Algemeen

Kijkcijfers uitreiking Oscars dramatisch laag

Een nieuw historisch dieptepunt.

door Wouter Drummen om 17:59 in Algemeen
Vorig jaar deed de Oscaruitreiking zonder presentator het niet verkeerd. Zo was er toen een lichte stijging in de Amerikaanse kijkcijfers waar te nemen. Niet zo heel gek dus dat de Academy deze trend wilde doorzetten, maar dit jaar tuimelde ze naar een nieuw dieptepunt.

De uitzending van de ceremonie op de Amerikaanse tv-zender ABC trok maar een gemiddelde van 23,6 miljoen kijkers, ruim 6 miljoen minder dan in 2019. Toen waren er nog zo'n 29,6 miljoen, dus de kijkcijfers zijn maar liefst met ongeveer 20 procent gezakt. In 2018 was een al een dieptepunt bereikt met maar 26,5 miljoen kijkers, maar 2020 verbreekt dit 'record' weer.

Minder interesse
De cijfers zijn erg tegenvallend. In 2019 keek er zo'n 7,7 procent van alle volwassenen tussen de 18 en de 49 jaar naar de ceremonie, maar dit jaar was het er slechts 5,5 procent. Normaal gesproken doen de Oscars het ook zo goed als altijd beter dan de Grammys, maar dit jaar keken bijna evenveel mensen naar de uitreiking van de Grammys, die met 5,4 procent nauwelijks lager lag dan de Oscars. Wat zou de Academy volgens jullie moeten doen om volgend jaar weer beter te scoren?

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

Ricky Gervais als host maken en verbod op politieke uitingen maken.

Dan heb ik er wel weer zin om naar te Kijken.

Maac

Avatar

^Ik ook Smiley face

VFX expert

Avatar

1. Films belonen die awards verdienen en niet om ze een push te geven.
2. Een goede host zoeken, zoals Ricky Gervais.
3. Oscars minder een politiek platform maken en meer om de films laten draaien.

Master Of Films

Avatar

+1 voor alle positive comments mbt Ricky Gervais
Hij vertel wel dat je juist niet politiek moet gaan en ons de les moet gaan geven.


Marklar

Avatar

Gervais zou wonderen doen. Heb de show terug gekeken met wat doorspoelwerk maar dit was echt te klef voor woorden. Eminem en Elton John waren nog wel leuk maar verder weinig tot geen vuurwerk. Ook bij de winnaars zat echt niks bijzonders in de speeches. Alles maar over inclusiviteit en iedereen is gelijk en vrouwenrechten etc. Nobele dingen maar men snapt nog steeds niet dat de kijker afhaakt als je dat voor de miljoenmiljardste keer erin gevreven krijgt.

Geen vaste host helpt sowieso niet. Alleen maar die gekunstelde en ongemakkelijke aankondigingen zonder humor.. je zit ergens op te wachten maar je weet niet waarop.

David Mills

Avatar

Een goede host, minder reclame, kortere show, winnaars meer ruimte geven voor hun speech ipv 45 sec en meer spontaniteit maar dat gaat moeilijk worden met Amerikanen.... alles is zo ingestudeerd.

jochemb

Avatar

Iedereen die om Ricky Gervais zit te smeken heeft toch wel door dat de kijkcijfers van de Golden Globes ook constant dalen. De kijkcijfers van alle award shows dalen. Er is gewoon minder interesse in het live kijken van een 4 uur durende awards show terwijl je ook gewoon de dag erna de highlights kan kijken binnen een half uur.

Frietgezicht

Avatar

^ Precies wat JochemB zegt, zelfs met Gervais bij de globes kijken ik en velen alleen op youtube Gervais terug en maybe nog een highlights video met wat opmerkelijke momenten.
Waarom zou je kijken naar een programma waar mensen prijzen krijgen en hun kids en regisseur bedanken met nog een statement tussendoor.

Maac

Avatar

Het is denk ik meer een uiting van waardering voor Gervais dan een alomvattende oplossing voor het kijkcijferprobleem.
Alhoewel, als je -zoals sommigen hier opperen- een goede host aanstelt en het hele zooitje in anderhalf uur afhandelt trek je vast wel meer kijkers.
Een vier uur durende show, zonder host, met alleen maar politiek geladen acceptatiespeeches is in ieder geval ook geen gouden formule gebleken.

Darthmar

Avatar

De show wordt elk jaar saaier. En dan die presentators die alles oplezen van de autocue met grappen die niemand begrijpt en niet grappig zijn. De show moet levendiger en vooral spontaner voelen net als vroeger.
En vraag gewoon aan de genomineerden om hun dankwoord van te voren een beetje te plannen.

