Algemeen

Colin Trevorrow over zijn geschrapte 'Star Wars: Episode IX'

De niet gemaakte negende Star Wars-film.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Afgelopen weken verschenen er flink wat details over de Star Wars: Episode IX-film die Disney besloot niet te maken. Regisseur Colin Trevorrow stond klaar om deze op te nemen, maar Disney besloot niet met het plan door te gaan en te kiezen voor een nieuwe samenwerking met J.J. Abrams.

De afgelopen dagen verschenen tientallen ontwerpen online die waren gemaakt voor Trevorrows Star Wars-film. Deze onthulden onder meer de terugkeer van Darth Vader, een nieuw lichtzwaard voor Rey (Daisy Ridley), een nieuw masker voor Kylo Ren (Adam Driver) en de Sith master Tor Valum; ideeën die uiteindelijk niet werden gebruikt. Hieronder de reactie van Trevorrow op de gelekte beelden.

Star Wars: Duel of the Fates
Trevorrow bevestigt dat zijn film Star Wars: Duel of the Fates zou gaan heten en dat hij niet van plan was om R2-D2 te doden. De concept-art zouden hierop wijzen. De titel verwijst naar een nummer van John Williams die speelt tijdens een scène met een gevecht tussen Obi-Wan Kenobi en Qui Gon Jinn met Darth Maul in Star Wars: The Phantom Menace uit 1999.


Uiteindelijk verscheen Abrams' Star Wars: The Rise of Skywalker en net als de eerdere twee delen in de vervolgtrilogie was niet iedereen blij met de keuzes. De film wordt veelal een fanpleaser genoemd. Dit is voor sommigen positief, voor andere weer een tegenvaller.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Hekkie5

Avatar

Hele vette concept art! Maar het gaat om de uitvoering en als ik dat plot zo lees zou dat niks worden.. Ik denk ook als je de concept art van TRoS ziet met bijvoorbeeld al die star Destroyers in de lucht het er ook vet uit ziet.

23VDV23

Avatar

^Ik had het plot van Trevorrow juist veel interessanter gevonden. Dat was tenminste nieuw en consequent met wat er vóór 9 was neergezet. Disney is ontzettend laf geweest.

Paulusie

Avatar

Ik heb net alle art op Youtube zitten kijken en wow! Dat zag er geweldig uit. Terug naar Coruscant. Had alle films veel meer samen gebracht. Jammer.

GreenHornet

Avatar

Disney was compleet de weg kwijt na TLJ en Solo flop.

Artificialis

Avatar

De concept-art ziet er zeer interessant uit. Het is moeilijk te voorspellen of deze versie van IX wel was aangeslagen, maar het lijkt er op alsof Kathleen Kennedy voor de zoveelste keer de verkeerde beslissing heeft genomen. Deze incompetente vrouw kan ook werkelijk niks goed doen. Lekker geld binnenhalen op de troon van George Lucas, zonder de creativiteit mee te brengen waarmee hij deze wereld op gang heeft gebracht.

Frietgezicht

Avatar

Als je op zijn naam klikt heeft die (volgens FT) nog steeds de regie gedaan.

Vind dit ook geen betrouwbare regisseur maar denk dat die het onmogelijk slechter had kunnen doen.

Hekkie5

Avatar

Consequent met wat er voor 9 was neergezet? Mag hopen dat je het hebt over 7 & 8 en zelfs dat slaat nergens op naar mijn mening. Palpatine die in een keer nog een meester heeft slaat gewoon werkelijk waar nergens op en zou de hele rule of two tenietdoen.

Frietgezicht

Avatar

^ Eens dat het nergens op slaat maar The Rule of Two teniet doen zou ook gebeuren als Vader en Palpatine het was gelukt Luke naar de dark side te brengen in Return of the Jedi.

Guyon2002

Avatar

@Hekkie5 de rule of two wordt verbroken tijdens bijna de hele saga. Palpatine, Maul, Dooku, Ventress en Savage Opress zijn allemaal tegelijkertijd een Sith. En ondertussen probeert Palps Anakin voor zich te winnen

Hekkie5

Avatar

Niet helemaal, Ventress en Savage zijn geen "Sith" ik weet niet zo goed hoe Maul zichzelf noemt in TCW.

