Algemeen

Martin Scorsese zal nooit een director's cut of extended versie van zijn films uitbrengen

Volgens de filmmaker is er slechts één echte versie van een film.

door Steven van der Vegt om 06:36 in Algemeen
Zijn nieuwste film The Irishman zal op 27 november in première gaan op Netflix. Collega-filmmaker Quentin Tarantino is op diezelfde streamingdienst momenteel verlengde versies van zijn films beschikbaar aan het stellen. Op de vraag of we dergelijke cuts van Martin Scorsese kunnen verwachten, is zijn antwoord een eenduidig 'nee'.

Laten we wel wezen: enkele films van de beste man kennen reeds een behoorlijke speelduur. Zo duurde The Wolf of Wall Street al drie uur en is zijn nieuwste film nog een halfuur langer. Maar ook van andere van zijn klassiekers hoeven we geen alternatieve cut te verwachten. "Er is maar één director's cut en dat is de versie die in de bioscoop verschijnt. Tenzij de film van de regisseur wordt afgenomen en iemand anders de eindmontage doet. Maar de term director's cut lijkt tegenwoordig vaak meer een marketingstechniek", aldus de Hollywood-vedette.

Momentopname
"Het maken van films is altijd een momentopname. Soms kan je niet precies doen wat je voor ogen had wegens omstandigheden die je niet kan veranderen. Je roeit met de riemen die je hebt en daar vloeit je eindproduct uit voort. De versie die je dan in de bioscopen laat verschijnen is in mijn optiek je director's cut, dat is de versie die je maakte onder die omstandigheden. Tegenwoordig wil men succes teveel uitmelken door een langere versie van een film uit te brengen", besluit Scorsese zijn pleidooi.

Hadden jullie graag een langere versie van een van zijn klassiekers gezien, of kunnen jullie je vinden in zijn standpunt?

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

centr1no

Avatar

Scorsese " Tegenwoordig wil men succes teveel uitmelken door een langere versie van een film uit te brengen""

Wat een gelul weer.
Director's cuts en extended cuts zijn er al vanaf de jaren 70. Het is echt niet iets nieuws, dat uitmelken.
Afgezien van het feit dat lang niet iedere regisseur recht heeft op de final cut zijn er redenen waarom er misschien scenes moeten sneuvelen (zoals na de filmkeuring) of de lengte beperkt moet worden (wat bijvoorbeeld het aantal screenings in de bioscoop kan beïnvloeden).
Normaal wordt dan een DVD release voorzien van eventuele verwijderde scenes of jaren later een versie die volledig ge-edit is door de regisseur.
De re-release in de bioscoop om vlug nog even wat extra miljoentjes te pakken zoals laatst met End Game heeft hier natuurlijk helemaal niets mee te maken en is puur uitmelken.
Maar dat staat los van het feit dat Scorsese wederom een uitspraak doet alsof hij niet lijkt te begrijpen dat niet iedere regisseur dezelfde films als hem kan of wil maken.

Van mij mag Scorsese zijn films best een beetje inkorten. Lange films zijn niet per definitie ook goede films.
Ik vond The Wolf of Wall Street ook veel te lang en ik vrees het ergste voor The Irishman.
In een vorig interview had hij het over "films die emotionele, psychologische ervaringen van echte mensen proberen over te brengen aan andere mensen" maar daarmee bedoelt hij blijkbaar 3 uur aan onrealistische, te ingestudeerde gesprekken waarvan minimaal 1 op de 3 zinnen het woord 'fuck' of e.o.a. scheldwoord bevat.

Pietjebam

Avatar

Hij bedoelde wss zoals Endgame en FFH, wellicht vond ie de rereleases vroeger ook al onnodig maar nu zegt ie er iets van. Ik vind zijn films niet te lang, zijn films zijn gewoon redelijk uniek opgebouwd, ipv een 3 act structure heeft hij er veel meer.

Het is gewoon zijn mening en ergens heeft hij ook wel gelijk vind ik.

Master Of Films

Avatar

Ik vind persoonlijk dat The Wolf of Wall Street een prima speelduur heeft.
Niet te lang of zo.

