Algemeen

Gerucht: J.J. Abrams absoluut niet blij met 'Star Wars: The Rise of Skywalker'

Er zou veel geode zijn geweest achter de schermen.

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
Een opvallend gerucht rond Star Wars: The Rise of Skywalker. Naar verluidt is regisseur J.J. Abrams helemaal niet blij met de film en komt dat door de grote bemoeienis van Disney met het eindproduct. Sterker nog: Abrams zou de hele productie een continue strijd geleverd moeten hebben.

Het verhaal komt voort uit een bericht op Reddit, waar iemand claimt meegewerkt te hebben aan de productie. Dat is geenszins bevestigd, dus dit is niet meer dan een gerucht. Toch is het interessant om te lezen, vooral in de context van de ontvangst van de film. Velen vonden TROS namelijk tegenvallen.

Wat was er aan de hand?
De lekker werkt voor Disney en werkte ook mee aan de film. Deze persoon stelt dat het idee is om gerechtigheid te halen voor Abrams, die zijn best had gedaan maar continu is tegengewerkt. Disney zou mee hebben geboden op Bad Robot (het productiehuis van Abrams). Het wilde er niet per se mee samenwerken, maar wilde vooral zorgen dat Warner Bros. (de grootste concurrent van Disney) niet met Abrams kon samenwerken.

Warner wilde Abrams hebben voor wat DC-projecten. Het MCU is voor Disney de Star Wars van deze generatie. De grootste bedreiging? Een goed functionerend DC. En dus wilde Disney niet dat Abrams een succesvolle DC-film zou gaan maken die het publiek aan zou trekken. En dus zou Disney gewild hebben dat Abrams er niet goed op komt te staan.

Niet de echte TROS
Het verhaal gaat dat Abrams aan een heel andere versie van TROS werkte en dat Disney uiteindelijk de boel verpest zou hebben. Abrams zou meer creatieve controle krijgen over deze film dan de eerste die hij maakte. Maar al snel bleek dat niet uit te komen. Disney bemoeide zich met alle scènes en weigerde bepaalde scènes zelfs op te laten nemen.

Volgens de lekker had Abrams uiteindelijk in december een versie af die 2 uur en 37 minuten duurde. Daarin zat ook duidelijk het verhaal waarin Finn een geheim aan Rey verklapt. En meer details. Maar Disney gaf uiteindelijk een film vrij die 2 uur en 22 minuten duurde, iets waar Abrams niet van af wist tot de film in de bioscopen draaide.

Voor alle details kan je hier de post op Reddit lezen. Uiteraard met een grote korrel zout.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

CaptainCab

Avatar

Zou geen verrassing zijn als het waar is. Geruchten gaan al een tijdje dat JJ Abrams en Bob Iger ieder een cut hebben gemaakt, en dat Kathleen Kennedy de uiteindelijke film uit die twee heeft samengesteld.

John Wayne

Avatar

Lijkt me een onzinverhaal. Disney zou hiermee niet alleen Star Wars IX willen saboteren om JJ Abrams tegen te werken maar in feite het risico willen lopen om de toekomst van Star Wars op het spel te zetten.

CaptainCab

Avatar

^Het gaat om niet Star Wars saboteren om JJ Abrams tegen te werken, maar om JJ Abrams tegen te werken omdat ze bang zijn dat ze de toekomst van Star Wars op het spel zetten als ze risico's nemen ipv een film te maken zoals ze denken dat de fans/China/etc. het willen zien.

Pronk47

Avatar

Lijkt mijn onzin,maar al mocht het echt zijn vind ik het jammer op het te lezen,heb je een film mooie film gemaakt om dat een maand later te moeten lezen dat je hem eigenlijk niet zo mooi vond.

Jeroen Pasman

Avatar

Wat zit dit artikel raar in elkaar zeg ...... De lekker werkt voor Disney .........

GreenHornet

Avatar

Als je interviews kijkt van de acteurs zijn ze ook blij dat dit over is.

Acteurs zijn ook niet dom.

GreenHornet

Avatar

https://youtu.be/VXArqIvHMxA

Aanrader

Eddie Singer

Avatar

Niemand zou blij moeten zijn met de Disneu Trilogie.

Parisan

Avatar

Klinkt als lariekoek. Wie denkt nou dat WB interesse in JJ verliest alleen maar vanwege 1 film? En dat Disney zichzelf daarvoor in eigen voet zou schieten?Mensen geven zo graag Disney van alles de schuld, maar enige fout was de deadline voor de release van TFA, dat maakte alles haastwerk. TRoS is trouwens wel beter dan TFA, dus als het opzettelijk gesaboteerd zou zijn is dat nogal een fail. De verwijderde scènes komen ongetwijfeld alsnog uit bij de Blu-ray release, want... geld. Dus WB zou dan alsnog zien wat het oorspronkelijke idee was.

centr1no

Avatar

In America verzinnen ze graag complottheorieën.

