Algemeen

Kevin Smith: ''Martin Scorsese heeft geen emotionele binding met superheldenfilms''

En dat terwijl Smith beweert dat Scorsese zelf een superheldenfilm heeft gemaakt...

door Wouter Drummen om 16:22 in Algemeen
Martin Scorsese liet zich onlangs nog negatief uit over de Marvel-superheldenfilms. Volgens de The Irishman regisseur zijn dit geen cinema-waardige films. Iron Man zelf, Robert Downey Jr. en Samuel L. Jackson, die Nick Fury speelt, lieten beiden weten het niet eens te zijn met Scorsese. Jennifer Aniston, voornamelijk bekend van de serie Friends, kan zich daarentegen wel vinden in de uitspraken van de wereldberoemde regisseur. Kevin Smith laat zich nu ook over het onderwerp uit.

Smith, zelf ook regisseur en een grote fans van comics, zei het volgende: ''Martin Scorsese heeft schitterende films gemaakt. Dat deed hij al toen ik nog maar een kind was. Ik ga niet doen alsof ik beter weet dan hij. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Anderzijds heeft hij waarschijnlijk niet dezelfde emotionele band met superheldenfilms als ik. Hij ziet deze films als pretparken, maar ik denk juist meteen terug aan mijn kinderjaren toen ik samen met mijn vader naar de bioscoop ging. Ik krijg bij het zien van superheldenfilms weer het gevoel met hem samen te zijn. Met alle respect voor Scorsese, maar fans zoals ik zijn gehecht aan de personages in deze films, niet aan het 'super' aspect''.

Scorsese's 'superheldenfilm'
Tot slot beweert Smith dat Scorsese zelf ook een superheldenfilm heeft gemaakt, namelijk The Last Temptation of the Christ: ''Ik wil geen afbreuk doen aan Jezus, maar is Jezus in zekere zin niet ook een superheld?''

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PRIME

Avatar

Best prima opvatting, behalve dat einde dan.
Tenzij hij bedoelt dat Jezus ook verzonnen is, net als superhelden.

Frietgezicht

Avatar

Wat ik begreep heeft Scorsese 2 films gezien(Iron man 1 en 2?) dus vind ik uberhaubt dat hij praat over iets zonder het echt een kans te geven. Als elke film het niveau had van Iron Man 2 waren we allemaal afgehaakt.

Hij zegt ook : Het zijn geen films die emotionele, psychologische ervaringen van echte mensen proberen over te brengen aan andere mensen".

Dat is natuurlijk bullshit, mensen heb ik snikkend in de zaal zien zitten bij bijv het einde van Infinity War en Endgame.

Hij zegt ook dat de films geen eigen identiteit hebben.
Thor Ragnarok niet? The Winter Soldier niet? Enz.

Hij maakt fantastische films maar dit is denigrerend gelul van een oude man die neerkijkt op een ander genre.

Rover010

Avatar

@frietgezicht mensen heb je zien huilen in infinity war door alle ander 18 delen voor de film. Nu zeg ik niet dat de mcu geen cinema is maar "echte" cinema kan je laten huilen (of elk andere diepe emotie) in 1 film. Ik begrijp waar Scorsese vandaan komt met ze achtbaanrit comment en ik geloof er ook wel best in, hoe dan ook winter soldier, thor ragnarok en iron man zijn wel speciaal te noemen. Alle andere marvel films (op een paar na) zijn hartstikke goed maar je denkt er niet over na 5 dagen later.

Bobby Peru

Avatar

Als je opstaat uit de dood ben je natuurlijk wel de grootste superheld van allemaal.

Frietgezicht

Avatar

@ Rover010, ik snap zijn comment ook wel en sommige films vallen ook wel in die lijn van het mcu sausje maar juist alles over 1 kam scheren na het zien van 2 films is wat flauw.

Breaking Bad heeft ook meerdere afleveringen nodig voor die psychologische ervaringen. En zouden we iemand serieus nemen die Breaking Bad na 2 afleveringen afkraakt?
Ik zeg niet dat hij snikkend op s’n stoel zit als die alles kijkt maar nu is het 2 hapjes nemen en zeggen dat een restaurant alleen maar slecht eten op tafel zet.

Goku32

Avatar

De man kan het niet hebben dat de superhelden films nu eenmaal heersen overal in de bioscopen

Thiver

Avatar

Tja, ik snap de reactie van Kevin Smith heus wel, maar laten we eerlijk zijn: die man kwijlt al zodra er maar één cape in een film te zien is. En nee, dat ze van Superman een Jezusfiguur hebben gemaakt, betekent niet dat Jezus nu een superheld is.

