als je het vergelijkt met zijn voorganger. 36% minder in box office en de dvd verkopen zijn met bijna 54% afgenomen. Dat vindt ik best teleurstellend ondanks dat het vergeleken met andere films nog best hoog is.

Maar mijn punt was om aan te tonen dat de kaartverkoop terug aan het lopen is.

ExtraDip3000

Avatar

Teruglopend in de zin van; van super hoog naar hoog....

Ik snap je punt, hopelijk kan ik je in december geen gelijk geven ;)

Brakiri

Avatar

"Teruglopend in de zin van; van super hoog naar hoog...."

Solo draaide verlies in de bios. Dus ze gingen van Super hoog naar niet hoog genoeg.

"Ik snap je punt, hopelijk kan ik je in december geen gelijk geven ;)"

Om eerlijk te zien hoop ik ook geen gelijk te krijgen. The last Jedi vond ik zelf zwaar tegen vallen, maar The Rise of Skywalker trailer geeft me een nieuwe hoop.

NieuwsFilm

meest populair