Parisan "Mensen geven zo graag Disney van alles de schuld, maar enige fout was de deadline voor de release van TFA, dat maakte alles haastwerk."
Dat was echt niet de enige fout. Er zijn vooraf en tussen de films door beslissingen genomen door de regisseurs, Kennedy en Iger met als resultaat een, op z'n zachts gezegd, nogal incoherente trilogie.
Parisan "TRoS is trouwens wel beter dan TFA"
TROS beter dan TFA? Echt niet.
In welk opzicht dan?

Goku32

Avatar

Poehh dat het nog steeds over deze film gaat is mij er raadsel. Het is nu toch klaar we weten toch alles al over deze film

Colruiter

Avatar

Ik denk dat na Last Jedi en Solo iedereen bij Disney met de handen in het haar zat, Star Wars bleek toch niet het makkelijke goudhaantje. De Marvel-films halen zo makkelijk de kijkers binnen, maar van Star Wars-films wordt iets anders verwacht, Star Wars-films zijn ook geen superheldenfilms, en toch heeft Disney deze films op een zelfde manier willen benaderen. Ik twijfel niet aan het verhaal van deze medewerker. De top van Disney zal na Last Jedi beseft hebben dat het een grote fout was zonder een duidelijke verhaallijn en met verschillende regisseurs aan een trilogie te beginnen en ervan uit te gaan dat het merk Star Wars de kijkers wel zou binnenhalen. Je kan de Disney-top die redenering niet verwijten, mensen lopen vol enthousiasme naar de bioscoop om identieke live-versies van oude tekenfilms te bekijken, dus het merk Star Wars zal dat ook wel doen, of de films nu goed zijn of niet, maar Disney heeft onderschat hoe Star Wars door veel mensen bekeken wordt. De prequels van Lucas hadden nochtans veel duidelijk gemaakt, en met Force Awakens merk je wel dat ze iets van Lucas' fouten hadden geleerd, maar ze hadden ook een paar keer naar de originele films moeten kijken en zien waar de kracht van deze films, deze trilogie lag (de Ewoks negerend). Voor een firma als Disney is falen pijnlijk en toegeven dat er gefaald is nog pijnlijker, en bij zo'n firma's denken de bazen dan dikwijls dat zij eigenlijk wel van alle markten genoeg thuis zijn om het zelf op te lossen. Abrams is een overroepen filmmaker, maar hij maakt geen slechte entertainment, en Rise of Skywalker is slechte entertainment, en ik geloof niet dat dat 100% zijn werk is. Disney zal hem waarschijnlijk wel makkelijk verleid hebben met hem de kans te geven zijn verhaal af te werken, en eenmaal het contract getekend... Disney heeft Star Wars verprutst door de franchise verkeerd te benaderen, en voor de tweede keer, zij het in mindere mate bij de prequels, zijn de fans het slachtoffer. Disney kan het nu misschien best houden bij de series, waar de big bosses waarschijnlijk minder aanwezig zijn. En natuurlijk zijn deze films niet dramatisch voor de bankrekening van Disney, ze hebben hun 9 nullen gehaald, ze hebben kijkers getrokken met het SW-merk, maar de verwachting was waarschijnlijk dat ze net zoals met het MCU een eindeloze reeks films zouden kunnen maken, iets wat nu een stuk onwaarschijnlijker is, want wie zit er nog op te wachten... hoewel...hoeveel mensen gaan niet naar live-versies van oude tekenfilms kijken...

Malloy de Beer

Avatar

Sommige dingen klinken logisch als het om de film gaat .
Ik zag ook een youtube video over dit, en de film klinkt opeens een heel stuk beter en alles klinkt ook weer teveel als wat we willen horen.
Zolang de Abrams cut niet uit is gekomen zie ik dit als je eigen fouten goedlullen.
Hij was namelijk ook producent, dus hij was niet zomaar regisseurtje die alles moest doen wat de producenten maar wilden zoals Irvin Kershner en Richard Marquand.

Mothercopper

Avatar

Merendeel van het artikel is gewoon Google translate, want grammaticaal klopt er geen ruk van. Een kleine sanity check door de redactie zou op zijn plaats zijn.

Moviewheels

Avatar

History keeps repeating itself; Studio Executives die zich bemoeien met film maken. Hebben ze een naam voor: Worst Case Scenario....

