Algemeen

Keihard: Disney verbiedt advertenties Netflix op al zijn tv-zenders

Als je bijna een monopolie hebt, doe je dit toch?

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
De streamingoorlog wordt steeds harder. Na jaren dominantie, krijgt Netflix nu stevige concurrentie. Disney+ komt in november en daarnaast lanceren ook Apple TV+, HBO Max en straks nog eens een dienst van NBCUniversal. Disney is de partij achter deze nieuwe strijd, mede doordat het streaming aanbiedt voor de helft van het geld van Netflix.

En nu wordt die strijd bitter. The Wall Street Journal stelt dat Disney alle advertenties voor Netflix op zijn netwerken gaat verbieden. "Het is niet toegestaan om advertenties van rivaliserende streamingdiensten te vertonen", kreeg het personeel van het bedrijf te horen. Netflix en HBO Max zijn verboden; Comcast en AT&T-diensten mogen wel nog.

Harde strijd
Daarmee verhardt de strijd, want Netflix kan nu op een heleboel prominente netwerken van de Verenigde Staten niet adverteren. Disney is eigenaar van onder meer ABC, Freeform, National Geographic, Hulu en FX. Dat is vooral vervelend als grote sportevenementen en prijsuitreikingen op ABC uitgezonden worden. De enige uitgezonderde zender is volgens The Wall Street Journal ESPN.

Dit zal Netflix natuurlijk niet breken, maar maakt de strijd wel een stuk harder en in zekere zin ook moeilijker voor Netflix. Disney+ wordt in elk geval op 12 november gelanceerd en kost dan 6,99 euro per maand. Hier in Nederland kunnen we de dienst tot die dag gratis uitproberen.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Symn

Avatar

Mag dat wel??

Novarellum

Avatar

Ik neem Disney plus telkens een maandje als er een nieuwe serie op staat, daarna weer opzeggen. Ik ben groot mcu liefhebber, maar de gehele eenzijdigheid van content geef ik toch echt de voorkeur aan Netflix (en Prime).

Maac

Avatar

Vet stoer.

kokosnoot

Avatar

Tuurlijk mag dit. Ook niet verwonderlijk of zo.

Maar Disney heeft via alles wat ze opgekocht hebben veel te veel macht en invloed. Stel Netflix zou niet meer bestaan dan zou Disney alle anderen langzaam wegdrukken en een bijna monopoly hebben. Niet gezond. En als disney genoeg leden heeft voor haar streamdienst (Ze willen immers wel verdienen) gaat de prijs toch omhoog.

Netflix heeft een aantal vroege pareltjes qua series waar de massa niet echt interesse in heeft gehad maar die wel heel duur waren in productie. Denk dat door deze concurentie druk dat wat minder zal worden. Men zal wat meer kijken naar wat massa wil en dat gaan vertalen in series vermoed ik. Op zich jammer, ik houd juist van uniekheid en hoge kwaliteit ^^

GreenHornet

Avatar

Het zijn 2 totaal verschillende doelgroepen. Dit zal Netflix niet veel pijn doen.

Rafael11

Avatar

Voor nu blijf ik toch Netflix steunenSmiley face

Pepej

Avatar

De helft van de prijs, nog veel minder dan de helft van de content, nog niet eens een kwart..

Tsja het is natuurlijk de exclusiviteit van Marvel, Star Wars, en hun eigen producties wat wat zwaarder weegt, zeker voor gezinnen..

Vooralsnog heeft Netflix toch eigenlijk geen reclame nodig

Die informatie verspreid zich bijna vanzelf wel..

diablo1973

Avatar

Merk nu al dat Netflix het echt heel zwaar gaat krijgen. Door de diverse film- en seriecontracten die niet meer verlengt worden loopt de kwaliteit van de content de laatste maanden echt dramatisch terug. Men voegt ook meer en meer titels uit exotische landen toe om de catalogus gevuld te houden en er zal gerust prima content tussen zitten maar dit gaat zeker abonnees kosten waarna het bedrijf volgens mij in een negatieve spiraal naar beneden gaat komen. Laat staan als er straks nog HBO, Apple en NBC bij gaan komen.

kokosnoot

Avatar

@Diablo1973 Ik denk dat buiten Disney, heel veel andere streamers dit probleem ook gaan krijgen. De concurrentie gaat moordend worden. Er is een redelijke kans dat Sommige streamingsdiensten straks die wat kleiner zijn toch een samenwerkingsverband met Netflix aan zullen gaan om te overleven. Dat is voor beide een win win. Vraag is inderdaad of Netflix het zo lang kan uithouden. Ik hoop van wel zelf omdat ze echt unieke content hebben in series.

Rover010

Avatar

Disney is net de grote pestkop van de klas die iedereen ze lunchgeld moet hebben.

diablo1973

Avatar

@kokosnoot, absoluut. Het verschil is alleen dat HBO/Warner en NBC bij de start kunnen terugvallen op een immense catalogus uit het verleden van werkelijk duizenden films en series. Dat maakt de opstartkosten een stuk lager. En al deze films en series gaan verdwijnen bij Netflix. Netflix heeft jarenlang immense investeringen gedaan om een eigen archief op te bouwen met de berekening dat men pas bij ca. twee keer zoveel abonnees als nu winst gaat maken. Dat gaat m.i. de komende jaren als een molensteen om hun nek hangen. Als men bereid is een half miljard te betalen voor Seinfeld om het gat dat Friends achter gaat laten op te vullen dan betekend dat, dat de spoeling dun aan het raken is voor ze.

kokosnoot

Avatar

@Diablo1973 Dat had ik me niet gerealiseerd. Ik hoop echt dat Netflix het redt. Gewoon om de tegenkracht voor Disney en de unieke series en invalshoek. Maar met dit gegeven is het inderdaad minder rooskleurig.

Sunspot

Avatar

Wel begrijpelijk, neem aan dat het wettelijk ook mag.

Waarom zou je dikke reclame voor concurrent maken

justmikemovies

Avatar

Gebeurd in Nederland ook. Iemand ooit een Videoland reclame gezien op de NPO of SBS zenders?

RoberPaulsen

Avatar

Nee dit mag niet. Dit is oneerlijke concurrentie

Mr-Monkey

Avatar

Disney moet goed van start gaan in november als je moet betalen en er staat nog niks goed op kan het een zeer slechte start zijn..

TwinsA

Avatar

Dit zal ooit wel tegen Disney keren, ik maak mijn in ieder geval geen zorgen voor Netflix.

Effie

Avatar

Disney+ is alleen voor kinderen die uitgekeken zijn op die klojo's van de vlogs; en om er voor te zorgen dat die niet de hele dag zitten te zeuren nemen de ouders Disney+. Zo kun je de kinderen (die ze om onverklaarbare redenen ineens 'kids' noemen) naar de kleuterfilms van MCU en Star Wars laten kijken en je eigen tijd weer gebruiker voor zinvolle taken zoals Facebook en andere Sociale Media, want daar mogen ze uiteraard niet in gestoord worden. Bah, ouders van nu. Zum kotzen.

NieuwsFilm

meest populair