Na de Oscars nu ook de Césars onder vuur vanwege controversiële nominaties

Na de Oscars nu ook de Césars onder vuur vanwege controversiële nominaties

'J'accuse' van Roman Polanski maakt maar liefst kans op 11 Césars!

De Oscars liggen onder vuur omdat er geen enkele regisseuse is genomineerd voor Best Director, maar nu krijgen ook de 'Franse Oscars', De Césars, flink voor hun kiezen. Roman Polanski's J'accuse werd namelijk maar liefst 11 keer genomineerd, iets waar lang niet iedereen even blij mee is.

De 86-jarige regisseur is een controversieel figuur in de filmwereld. Zo werd hij in 1978 veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje. Polanski ontvluchtte Amerika en maakt sindsdien films vanuit en in Europa. Afgelopen november werd hij opnieuw beschuldigd van verkrachting door de Franse actrice Valentine Monnier. Toch is J'accuse in Frankrijk sterk onthaald en won de film tijdens het filmfestival in Venetie de Grand Jury Prize. Maar zoveel Cesar-nominaties geven gaat volgens veel mensen echt te ver.

Commentaar
Zo zegt de Franse vereniging 'Osez le féminisme': ''Polanski loven betekent net zoveel als zijn slachtoffers het zwijgen opleggen. Hebben we dan helemaal niets geleerd van #MeToo? Terwijl in Amerika filmproducent Harvey Weinstein in de gevangenis dreigt te belanden en de Franse actrice Adèle Haenel openlijk getuigd heeft over haar aanranding gaan de Césars een kindermisbruiker op de vlucht in de bloemetjes zetten''. De Académie des arts et techniques du cinéma, de organisatie achter de Césars, reageert dat ze geen moreel oordeel vellen over regisseurs en de prijzen die ze uitdelen. Wat vinden jullie van deze situatie?

NieuwsFilm

meest populair