Algemeen

Martin Scorsese haalt opnieuw uit naar Marvel & superheldenfilms

De regisseur past na alle kritiek zijn mening niet aan.

door Wouter Drummen om 15:45 in Algemeen
Martin Scorsese liet zich recentelijk negatief uit over Marvel, wat hem lang niet door iedereen in dank werd afgenomen. Zo reageerden o.a. ook Marvel-sterren Robert Downey Jr. en Samuel L. Jackson erop. Zij waren het natuurlijk oneens met de The Irishman regisseur. Anderen waren het echter eens zijn met Scorsese, zoals Jennifer Aniston. Nu laat de regisseur zich opnieuw over het onderwerp uit.

Tijdens een recent interview gisteren, waarin de regisseur zijn nieuwste film promootte, had hij het opnieuw over Marvel: ''Het is geen cinema, het is iets anders. We moeten ons er niet door laten overrompelen. Het wordt tijd dat bioscopen actie ondernemen en weer films gaan laten zien met een verhaal''. Zaterdag had hij het trouwens ook nog over superheldenfilms, als was hij toen iets milder.

Reactie
Zo zei de regisseur: ''Vandaag de dag zijn bioscopen pretparken geworden. Dat is allemaal goed en wel maar ze moeten niet alles overnemen. Het is leuk voor de mensen die kunnen genieten van superheldenfilms. Ik vind het indrukwekkend hoe ze deze films maken, daar heb ik wel respect voor. Maar ze zijn niet mijn ding. Superheldenfilms creëren een ander bioscooppubliek, dat nu denkt dat dit cinema is''.

35 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

YadMedia

Avatar

Eindelijk iemand in de cinema zelf die ook ziet hoe belachelijk al die super Hero onzin zijn.

Het kijkt alsof de laatst 10 jaar niks anders is dan de wannabe films van dc en marvel. Misschien met enige uitzondering als joker en logan waar enig verhaal lijn in te bekennen was.

Maar ja het gaat niet meer om films maar om geld zoals altijd en alle tieners rennen naar Bios voor een Marvel onzin dussss.

Moviemagic

Avatar

Hij geeft een mening over Marvel- en superheldenfilmpjes. Ik snap niet dat mensen daar over moeten vallen. Laat die man toch zijn mening hebben.

Coola

Avatar

Ach ja ieder zo zijn eigen mening. Gelukkig staat zijn mening wel lichtjaren van de feiten af.

PRIME

Avatar

@YadMedia

Ga je voor domste post award 2019?

"Super hero onzin"? Al decennia lang spelen superhelden een grote rol in gezinnen en mensen.

"Wannabe films van dc en marvel" Wannabe van wat?

En dan wél vinden dat Joker en Logan "enige'" verhaallijn hadden, maar niet The Dark Knight trilogy? De 23 films leidend naar Endgame (al dan niet allen even relevant) die groter zijn dan "verhaallijn" en meer richting "world building" gaan.

Cinema gaat toch wel altijd om de centjes, anders gaan ze failliet. Er zijn genoeg films die jaarlijks vertoont worden waar geen striplogo op staat.

En tieners? Give me a break.

PRIME

Avatar

@MovieMagic

Het gross van het publiek is tot zekere hoogte een fan van de films én misschien wel van scorcese. Dan mag je je best even geirriteerd voelen door zijn mening en erop reageren.

Anders kunnen we het reactiemodel wel op de schop doen.

sequentedepapi

Avatar

Ik ben zelf wel een beetje superhero movie / serie verzadigd.
Ik vind het allemaal een beetje te veel worden al die verfilmingen. Netflix ook met tig verschillende superhero series. En allemaal lijkt het op elkaar.
Kijk ook daarom niet meer naar alles

Dat icm de Disney marketing rondom Marvel films/series, waardoor al het andere in het niet valt. Alsof er niks anders is. Dat snap ik wel. Maar dat het geen cinema zou zijn, mwah. Dont agree there.

hQuinn

Avatar

"Superheldenfilms creëren een ander bioscooppubliek, dat nu denkt dat dit cinema is''.

Scorcese moet niet gaan generaliseren. Naast Marvel en DC kunnen mensen 'echte cinema' heus wel waarderen. Ik heb - en ontelbare anderen met mij - een brede filmsmaak. Het een sluit het ander niet uit. Dat is te simpel en kortzichtig gesteld.