Master Of Films

Avatar

Malloy de Beer "Hij was namelijk ook producent, dus hij was niet zomaar regisseurtje die alles moest doen wat de producenten maar wilden zoals Irvin Kershner en Richard Marquand."
Nou had Irvin Kershner (bij Empire) veel meer macht dan je denkt. Hij was de voormalige mentor van Lucas. Hij was persoonlijk gekozen om The Empire Strikes Back te regisseren. Lucas himself was trouwens weinig op de filmset zeker tov RotJ. Tevens Gary Kurtz naast Lucas ook producent van Empire. Men wil hem nogal vergeten en alle lof naar Lucas sturen (vanwege A New Hope).

Bij RotJ was Kurtz al vertrokken en had Lucas veel meer controle. Ook niet geheel onbelangrijk. Marquand was een Engelsman (dus niet lid van de DCA) en niet zo ervaren als Kershner. Zo'n regisseur als Marquand kon je iets meer buigen, wat goed uitkwam voor Lucas.

Vidioot

Avatar

Het is een zooitje bij Disney/Lucasfilm. TFA was een soort remake van "A New Hope", daarna regisseur ontslagen en hele derde akte van Rogue One opnieuw laten invullen en filmen. Daarna Rian Johnson die +letterlijk+ mocht doen en laten wat ie wilde (met de zegen van Kathleen Kennedy) resulterende in een waardeloze nietszeggende film (en Luke Skywalker dood), daarna ontslag van de regisseur van het 3e deel (Colin Trevorrow - die wilde niet meer want Luke Skywalker was dood), daarna ontslag beide regisseurs van "Solo, a Star Wars Story" (een film waar niemand op zat te wachten want er is maar 1 Han Solo) en Ron Howard (een bejaarde) die 3/4 van de film opnieuw is gaan maken resulterende in wederom een absoluut waardeloze film die compleet flopte. En dan nu dus dit: The Rise of Skywalker, wederom een absoluut waardeloze film die (deels) probeerde om de ellende van Rian Johnson recht te breien. We hebben nu 5 films gehad en er zit er geen eentje tussen die je over 5, 10, 20 jaar nog wilt zien. Dat ligt niet aan de acteurs, of de scenario-schrijvers of de special-effects mensen... dit ligt allemaal echt heel duidelijk aan de leidinggevenden, in dit geval Kathleen Kennedy. Haar bazen van Disney lieten haar doen wat ze wilde en begonnen zich er pas mee te bemoeien toen "The Last Jedi" zoveel polarisatie teweeg bracht en Solo direct daarna gigantisch flopte. "Rise of Skywalker" is vooral rommelig, paniekvoetbal en erg 2-dimensionaal, zit geen mooi moment in. Dankzij al dat mismanagement "leeft" Star Wars wereldwijd gewoon veel minder, het 'merk' is beschadigd, het speelgoed verkoopt niet, de films zijn slecht en zelfs het Star Wars gedeelte van Disneyworld (Galaxy's Edge) wil niemand bezoeken want je komt Chewbacca, Darth Vader, Han Solo, R2D2 of Luke Skywalker daar niet tegen, zelfs geen karakters uit de prequels, maar alleen maar karakters uit de nieuwe Disney trilogie die 3 films lang waardeloos is geweest. Veel hype, maar weinig wol.

centr1no

Avatar

Malloy "Hij was namelijk ook producent, dus hij was niet zomaar regisseurtje die alles moest doen wat de producenten maar wilden"
De rol van producent kan van project tot project enorm verschillend zijn.
Jij lijkt de misvatting te hebben dat een producent altijd meer te zeggen heeft over een film dan de regisseur terwijl in de meeste gevallen de regisseur alleen verantwoording schuldig is aan de studio en de producenten alleen verantwoordelijk zijn voor alle randzaken.
De regisseur bepaalt wat en hoe er gefilmd wordt. De producenten zorgen ervoor dat dat mogelijk wordt gemaakt.
Productiebedrijven zoals Bad Robot van Abrams inhuren levert een hoop recources op die het organiseren van een enorm project als dit enorm veel makkelijker maken.
Sommige (executive)producers zijn meer bij het creatieve proces betrokken maar zullen alleen bij de studio kunnen klagen als ze het niet eens zijn met een beslissing van de regisseur.

Tidbit3003

Avatar

Dat hele Disney gauw opdoeken, flauwe entertainment projecten voor het hele gezin. Laat die gasten wegblijven van het maken van echte films. Gun types als JJ, Bryan Singer, Ridley Scott, Christopher Nolan, Zack Snyder volledige vrijheid. Dan weet je dat geboeid zit te kijken en niet in slaap flikkerd bij de slappe CGI festen van Disney en MCU (een uitzondering daargelaten)

NieuwsFilm