'Yesterday' leek een megahit maar is een enorme flop voor Universal Pictures

De studio boekte maar liefst 87 miljoen dollar af.

De film Yesterday van regisseur Danny Boyle zou een groot succes zijn. Maar een nieuw document laat zien dat de film juist een peperdure flop was. Filmstudio Universal zou rond de 88 miljoen dollar verloren hebben op de film.

Hoe zit dat precies? Yesterday werd voor slechts 26 miljoen dollar gemaakt. Wereldwijd leverde de film 153 miljoen dollar op aan de box office. 73 miljoen daarvan is afkomstig uit de Verenigde Staten. Als je het zo bekijkt, zou het een groot succes moeten zijn. Maar door de manier waarop Hollywood werkt, zit het anders.

Pijnlijke klap
Deadline wist de hand te leggen op een document dat laat zien hoeveel alle deelnemers aan de productie hebben verdiend. In dat document staan ook specifieke (hoge) kosten die je niet meerekent in het budget. Wist je bijvoorbeeld dat er 10 miljoen dollar betaald is voor de rechten op de liedjes van de Beatles in de film? Die 10 miljoen komt bovenop het budget.

Daarnaast waren de distributiekosten voor Universal maar liefst 22,89 miljoen dollar (de totale uitgaven vallen zelfs op 75,4 miljoen dollar). Daarnaast zijn er bijvoorbeeld administratieve kosten van 6,25 miljoen dollar en rentebetalingen van 4,6 miljoen dollar (aan leningen van de studio). Op die manier kon de film op een klap van 87,7 miljoen dollar uitkomen voor Universal.

Bekijk op de site van Deadline het enorm interessante document.

NieuwsFilm

meest populair