Algemeen

'Gemini Man' is opgenomen in 4K, 3D en 120fps wat bijna geen enkele bioscoop kan vertonen

De ambitieuze opnamestijl van regisseur Ang Lee zal niet zeer vruchtbaar zijn.

door Steven van der Vegt om 06:00 in Algemeen
Al decennialang is 24 beelden per seconden de standaard voor bioscoopfilms. Natuurlijk wijken enkele filmmakers wel eens af van deze vuistregel, zo was Peter Jackson al vooruitstrevend met zijn verfilmingen van het door J.R.R. Tolkien geschreven boek The Hobbit, welke in 48 beelden per seconde werden opgenomen. Filmmaker Ang Lee ging echter nog een paar stappen verder met Gemini Man.

De nieuwste film van de uit Taiwan afkomstige filmmaker Ang Lee werd namelijk opgenomen in 120 beelden per seconde, in een 4K resolutie én in 3D. Helaas heeft hij de pech dat hij de film daardoor nauwelijks zoals gehoopt kan vertonen. In de Verenigde Staten zijn er slechts 14 bioscopen die de film met deze specificaties kan vertonen. In Nederland zijn dit er slechts twee, zijnde de Vue in Eindhoven en Hilversum. Andere bioscopen hebben niet de projectiemiddelen om de specificaties van de film aan te kunnen en vertonen de film met verlaagde specificaties.

Onprettige ervaring
De critici die de film wél in de beoogde specificaties konden zien, waren daarentegen niet allemaal even enthousiast. Zo liet men weten dat de hoge resolutie in combinatie met 3D en de vele beelden per seconde voor een onprettige ervaring zorgden. De regisseur zelf heeft begrip voor deze kritiek. "Eerlijk gezegd kan ik me hier wel in verplaatsen. Het kan voor veel mensen wel intimiderend zijn om in 3D zoveel data en details op je af te krijgen. Dat kan akelig zijn, dus veel mensen zullen dit niet eens willen proberen. Het gaf ons daarentegen meer materiaal om mee te kunnen werken", besluit Lee.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

kokkie2505

Avatar

Nee hoor. Bij Pathé kan hij in de drie Dolby Cinema zalen ook in 120 fps vertoond worden

ThaBEN

Avatar

@kokkie2505
Maar niet in 4K. Is slechts 2K daar ;)

Maac

Avatar

Als zelfs Stuckmann het een slechte film vindt...

reddevil85

Avatar

@ThaBen de dolby cinema zalen zijn 4k maar de imax zalen zijn 2k

GreenHornet

Avatar

Ik heb liever een goede 2D film.
Beeld en geluid is voor mij niet zo belangrijk.
Als het verhaal en acteerwerk en dialogen maar goed zijn.

Xenolicker

Avatar

Wanneer resolutie en framerate hoger worden dan zou de kijkervaring alleen maar prettiger kunnen worden in plaats van onprettiger zoals in dit artikel gesuggereerd wordt. Gaan we nu ook al klagen over meer detail en vloeiender beweging? Het kan natuurlijk zijn dat het gewoon slecht uitgevoerd is, maar normaal gesproken zou een hogere resolutie en framerate in ieder geval niet voor een onprettiger kijkervaring moeten zorgen. Zelf merk ik weinig van negatieve effecten van een te lage resolutie of framerate bij normale 3D-voorstellingen, waar ik me wel aan stoor is dat films nog geschoten worden alsof het 2D-films zijn waarbij de achtergrond wazig wordt gehouden om zo een illusie van diepte op te wekken. In 3D ziet dat er alleen maar nep uit en verstoort de levensechte beeldweergave.

GreenHornet

Avatar

wat heb je dan aan een 3D bluray uitgave als niemand meer een 3D tv meer heeft.

Shifty777

Avatar

@Xenolicker: check deze review, beter dan dit kan ik de onprettige ervaring niet beschrijven:

https://youtu.be/e3WS07XNIWM

Jacobatje

Avatar

Vreemd verhaal van de 4K resolutie. Ik dacht dat de meeste films van afgelopen jaren op 4K waren gefilmd. Ik hoorde zelfs dat Top Gun Maverick (Juni 2019) op 6K wordt gefilmd. Het 3D en de 120fps geloof ik wel. Weet iemand wellicht waar je kan vinden welke films nog op 4K of 2K zijn gefilmd?

nkwant

Avatar

Draait deze in Phathe IMAX niet op HFR 120 per seconde? Dat kan ik niet zien op de website. Er staat overal HFR achter behalve bij 4DX (4K in 2D neem ik aan). Is Dolby Cinema beter dan Imax?

Shifty777

Avatar

@Jacobatje: in 4K (of een hogere resolutie) filmen betekend niet dat de edit of de projectie hiervan ook in datzelfde format is. Je filmt in die hoge resolutie simpelweg zodat je meer info en data hebt, al hoef je die misschien niet te gebruiken. In het geval van deze film is het de combinatie van drie dingen.

@nkwant: HFR heeft niet perse 120fps, want 60 of 48fps zijn ook al HFR.

Master Of Films

Avatar

nkwant "Draait deze in Phathe IMAX niet op HFR 120 per seconde?"
Klopt, het is IMAX 3D HFR 60 frames per seconde. En alleen bij de IMAX Laser zalen, Pathé Schouwburgplein, Pathé Spuimarkt & Pathé Arena.

Xenolicker

Avatar

^ GreenHornet > Er zijn een heleboel mensen die een 3DTV hebben. Als je er zelf geen hebt dan heb je natuurlijk pech, onbegrijpelijk dat je momenteel geen 3DTV meer kunt kopen... Geen nood, 3D zal altijd sterker terugkomen. 3D wordt wel beter (zonder bril), maar beter dan 3D wordt het niet.

GreenHornet

Avatar

Avatar 2 gaat 3D terug brengen op TV

Jacobatje

Avatar

@Shifty777, Wellicht beetje laat, maar vriendelijk dank voor je antwoordt. Nu snap ik het al een stuk beter.

SonicNox

Avatar

We hebben gemini men gister gezien in pathe arena in imax 3d hfr. Ik ben een echte beeld en geluid freek en ga vaak liefer naar dolby cinema maar in de arena is de beste de imax zaal. Het beeld was super scherp en als alle films in deze kwaliteit getoont kunnen worden dan vind ik nu deze imax ervaring mischien wel weer de beste. Alleen ik werd helemaal gek van de smoothnes die over de film heen gelegd was. Bijne geen enkel beeld was natuurlijk en net als bij de goedkope ( en alle samsung) tvs waar je smoothenes op aan zet waren alle beelden niet natuurlijk en dan weer snel en dan weer langzaam. Echt heel vervelend. Als ze dat nu zouden uitzetten of niet gebruiken zou ik echt super blij zijn. Nogmaals, het beeld van deze 3d film was ver boven de kwaliteit die ik ooit gezien heb en alles was heel duidelijk en scherp. Alleen super jammer van de smoothenes want het was de hele film net of ik naar een computerspel zat te kijken.

NieuwsFilm

meest populair