Yanggie

Avatar

Verjonging zou wel fijn zijn, in alle aspecten. Negeer niet langer de generatie Y en Z. Billie Eilish de In Memoriam laten zingen is al een goed begin. Begrijp me goed, ik zeg niet dat alle juryleden moeten worden vervangen 20'ers en 30'ers en dat alle MCU films moeten worden genomineerd, maar tijden veranderen en daarbij dus ook wat een filmproductie goed en Oscar waardig maakt. Houdt daar rekening mee.
En minder politiek correctie en meer free speech zou ook wel fijn zijn, men roept hier al om Gervais iets waar ik zeker mee eens ben.

omniesbonsai

Avatar

Een host lIke Billy christal

Bappi

Avatar

Wat een gezeik! Ik heb de rode-loper show + Award show helemaal opgenomen en de volgende dag ruim 5 uur zitten kijken. Ik heb me prima vermaakt met de hele poppenkast!

Sunspot

Avatar

Interesseert me weinig, sowieso de live uitzending, net als bij al die andere award shows.

Is allemaal kontlikkerij,oh jij bent zo goed, nee, jij bent zo goed, likken...

Ik check fragmenten later wel. Zo bijzonder is het allemaal ook niet,altijd zelfde bijd at soort shows

Elkaars kont likken!

Sunspot

Avatar

@Greenhornet

Ja, was leuk, maar die Ricky Gervais begon al saai te worden, tijd voor een ander.

Maar sowieso, zijn awardshows,w at verwachten mensen eigenlijk.

Is ass licken vooral.

Misschien wat coole artiesten erin, leuke grappen die van overal komen, niet van 1 host zoals Ricky Gervais.

Frietgezicht

Avatar

Misschien heeft het ook te maken met de programma’s waarin die ‘sterren’ allemaal verschijnen.
Lang lang geleden zonden ze in Nederland nog David Letterman uit en zag ik daar Bruce Willis zonder dat die acteerde. Dat zag ik het hele jaar nergens. Nu zie ik zonder dat ik ernaar zoek overal fragmenten voorbij komen van die sterren(bijv samen bij Graham Norton op de bank)
Het is niet meer bijzonder. Ze bij elkaar zien op zo’n award show was vroeger nog iets unieks naar mijn gevoel maar dat is wel verdwenen.

Vroeger waren de MTV awards ook leuk met echt de grote sterren toen. Later werd het een kids show met alleen maar Twillight winnaars enz. Weet niet eens of het nog bestaat.

Ach ja vroeger was alles beter toch..

Stefalicious

Avatar

Geen onmogelijk hoge bedragen vragen voor de uitzendrechten zou weleens kunnen helpen een groter publiek te bereiken.

centr1no

Avatar

Gervais af en toe wat laten roepen gaat echt die hele Oscaruitreiking niet redden.
De hele show heeft veel te veel dooie momenten.
En het is ook wat Frietgezicht zegt; die sterren zijn gewoon niet meer zo bijzonder. Vroeger hadden ze iets ongrijpbaars.
Die 'echte' mensen vertegenwoordigden die mythische figuren die je op het grote scherm zag en bij de Oscars werden ze geëerd en gerespecteerd door hun vakgenoten voor een bijzondere prestatie.
Hoe moet je nog respect voor zo'n persoon opbrengen als ze die ultieme eerbetoning ontvangen en vervolgens op dat podium gaan lopen zeuren over ongerelateerde flauwekul alsof het verkiezingen zijn voor beste meisje/jongetje van de klas.
Mijn mening over een heleboel van die filmfiguren is in de afgelopen decennia drastisch verandert door de opvattingen en levenswijzes die een hoop van die figuren er op na houden.

Master Of Films

Avatar

centr1no "Gervais af en toe wat laten roepen gaat echt die hele Oscaruitreiking niet redden."
Daar gaat het niet om Smiley face
Maac "Het is denk ik meer een uiting van waardering voor Gervais dan een alomvattende oplossing voor het kijkcijferprobleem."

Frietgezicht

Avatar

@ centr1no, idd. Dat ongrijpbare is weg, mooi gezegd.
Sommigen heb je een maand eerder al een prijs zien ontvangen, een speech zien geven, interviews zien geven enz. Het is bijna een herhaling. Ook is soms de ‘spanning’ weg dat je weet wie er wint, en de interesse weg omdat het mij niks kan schelen. Vroeger bleef ik weleens wakker voor de oscars.
Ik werd maandag wakker, keek na 1,5 uur op FT, zag artikel en dacht oh ja de oscars waren vannacht.

