Hoe keert Palpatine terug in 'Star Wars: The Rise of Skywalker'?

Hoe keert Palpatine terug in 'Star Wars: The Rise of Skywalker'?

Hoe is het precies mogelijk om terug te komen?

Er is nog heel weinig bekend over Star Wars: The Rise of Skywalker. Regisseur J.J. Abrams past zoals gebruikelijk zijn mystery box toe in de marketing en laat ons daarmee zoveel mogelijk in het duister. Details en onthullingen hoeven we pas te verwachten als de film er straks definitief is.

Wat we wel weten is dat Palpatine (Ian McDiarmid) straks terug is. Daarmee weten we ook zeker dat hij de echte superschurk is in de volledige negen films durende cyclus die rond de Skywalker-familie is gemaakt. Maar goed. Over zijn terugkeer weten we dan weer opvallend weinig. Toch kunnen we dankzij Screen Rant al het een en ander zeggen.

Revenge of the Sith
De eerste hint vindt de site in Star Wars: Revenge of the Sith, waarin Anakin en Palpatine een uitgebreid gesprek voeren over Darth Plagueis, de man waarvan we later leerden dat hij ooit de meester van Palpatine was. Plagueis zou een obsessie hebben gehad met de dood en uiteindelijk zo machtig te zijn geworden dat hij ervoor kon zorgen dat niemand om hem heen het leven liet.

Bekijk de afbeelding
Uiteindelijk was, en daarin ligt de tragiek van het verhaal van Plagieus, het Palpatine die een einde aan het leven van zijn meester maakte. Maar de geheimen van zijn leermeester zou hij wel met zich mee hebben genomen. En daarom kan hij dan ook terugkeren in deze negende film, ondanks zijn ogenschijnlijke dood in Star Wars: Return of the Jedi.

Een staat van zijn veranderen
Het klinkt wat filosofisch en ergens is het dat ook wel. Sith kunnen in de mythologie van de franchise de staat van zijn van mensen veranderen. Op de Sith-thuiswereld Moraband staat een mysterieus stenen beeld op een klif. Dat beeld is verbonden aan de Sith Ry Nymbis, de leerling van Darth Caldoth. Hij wilde zijn meester doden en dus begon hij zich te verdiepen in oude Sith-rituelen. Een van die rituelen bracht Nymbis bij een Force-techniek die hem ertoe in staat zou stellen levende wezens te veranderen in materie. Hij wilde dat op zijn meester uitproberen, maar Caldoth wist wel beter dan zijn leerling te vertrouwen en saboteerde het geheel. Daardoor veranderde Nymbis voor eeuwig in een standbeeld; helemaal bewust, maar niet ertoe in staat om te bewegen.

Bekijk de afbeelding
Dan is er het ogenschijnlijk losstaande feit dat Palpatine als Keizer ervoor zorgde dat elk van zijn troonzalen precies op dezelfde manier gebouwd werd. Door die specifieke opzet kon hij zijn energie bundelen en uiteindelijk zijn eigen leven redden. Maar Palpatine schijnt daar wel hulp bij nodig re hebben en dat brengt ons tot het volgende punt.

Hulp nodig
De trilogie Aftermath van Chuck Wendig biedt de nodige achtergrond voor de nieuwe trilogie. In een van zijn boeken volgen we Sith-cultist Yupe Tashu. Hij was ooit een adviseur van de Keizer en ervan overtuigd dat zijn meester terug zou keren uit de dood. Niet iedereen gelooft hem, maar hij kon uiteindelijk wel een deel van een ritueel uitvoeren waarmee zijn meester terug zou kunnen keren. Hij vond zelf echter de dood tijdens het ritueel doordat iemand anders hem verraadde.

Bekijk de afbeelding
De theorie is dat Palpatine vooral hulp nodig zou hebben om terug te keren. Hij heeft iemand nodig wiens lichaam hij kan gebruiken om weer in levende lijve terug te zijn. Daarom hebben we Palpatine ook nog niet gezien en lijkt zijn troon leeg te zijn in de trailers van The Rise of Skywalker. De schurk heeft nog geen lichaam en niemand heeft het ritueel uitgevoerd waarmee hij terug kan keren. Dat zal natuurlijk veranderen en dan is het aan Rey om hem te doden.

NieuwsFilm

meest populair