'Harry Potter'-schrijfster J.K. Rowling ligt flink onder vuur

'Harry Potter'-schrijfster J.K. Rowling ligt flink onder vuur

J.K. Rowling maakt zich niet populair met haar opvallende uitspraken.

J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter-boeken, ligt onder vuur vanwege een tweet waarin zij het opneemt voor Maya Forstater, een onderzoekster die haar baan kwijtraakte na een conflict met een transgender-collega.

J.K. Rowling vindt het heerlijk om af en toe via Twitter andersdenkenden de maat te nemen, maar nu krijgt zij zelf een storm van kritiek over zich heen. De schrijfster heeft namelijk openlijk haar steun betuigd aan Maya Forstater, voormalig belastingexpert bij een grote denktank.

Forstater werd door haar werkgever ontslagen omdat zij tegen transgenders is. Zo stelde ze dat transgenders hun geslacht niet zouden mogen wijzigen op hun identiteitskaarten. Ook lag ze in conflict met een transgendervrouw op haar werk: deze bleef ze bewust aanspreken als man.

Bot gevangen
Forstater vocht haar ontslag aan, maar kreeg deze week van de rechter geen gelijk. De rechter meent dat Forstater met haar gedrag de 'waardigheid van haar collega aantastte en zorgde voor een intimiderende, vijandige en vernederende werkomgeving'.

Belachelijk
Rowling vindt het ontslag van Forstater belachelijk en trekt op Twitter van leer tegen de rechter. "Kleed en noem jezelf hoe je wilt. Slaap met iedere volwassene die dat wil. Leef je leven in veiligheid en voorspoed. Maar vrouwen ontslaan omdat ze stellen dat sekse niet echt is?", tikt Rowling boos.

Die tweet wordt haar dus niet bepaald in dank afgenomen. Onder meer LHBTI-belangenorganisaties zijn woedend omdat Rowling zo minachtend over transgenders praat.



NieuwsFilm

meest populair