Master Of Films

Avatar

23VDV23 "Dat was tenminste nieuw en consequent met wat er vóór 9 was neergezet. Disney is ontzettend laf geweest."
Eens.

Hekkie5 "Palpatine die in een keer nog een meester heeft slaat gewoon werkelijk waar nergens op en zou de hele rule of two tenietdoen."
Nee het einde van RotJ tenietdoen, das pas lekker. De terugkeer van Palpatine in TROS pist gewoon op de verlossing van Anakin.

Popcultuurfreak

Avatar

Dit ziet er heel gaaf uit. Star Wars had hier enigszins gered mee kunnen worden ipv. de rise of nostalgic fansservice.

Hekkie5

Avatar

@MOF
Nou, dan mag jij mij even uitleggen hoe het "pist" op de verlossing van Anakin.

Master Of Films

Avatar

Werkelijk Hekkie5. Moet ik het voor je uitleggen!
Heb je einde van Return of the Jedi wel eens gezien. En besef je wel wat nostalgie prikkels zijn. Palpatine terughalen. Lekker veilig, want bekend voor iedereen. Lekker makkelijk voor de TROS scriptschrijvers, want ze hoeven geen karakter arc erbij te verzinnen.

In Return of the Jedi heeft onze vriend Anakin dus voor Jan Joker zijn meester Palpatine "gedood" als we TROS als canon moeten gaan aanhouden. Dood heeft geen betekenis, tenzij je Ackbar heet.

Juist zijn verlossing bestaat het uit breken van zijn kwade verleden. Het doden van Palpatine, en hierbij ook het redden van zijn zoon, is het laatste belangrijkste stukje van zijn verlossing. Palpatine terughalen. Dat Lucas met RotS een kort gesprekje heeft gemaakt met Anakin & Palpatine wil dat nog niet zeggen dat je daar mee wegkomt.

Anakin Skywalker: He could actually... save people from death?
Supreme Chancellor: The Dark Side of the Force is a pathway to many abilities some consider to be unnatural.

Bovenstaande gesprekje was het slappe excuus van Chris Terrio om Palpatine terug te halen. Want als Darth Plagueis het kan, dan kan Palpatine het ook. Zeker na zo'n val in een Death Star (dat in miljoen stukken nog werd verbrijzeld). Jaa....dag. Zo kan iedereen wel een Star Wars script gaan schrijven.

Het gevolg is dat emotionele waarde van Anakin verlossing gewoon weg is. Met TROS betekent het niks meer, zeker als je nu de gehele Palpatine Saga bekijkt, waarvan 6 delen ruim aandacht werd geschonken aan de fallen hero Anakin Skywalker. En dat noem ik dus pissen op Anakin Skywalker/Darth Vader alleen maar tbv nostalgie voor het laatste deel.

Het past wel bij de scriptschrijvers Chris Terrio & J.J. Abrams. Ze zijn behoorlijk incompetent en lui in hun vak van het schrijven.

Hekkie5

Avatar

Dan kijken wij er beide duidelijk anders tegen aan. Palpatine zegt in de film ook "I have died before", dus heeft Anakin alsnog "balance" gebracht, maar is palpatine opnieuw tot leven gewekt door mensen die hij naar Exegol stuurde. Ik vind sowieso dat het meer ging om het redden van Luke dan om het doden van palpatine.

De sequel Trilogy gaat ook meer om de legacy van de Skywalker dan nog een verhaal over Anakin

Frietgezicht

Avatar

@ mof, je hebt mensen die lullen alles recht wat krom is omdat er iets gebeurd of gezegd is wat het zogenaamd zou onderbouwen.