Effie

Avatar

Ik snap het niet, ik heb eindelijk weer eens gelachen. Wat Bappi zegt. Ik heb de show integraal teruggekeken (zonder reclame), uiteraard vooraf gegaan met de rode loper shit (over kontlikkerij gesproken, maar goed, dat weet je van tevoren), en ik vond het een zeer vermakelijke show. Mooie intro-dans, lachen met Chris Rock en Steve Martin, Rebel Wilson en James Corden verkleed als kat (hebben zij eigenlijk de Razzie nog gekregen?), Maya Rudolph en Kristen Wiig maakten lol, en Julia Louis-Dreyfus en Will Ferrell (komt er echt een remake van Turist Smiley face) en een paar mooie optredens.

Mensen kijken niet meer omdat het te lang is. De jeugd van tegenwoordig kijkt alleen nog maar naar de fragmentjes op hun zwakzinnige sociale media. Dat doen ze zelfs in de bioscoop tijdens een film, dus niet zo raar dat ze niet meer de aandachtsboog gespannen kunnen houden voor een spektakel dat meer dan 4 uur duurt. Willen ze meer kijkers, dan moet het korter, dan moet het sneller, mét "Panda Madness Minutes". Dán hou je de leeghoofden van tegenwoordig geboeid. Niet met show, maar met troep, bloopers en sound bites. Braak braak.

Moviewheels

Avatar

Entertainment-waarde was 0,0. Vreemde, zogenaamd leuke sketches waren pijnlijk slecht en speeches waren zonder inhoud. Hollywood in a nutshell...... De show zelf is al jaren overrated en incestieus. Schrap de show en lever de beeldjes af via Amazon bij de winnaars thuis.....

Maac

Avatar

@Effie
Ik snap dan weer niet waarom je een doelgroep zou willen negeren die hapklare, relevante content gewend is. Alsof je een film zou willen kijken mét reclame omdat dat lekker ouderwets is. Je wilt je dagelijkse nieuws ook snel en kort consumeren, zonder dat een nieuwslezer zijn of haar persoonlijke mening eraan toevoegt.
Deze nieuwe generatie die jij zwakzinnig noemt vindt het oersaai en als je geld wilt verdienen en niet meegaat met de tijd ben je volgens mij pas echt een leeghoofd en bovendien behoorlijk eigenwijs. Vroeger was niet alles beter.

Als je overigens James Corden in een kattenpak hilarisch vindt ben je misschien niet de juiste persoon om de inhoud van een awardshow te bepalen. Het klinkt cru als ik het zo teruglees, maar no offence in ieder geval.

Frietgezicht

Avatar

Zou Weinstein ook niet toch iets ermee te maken hebben of geef ik hem teveel eer dan? Mensen thuis hebben ook door dat ze naar een zaal sterren keken die met hem aan tafel zaten en hard lachten terwijl ze wisten wat er gebeurde. Die mensen zien ze weer zitten alsof er niks gebeurd is.
Het voelt toch alsof je naar een zaal vol geheimen en schijnheiligheid kijkt sindsdien. Gelukkig kwam zijn populairste sletje Jennifer Lawrence geen prijs ophalen.

En Gervais die duidelijk aangaf waarom politieke statements hypocriet zijn maar ze gaan er toch mee door.
Ze verliezen ook de impact die statements. Een politieke statement lijkt nu verplicht als je een beeldje komt ophalen.

Alleen Phoenix vond ik sterk omdat hij zich verontschuldigde voor zijn eigen gedrag. Dat was echt.

Frietgezicht

Avatar

@ Maac, eens, dat ze verkleed als katten een podium op komen en met 1 opmerking over special effects wat zelfspot tonen(wat konden ze anders doen) hilarisch noemen zegt misschien wel genoeg.

Snap ook niet wat de jeugd van tegenwoordig ermee te maken heeft. Waarom zouden die een award show kijken tenzij je echt een overdreven filmfreak bent? Wat moet de jeugd met de oscars?

En als mensen ‘fan’ zijn van iets betekent het niet dat ze ook een awards show ervan moeten kijken.
Ik ben gek op voetbal maar sla die awards show met gouden ballen en Jandino als standup toch echt over.
We hoeven niet ‘uit respect’ verplicht te kijken naar hoe ze allemaal een veer in de kont krijgen en een prijs krijgen voor hun werk omdat we van een film genoten waarin ze zaten. Die mensen weten niet eens wie wij zijn. We kijken uiteindelijk voor entertainment. En dat is er wel vanaf.

NieuwsFilm

meest populair