Uiteraard ieder zijn eigen mening.

FerdieH

Avatar

Waar ik mij aan erger zijn de ontelbare remakes en reboots die gemaakt worden. Ben het met Scorsese eens dat er meer origineel werk gemaakt moet worden.

Stofzuigerslang

Avatar

Ja Marvel mag natuurlijk gewoon films blijven maken, beetje hetzelfde als gaan zeuren over stripboeken. Daar is nu eenmaal een markt voor en Marvel gaat niet ineens drama's maken.

Frietgezicht

Avatar

@ Ferdie, waar zegt hij wat over origineel werk?
Ik heb het verhaal van The Irishman ook al recent gezien in de prima film ‘Kill the Irishman’

Eddie Singer

Avatar

Tja...heeft een (kleine) film met acteurs die 'gewone mensen' spelen nog wel een kans? Als het geen miljard opbrengt, heeft een film tegenwoordig gefaald.

GreenHornet

Avatar

Hij heeft wel een punt ik ga liever naar Joker. Dan naar een kinder Marvel film.

RoberPaulsen

Avatar

@Coola het is een kwestie van smaak dat heeft dus niet zoveel van feiten van doen.
Ik ben het helemaal met hem eens, het is allemaal razenknap gemaakt, zeker ook hoe alles in elkaar steekt. Maar er zijn maar weinig superheldenfilms die qua verhaal boven de gemiddelde romantische komedie uitkomt. Het is vijwel volledig hetzelfde verhaal in een ander jasje.
En zeker nu na Endgame trekken gewoon een nieuw blik superhelden open waar vrijwel niemand van gehoord heeft en beginnen ze gewoon opnieuw. Het is allemaal hetzelfde.
Mensen die werkelijk alles goed vinden wat er door Marvel uitgepoept wordt eten waarschijnlijk ook 3 keer in de week McDonalds en genieten daar met volle teugen van.
Zo nu en dan een popcorn film kan echt leuk zijn, maar 5 per jaar met allemaal hetzelfde thema en nagenoeg hetzelfde verhaal is gewoon kopieerwerk.

Frietgezicht

Avatar

@ RobertPaulsen, gaat juist niet om smaak maar om het feit dat hij het geen cinema vindt.
Als hij de marvel films gewoon niet boeiend vindt en dat zegt valt er weinig op af te dingen. Zeker niet als die er wat argumenten bij geeft zoals jij doet.
Iedereen zijn mening.


Discussie is meer dat het geen cinema is en dat is waar mensen over vallen. Alsof hij dat bepaald.
En het lijkt zich niet te beperken tot het mcu maar heeft betrekking op alles met een superheld erin blijkbaar. Dus ook bijv een Batman Begins.
Vraag is dan wat hij vind van LotR, Star Wars, Harry Potter, Avatar enz. Of gaat het om superhelden alleen?

RoberPaulsen

Avatar

@Frietgezicht, er is echter geen vastomlijnde definitie van de term cinema, daardoor kun je ook niet zeggen dat film A wel cinema is en film B niet. Maakt dat het niet meer een smaakding? De een vind Marvel-films wel cinema en de ander niet.

De vragen die je stelt geeft ook al aan dat er geen duidelijke definitie is van cinema en of superhelden of Harry Potter of Star Wars wel cinema zijn. Wat voor mij het verschil maakt is dat Marvel in een paar jaar tientallen nagenoeg identieke films heeft uitgepoept. Ik zou daarmee niet durven zeggen dat het geen cinema is, maar gemakzuchtig is het wel.

Pronk47

Avatar

Hij heeft eigenlijk wel gelijk,hij zegt eigenlijk niks verkeerd behalve dat dat het geen cinema is,iedereen zijn mening toch.

Frietgezicht

Avatar

@ Robert, Ja ok snap je punt. Er is geen vastomlijnde definitie van cinema maar juist daardoor komt het wat denigrerend over. Van IK maak wel cinema, jullie niet.
Als jij de regisseur bent van Lalaland en Tarentino zegt dat musicals geen cinema zijn enz zou je dat ook toch persoonlijk kunnen opvatten.

