De Nederlandse jeugd is steeds minder illegaal aan het downloaden

De Nederlandse jeugd is steeds minder illegaal aan het downloaden

Diensten als Netflix en Spotify bewijzen hun waarde.

Misschien downloadde jij vroeger wel muziek via bijvoorbeeld Napster en plukte je illegaal films van het web via vergelijkbare diensten. In de beginperiode duurde een filmpje downloaden een machtig aantal uren, maar nu heb je binnen enkele seconden legaal toegang tot een uitgebreide bibliotheken vol muziek, series en muziek via de bekende diensten zoals Netflix en Spotify (muziek).

Uit een onderzoek van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie blijkt dat Nederlandse jongeren in drie jaar tijd veel minder illegaal zijn gaan downloaden. Toch maakt nog altijd 23 procent van de Nederland jongeren (15 tot 24 jaar) bewust gebruikmaakt van illegale bronnen om toegang te krijgen tot digitale content; wel een daling van maar liefst 14 procent ten opzichte van 2016.

Veel daling in Europa
Ook in de rest van Europa is te zien dat illegaal downloaden afneemt. In België downloadt nu nog zo'n 31 procent van de jongeren illegaal, een daling van slechts 2 procent ten opzichte van drie jaar geleden. In Litouwen (45%) en Estland (39%) wordt er door de jongeren veel illegaal gedownload. Gemiddeld gezien downloadt 21 procent van de Europese jongeren wel eens illegaal. Een daling van vier procent. Films en series zijn populairder dan muziek, tv-shows en sportuitzendingen.

De beschikbaarheid van betaalbare content is de belangrijkste reden dat er illegaal wordt gedownload. 22 procent zegt bereid te zijn om te betalen voor abonnementsdiensten als de abonnementsgelden meevallen: 9 procent meer dan in 2016. Lees het complete onderzoek als je meer wilt weten.

Download jij illegaal?
De grote vraag is of jij nog wel eens illegaal content downloadt? Of ben je gestopt, of geminderd? Komt dit dan door diensten als Netflix en Spotify?

NieuwsFilm

meest populair