Rey kan een hele speciale kracht die uniek is zonder training en nooit eerder gezien uitvoeren, namelijk wonden genezen die dodelijk zouden kunnen zijn.
Ze hebben de afl van The Mandalorian waarin de muppet baby Yoda dit doet zelfs een paar dagen naar voren geschoven voordat de film uitkwam zodat sommige kunnen zeggen dat baby Yoda het ook deed dus is niks raars aan! Smiley face

Master Of Films

Avatar

De 6 delen van George Lucas gaat over Star Wars: The Rise, Fall, and Redemption of Anakin Skywalker. Dat is officeel, zie trailer van Lucasfilm hieronder.Hekkie5 "Ik vind sowieso dat het meer ging om het redden van Luke dan om het doden van palpatine."
Sorry. Ik ga het weer eens herhalen...Smiley face

Luke had een doel om zijn vader te redden. Het doden van Palpatine had meerdere betekenissen. Niet alleen is Luke gered van zijn leven, maar ook Anakin. Hij doodt "het slechte Sith verleden" wat hij heeft opgebouwd met Palpatine. Net zoals de maffia kan je nou eenmaal niet het lidmaatschap zomaar afzeggen. Je moet er iets meer voor doen wil je uit het criminele circuit gaan stappen.

Ik vind persoonlijk de verlossing van Anakin heel belangrijk. De dood van Palpatine en het opblazen van de 2nd Death Star is niet zomaar entertainment. Het is de belangrijkste plotpunt van de 6 Lucas delen. Een grootste finale wat deel 9 niet eens had. Maar sowieso had TROS al geen verhaal. Van hot naar her plotpunten, deus ex machina en schijt aan oude canon films (ANH en RotJ) is geen verhaal vertellen, dus ook geen grootste finale.
Ik vind het einde van TLJ daarom vele malen beter. Het einde met dat joch. Hoop is niet verloren in de nieuwe generatie.

Hekkie5 "De sequel Trilogy gaat ook meer om de legacy van de Skywalker dan nog een verhaal over Anakin"
Ja en? Anakin (en dus ook Darth Vader) behoort dan toch ook bij de legacy van de Skywalker. Wie oh wie eert Darth Vader zo erg in deze sequel trilogie?

Maar bij Disney hebben ze schijt aan de emotionele verlossing van Anakin door nostalgie prikkels te geven aan de kijkbuis kinderen.
Wat dat betreft heeft de sequel trilogy ook schijt aan Luke en Leia. De enige Skywalker dat nog enigzins met respect wordt behandeld is Ben Solo. Maar dat komt omdat hij een nieuwe Disney karakter is.

Maar weet je het zeker dat om de legacy van de Skywalker gaat. Lijkt mij meer dat het om Palpatine legacy, namelijk Rey Palpatine. Ach waarom dan ook niet opa Palpatine laten verschijnen uit de magische pennen van Chris Terrio & J.J. Abrams. Als extra bonus mag Rey zichzelf een Skywalker noemen. Nou ja alsof Rey met een een naam verandering zo'n in ene een goede scouting Jedi meisje meester gaat maken.

Ik ben geen fan van Trevorrow, die Jurassic World helemaal heeft vernageld. Maar nu had ik liever gehad dat Trevorrow Duel of the Fates had gemaakt. Nieuwer en consequenter. So what als die rule of two wordt verbroken. Veel minder erger dan op de finale van RotJ te schijten. Maar dat is mijn visie. Gewoon omdat ik emotioneel geïnvesteerd ben in de OT.

Hekkie5 "Ik denk ook als je de concept art van TRoS ziet met bijvoorbeeld al die star Destroyers in de lucht het er ook vet uit ziet."
Eens dat het artwork goed eruit ziet. Maar in de film zelf sloeg het werkelijk nergens op.

Hekkie5

Avatar

Ik denk niet dat je snapt waar het nou precies om ging met de Rey Skywalker scène, het gaat erom dat ze eindelijk haar familie heeft gevonden.

Voor de terugkeer van palpatine denk ik dat het eraan ligt hoe je ernaar kijkt, ik vond het zelf geen probleem (ik kijk nog steeds met dezelfde liefde naar RotJ en het verpest het einde voor mij niet) maar ik snap wel dat anderen er problemen mee kunnen hebben.

NieuwsFilm