Dat hij en jij vele marvel films identieke macdonalds zooi vinden kan ik nog inkomen. Maar een film als bijv Infinity War met zoveel acteurs, verhaallijnen, humor enz vind ik echt niet een makkelijkere film om te maken dan een oscar winnaar als Moonlight omdat die het realisme heeft.

horizon

Avatar

Hugo was een toffe film.

Scorsese heeft een mening. Leuk. Hebben we allemaal wel ergens over.

Die van Aniston is ook leuk daarover. Alleen jammer voor haar het online wat makkelijk scoren was voor Marvel fans door RT ratings van een zwik Aniston films erbij te halen.
Maar mother's day was dan ook wel heel erg slecht.

Lurch

Avatar

Wat denk ik ook een rol speelt is dat films met goede dialogen en een goed verhaal ook prima tot hun recht komen op de tv; de bioscoop voegt dan niet heel veel toe.
Een visueel spektakel zoals de meeste superheldenfilms zijn, zijn wel echt een stuk mooier in de bios; zeker als het ook nog goede 3D is.
Dus ja, dan krijg je vanzelf dat er in verhouding meer mensen naar de bioscoop gaan voor superheldenfilms.

NB: Bovenstaande is mijn mening, laat dat duidelijk zijn...

Rutherford

Avatar

Een scheet in een fles, meer niet.

Colruiter

Avatar

Waarover heeft hij het eigenlijk? Er zijn altijd twee soorten films geweest: de film die ons doet nadenken en de film die ons ontspant, dat is al altijd zo geweest. Superheldenfilms zijn popcorn-entertainment net zoals Star Wars dat was in de seventies toen Scorsese zijn eerste meesterwerken losliet op de wereld. Uiteindelijk worden er 5 - 6 superheldenfilms per jaar gelost, hoeveel % is dat van het totale aanbod films? De meeste mensen zien die films voor wat ze zijn... brainless entertainment... De idee om deze films of acteurs/actrices in deze films Oscars te geven... dat gaat er voor mij dan wel over.

23VDV23

Avatar

Ik ben een 'Marty' fan en ik kan voor een groot deel meegaan in wat hij zegt. Er zelfs wel een beetje om juichen en klappen. Maar die Marvel films zijn wat mij betreft wel net zo goed 'cinema' als Taxi Driver, al gaat mijn persoonlijke voorkeur wel duidelijk naar het laatste. Ik geloof dat Scorseses zorg er echter vooral naar uitgaat dat er inmiddels zó veel Marvel films worden gemaakt (en alles dat daar op lijkt) dat er weinig tot geen ruimte is voor iets anders. Niet eens superontoegankelijke arthouse, maar ook vanalles dat daar tussen zit (en vaak ligt daar ook mijn interesse) komt er eigenlijk niet meer aan te pas. En dat vind ik ook zorgwekkend, want daar krijg op den duur alleen maar een sneeuwbaleffect mee: nieuwe generaties kijkers raken er steeds meer van verwijderd en hun 'beeldgeletterdheid' wordt daardoor alleen maar minder, waardoor er voor dergelijke films steeds minder een podium is te vinden.

RoberPaulsen

Avatar

@Friet ja ik ben met je eens dat de opmerking van Scorsese wat arrogant overkomen.
En hoewel ik die vele superhelden films dertien in een dozijn films vind moet ik ook bekennen dat het razend knap is wat ze gedaan hebben.

Thanoso

Avatar

Ik heb respect voor zijn mening maar dat wil nog niet zeggen dat hij marvel moet zwart maken het zijn ook maar films als de rest. Het is gwn omdat mensen het leuk vinden en dat is cinema lekker iets kijken wat leuk is. Stan Lee kon er niks aan doen dat zijn films in de spot stonden

Spider-fan

Avatar

Jodie Foster zei ook al eens zoiets. Scorcese is natuurlijk groot geworden in de jaren 70 en dat was bij uitstek een periode dat film werd gebruikt op een meer kunstzinnig niveau, een enorme omwenteling in Hollywood. Ook werden de films realistischer in die tijd en gingen meer over 'echte mensen', en dat zie je ook aan de acteurs die in die tijd bekend werden.