CassidyButch

Avatar

Scorcese heeft gelijk maar hij moet echter the winter soldier gaan zien en dat stelt hij zijn mening zeker bij

Sunspot

Avatar

Ach, denk nog steeds dat Scorsese ook kan genieten van superheldenfilms, vooral van Xmen, First Class en DofP, maar heb hem niet specifiek erover gehoord.

Is meer dat hij bang is dat het straks allemaal hetzelrfde ding gaat worden in de bios, zoals ik al eerder zei.

En hij wordt al ouder, wilt het niet zo zien als top regisseur van top films, menselijk.

Wat wel zo is, is dat Disney/Marvel films nooit zo diep zijn, soms wat goeie scenes, maar dat is het.

Het is escapisme inderdaad, leuke acties, willen dat het zou bestaan omdat er zoveel verrot is in de wereld, de onmacht van een mens zijn.

Sunspot

Avatar

@Frietgezicht

Zou bij Marvel niet uitmaken, al zouden alle films het niveau van Iron Man 2 hebben.

Gaat meer om de actie, wie vecht tegen wie, kan nu ook in deze tijd, CGI en zo.

Je kan zulke slechte films maken met superhelden, zolang je maar wat grapjes, maar vooral dikke gevechten erin zet

Sunspot

Avatar

@Rover010

Yep, is meer de opbouw, de band, en Thanos ook. Maar is andere emotie inderdaad, minder diep.

Juist bij diepe films kan je vet geraakt worden, maar ligt ook aan leeftijd, hoe was het eigen leven, wat heb je meegemaakt, om te herkennen.

Marvel/Disney is meer simpele emotie, opgebouwd.

Ik zelf heb nog nooit werkelijke emotie bij gevoeld, zie het meer als een strip eigenlijk.

Er zit wel emotie in, maar is meer oppervlakkig. Maar daarom, is gewoon popcorn en het is cinema vind ik zelf.

Is overduidelijk ook op alle leeftijden gericht, kinderen ook. Tja, die weten nog niet echt wat werkelijke emoties kunnen zijen natuurlijk, moeten dat nog meemaken.

Daarom, gewoon dikke popcorn!

GreenHornet

Avatar

DC gaat dieper als Marvel

BillySavastano

Avatar

Moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk iron mans death scene best mee vond vallen ondanks dat ik alle films heb gezien. Ik moet er wel bij melden dat ik over het algemeen heel endgame tegen vond vallen maar dat is mijn mening. Er werd van te voren inderdaad gewaarschuwd voor een zwaar emotionele film maar ik had het moeilijker met gollum die die broodkruimels elfenbrood weg gooit en sam de schuld kreeg in LOTR dat vond ik pas echt zielig haha

MikeyMo

Avatar

Ik snap niet dat men zo'n probleem maakt van de mening van Scorsese. Dat mag die man gewoon zeggen.

En ik snap de insteek wel. Er komen tegenwoordig films uit die je niet eens meer kan zien zonder 18 voorgaande films te hebben gekeken. Kun je zoiets dan nog echt zien als een film?

Stel ik ben niet van de superheldenfilms maar ik ga de imdb 250 afwerken omdat ik als filmliefhebber de 250 beste films wil zien. Ik kan dan nog een beetje husselen met de volgorde zodat ik wel de LOTR, SW, Terminator en BG/TDK in de juiste volgorde kijk, maar als ik dan aankom bij Infinity War en Endgame kan ik nooit die film op waarde schatten. Sterker nog, ik ben na 5 minuten de draad kwijt omdat ik geen idee heb wie al die personages zijn, wat al die objecten zijn, etc.

Dat soort films zijn nu eenmaal pretparken geworden. Ik ga graag naar het pretpark, maar ik zie ook wel in dat een film als Pulp Fiction natuurlijk gewoon vele malen beter is dan een Avengers: Endgame.

Al is het door het verschil van losstaande film en culminatie van tig vorige films bijna onmogelijk een vergelijking te maken.

Rover010

Avatar

@Sunspot
Dit! Heel goed beschreven ben het helemaal met je eens!

Rafael11

Avatar

Nog een leuke quote van Scorsese...“They turn cinemas into theme parks. They’re not cinema, they’re something else. And we shouldn’t be invaded by them.”

Ik heb veel respect voor hem als filmmaker, maar voelt ie zich aangevallen door Marvelfilms ofzo?

F1nishingdutch

Avatar

Leuk vermaak maar daar is alles mee gezegd. Door die men in tights films komen er mindere andere soorten films uit. The Irishman wilde niemand financieren. Maar als Scorsese had gezegd dat het een superhelden film was dan voila. Ik mis dus dat soort films en too much of superhelden films.

NieuwsFilm