Pietjebam "Hij bedoelde wss zoals Endgame en FFH, wellicht vond ie de rereleases vroeger ook al onnodig maar nu zegt ie er iets van."
In dat opzicht geef ik hem wel gelijk.
Andere voorbeeld is 20th Century Fox die wel degelijk extedend/unrated cuts misbruikte. Zoals centr1no het al eerder opmerkte. Niet iedere regisseur heeft recht op een final cut. Live Free or Die Hard moest het doen met de meer commericiele PG-13, waarbij Len Wiseman alternatieve shots moest gaan filmen en te gebruiken in de editing. Op de DVD heeft Fox eigenlijk een "orginele R-rated" versie vrijgegeven. 2 keer ca$hen voor Fox. Zulke uitmelk geintjes hebben ze meerdere keren geflikt met andere films.

Een andere director's cut marketingstrucje is natuurlijk Blade Runner The Director's Cut uit 1992. Eigenlijk begon het al in 1982 met 2 verschillende bioscoop releases, waar Scott ook niet achter stond. We weten allemaal wel dat Scott een echte director's cut kon maken met The Final Cut. De versie in 1982 had moeten verschijnen.

donniebrasco

Avatar

@centr1no, je verhaal is ook best aan de lange kant ext of meteen je finalcut!? Het is z'n mening, meer niet hoor. Denk dat hij ook wel recht van spreken heeft!

Sunspot

Avatar

Dan zal hij wel de luxe hebben om zijn verhaal altijd zoals hij wilt, kunnen uitbrengen>?

Want extended is vaak omdat er dingen uit moesten, soms door regisseur etc. zelf, soms door studio.

Is juist een leuk iets, sommige films worden zelfs beter, BvS bijv goed voorbeeld.

En ook gewoon is het een extraatje, voor de liefhebbers.

The Rogue Cut van Xmen DoFP bijvoorbeeld ook een goed voorbeeld. Ik als Xmen fan vond het super, al die scenes met Rogue en je krijgt meer inzicht, waarom.

Weet je waarom die Sentinels bijvoorbeeld de mutanten hadden ontdekt aan het begin van de film... Dat weet je dus niet wanneer je later niet de Rogue Cut hebt gezien.

Ik ben juist voor extended! Ik houd ook van al die extra's op dvd's en zo, gewoon leuk!

centr1no

Avatar

donnybrasco " Het is z'n mening, meer niet hoor. Denk dat hij ook wel recht van spreken heeft!"

Als ik zeg dat ik rode appels vies vind en dat het daarom geen appels zijn, is dat ook een mening. Het slaat alleen nergens op.
En iedereen heeft recht van spreken. En Scorsese is goed in wat hij doet. Dat doet echter niets af aan het feit dat zijn uitspraken gewoon dom zijn.
Juist omdat hij een bepaalde status heeft in het filmwereldje zijn er mensen die zijn woorden meer waarde geven dan ze zouden moeten hebben.
Mensen met macht en invloed hebben niet per definitie gelijk.
Zoals al eerder gemeld houd Scorsese er een ronduit elitaire houding op na ten opzichte over alles wat hem persoonlijk niet bevalt en uit mediaberichten van de afgelopen jaren valt op te maken dat er meerdere regisseurs en acteurs zijn die een uitgesproken negatieve mening hebben over superhelden films en de acteurs/actrices die er in spelen.

Vind je mijn teksten te lang? Jammer dan.
Ik probeer mijn mening tenminste nog te onderbouwen. In tegenstelling tot Scorsese.

Rob

Avatar

Hadden de Coen broertjes niet, toen ze gepushed werden om een director's cut van Blood Simple te maken het met 1 minuut ingekort? Of is dit verhaaltje apocrief?

Djoefoe

Avatar

Verschrikkelijk, hou van zijn films maar deze man hoor ( lees) ik alleen maar zeuren. Geef gewoon de optie je kan alles op de alle soorten dvd. En ik trek die shit over marvel ook niet, zeer zeker wel cinema RDJ Oscar gaarne gelieve..

NieuwsFilm