Dus als hij dan nu voornamelijk ziet dat comic-verfilmingen heel populair zijn dan is dat heel wat anders dan hij altijd heeft proberen te maken. En hij kan dat dan ook niet echt als 'cinema' zien, dat begrijp ik wel vanuit zijn positie.

Ik vind alleen niet dat je zomaar kunt wijzen naar een bepaalde categorie of genre en die dan als geheel afwijzen. Er zijn binnen ieder genre goede en slechte films, en de bioscopen zijn niet alleen pretparken door de comic-films, ook door de vele andere commerciële films. Ik denk dat hij de meer serieuze cinema steeds meer in het gedrang ziet komen, maar dat komt naar mijn idee niet alleen door de comic-films, dat is gewoon een genre dat er nu heel erg uitspringt en de meeste populariteit kent.

Mr-Monkey

Avatar

Wat een onzin, al die negatieve praat over anders man werk
Om je eigen werk maar veren in de reet te krijgen..
Top... vooral doorgaan

Sunspot

Avatar

Ding is dat je na overname van Fox nog meer Disney krijgt, te veel in de bios, altijd maar dat Disney sausje, want ze durven niet anders is allang duidelijk.

Dat is mijn vrees, niet eens vrees, het is al gaande, geen superheldenfilms meer als DofP, FC, Logan.

Deadpool zal waarschijnlijk een pussy worden, om Disney he.

Zwakke DC/Warner dat 'buigt' voor het succes van Marvel, proberne zelfde te zijn. GEwoon slecht.

Spiderman ook, hoop da thij echt naar Sony Universum gaat, niet weer in het MCU, Disney heeft hem genoeg verkloot met hun kinderpleasing aanpak.

Serieus, je hoeft maar 1 MCU film te zien en je weet eigenlijk voor alle films wat te verwachten haha

Serieus, bij zowat allee MCU films keek ik het maar omdat ik wist dat er vette actiescenes zouden komen, realistisch eruit ziend, wat ik als kind in comic, tekenfilm zag Smiley face.

Thanos was wel cool trouwens, verademing wat MCU betreft Smiley face

Lavidiote

Avatar

Ik geniet van ZIJN films!

Guido96

Avatar

Een van de weinige zinnige opmerkingen. Hulde Martin

Cocolipo

Avatar

Laat me raden je bent sowieso een oud mens en praat niet zo'n Dom want elke film is fake fake en nog eens fake ook James bond en al die andere actie thrillers horror films ook al zijn het geen superhelden films en ieder heeft zijn eigen smaak. Hé jij ik de rest dus ook een die niet alsof je leven zo zwaar is het zijn maar films man of wordt je ontvoerd en verplicht gedwongen naar te kijken. Nou ga jij maar lekker national New grafici kijken voor zover het echt is he en geen onzin.

Cocolipo

Avatar

BTW om deze man heeft echt slechte onzin films gemaakt en btw niemand is verplicht om naar een film te gaan wat jullie niet leuk vinden zijn ieder zijn smaak ieder zijn keuze wat is het toch heerlijk je zo'n vrij land en dan toch nog zeiken. Alsof jullie gedwongen worden pfhoe wat is het leven toch zwaar je in de bioscoop ????

Sunspot

Avatar

^

Gaat erom dat studio's geen risico's meer durven nemen straks, want is makkelijk scoren met een bepaalde formule.

En uiteraard zijn films niet echt, hoewel het wel gebaseerd kan zijn op werkelijke gebeurtenissen, maar daar vallen superheldenfilms niet echt onder, maakt ook niet uit.

Maar films kunnen echt wel raken, realisme, echt gebeurd.

En nee, je hoeft niet te kijken, maar ik als bioscoopganger wil graag wel een breed aanbod zien, ook in de toekomst, gewoon keuze hebben zoveel mogelijk genres, stijlen, verhalen, alles gewoon.

Daarop moeten bioscopen wat mij betreft ook op inzetten.

Daarom haatte ik het ook dat DC/Warner opeens probeerde als Disney/Marvel te zijn om wat te noemen, zo zwak uiteindelijk met het materiaal in handen en de films deden het niet eens zo slecht, de films voor Aquaman.

Gewoon eigen visie houden, niet na 1 a 2 tegenslagen opeens ermee kappen en iemand anders kopieren haha

NieuwsFilm

meest populair