'Gemini Man' is opgenomen in 4K, 3D en 120fps wat bijna geen enkele bioscoop kan vertonen

'Gemini Man' is opgenomen in 4K, 3D en 120fps wat bijna geen enkele bioscoop kan vertonen

De ambitieuze opnamestijl van regisseur Ang Lee zal niet zeer vruchtbaar zijn.

Al decennialang is 24 beelden per seconden de standaard voor bioscoopfilms. Natuurlijk wijken enkele filmmakers wel eens af van deze vuistregel, zo was Peter Jackson al vooruitstrevend met zijn verfilmingen van het door J.R.R. Tolkien geschreven boek The Hobbit, welke in 48 beelden per seconde werden opgenomen. Filmmaker Ang Lee ging echter nog een paar stappen verder met Gemini Man.

De nieuwste film van de uit Taiwan afkomstige filmmaker Ang Lee werd namelijk opgenomen in 120 beelden per seconde, in een 4K resolutie én in 3D. Helaas heeft hij de pech dat hij de film daardoor nauwelijks zoals gehoopt kan vertonen. In de Verenigde Staten zijn er slechts 14 bioscopen die de film met deze specificaties kan vertonen. In Nederland zijn dit er slechts twee, zijnde de Vue in Eindhoven en Hilversum. Andere bioscopen hebben niet de projectiemiddelen om de specificaties van de film aan te kunnen en vertonen de film met verlaagde specificaties.

Onprettige ervaring
De critici die de film wél in de beoogde specificaties konden zien, waren daarentegen niet allemaal even enthousiast. Zo liet men weten dat de hoge resolutie in combinatie met 3D en de vele beelden per seconde voor een onprettige ervaring zorgden. De regisseur zelf heeft begrip voor deze kritiek. "Eerlijk gezegd kan ik me hier wel in verplaatsen. Het kan voor veel mensen wel intimiderend zijn om in 3D zoveel data en details op je af te krijgen. Dat kan akelig zijn, dus veel mensen zullen dit niet eens willen proberen. Het gaf ons daarentegen meer materiaal om mee te kunnen werken", besluit Lee.

NieuwsFilm

meest populair