Blu-ray review 'The Lighthouse' - Kleinschalig spektakel met Pattinson en Dafoe

Visueel genot bij deze prachtfilm van de regisseur van The VVitch.

Bram de Groot 4 augustus 2020 12:28 in Blu-ray
Regie: Robert Eggers | Cast: Robert Pattinson (Ephraim Winslow/Thomas Howard), Willem Dafoe (Thomas Wake), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Bioscooprelease: 27.02.2020 | FilmTotaal recensie: 4 sterren

Dit is duidelijk geen gangbare film maar laat wel een prachtig schouwspel zien van regisseur Robert Eggers (The VVitch) met Robert Pattinson en Willem Dafoe op de voorgrond. De psychologische en ook zeker mysterieuze thriller The Lighthouse in zwart-wit en met een 1.19 : 1 beeldverhouding is voor de liefhebber een groot genot!

In de States draaide de $4 miljoen kostende R-rated thriller nooit landelijk in de bioscoop, maar kwam alsnog tot ruim 10 miljoen omzet. Wereldwijd staat de teller op een dikke $18 miljoen. In Nederland haalde de film een redelijke 231 duizend euro op.

Bij de critici deed The Lighthouse het erg sterk met een score van maar liefst 90% op Rotten Tomatoes. De gemiddelde beoordeling staat op 8.04/10. Het publiek op RT was verdeelder: 72% (3.79/5).


Prachtig gemaakt, en misschien heel anders dan je denkt

In The Lighthouse zitten twee vuurtorenwachters vast op een afgelegen en mysterieus eiland in New England in 1890. Wanneer er een grote, bedreigende storm op hen afkomt en vreemde gedaantes verschijnen vanuit de mist, beginnen beide mannen te vermoeden dat de ander krankzinnig is geworden.

Blu-ray: The Lighthouse

Discs: 1 x Blu-ray | Release: juli 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.19 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5053083215514 | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze uitgave van The Lighthouse zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant de gezichten van Pattinson en Dafoe en uiteraard de vuurtoren. De achterkant verwijst naar de op het oog beperkte extra's. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Met deze High Def-thuisversie pakt deze creatieve film fantastisch uit. Uiteraard is dit geen beeld zoals je ziet bij menig ander film. Het formaat is zo'n beetje 4 x 3 en de kleur is zoals aangegeven zwart-wit. Veel van de beelden lijken net op schilderijen en dat zorgt juist voor een hoop "kleur". De scherpte is goed en de voldoende donkere scènes houden prima de details vast.

De muziek en spraak komt via een standaard DTS-HD 5.1 geluidstrack uit de speakers en dat is misschien wel een te basic keuze. De muziek is namelijk erg belangrijk voor de film. Veel mensen zullen overigens voldoende hebben aan deze track. De muziek komt via Mark Korven, bekend van Eggers' The VVitch en de soort van cultklassieker Cube uit 1997.

Bonusmateriaal

Wil je meer uitleg over het verhaal en de aanpak van The Lighthouse, dan kijk je naar de uitgebreide featurette The Lighthouse: A Dark and Stormy Tale van bijna 40 minuten. Dit is duidelijk zo'n extra voor de fan, want er wordt op een serieuze wijze toelichting gegeven op de intenties.

Daarnaast zijn er een paar verwijderde scènes (3 minuten) en een track met audiocommentaar van schrijver, regisseur en producent Robert Eggers. Prima extra's dus voor wie meer wilt weten over The Lighthouse.

Wat vind jij van The Lighthouse?

Was jij onder de indruk van The Lighthouse? En hoe vind jij het zwart-wit effect in deze film? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm