Blu-ray

Blu-ray review 'Columbia Classics' - Volume 1

De 4K Ultra HD Collection - Volume 1 met zes kwaliteitsfilms.

door Bram de Groot om 12:56 in Blu-ray
Films: Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb | Gandhi | Jerry Maguire | Lawrence of Arabia (restored version) | League of Their Own (1992) | Mr. Smith goes to Washington

Boxsets van films zijn er in vele soorten en maten en soms is niet helemaal duidelijk wat een bepaalde set nu exact inhoudt. Dat kun je ook denken over de zes compleet uiteenlopende films in 4K in deze verder mooie Columbia Classics-uitgave.

Het is eigenlijk vrij simpel: het zijn zes klassiekers of betere films van Columbia Pictures die je (op dit moment) niet los kunt kopen in de allerbeste beeldkwaliteit. Deze 4K Ultra HD-box is dus vooral een must-have als je een groot verzamelaar bent.

Welke films zitten er in de box?

De klassiekers zijn erg uiteenlopend. Zo krijg je Lawrence of Arabia uit 1962, maar ook Jerry Maguire (1996). Gewoon heel grote titels! Maar in de box zit ook het toch kleinere League of Their Own (1992) en de zwart-wit klassieker Mr. Smith goes to Washington uit 1939. Dit zijn meer films voor de liefhebbers van die titels.


De andere twee titels in deze unieke box - waarvan er waarschijnlijk meer gaan volgen - zijn Dr. Strangelove uit 1964 van grootheid Stanley Kubrick en het met Oscars overladen Gandhi uit 1982.

4K UHD Blu-ray review: Columbia Classics 4K Ultra HD Collection - Volume 1

Discs: 17 x 4K UHD en Blu-ray | Release: Augustus 2020 | Beeld: verschillend | Geluid: verschillend | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8712609636345 | Met dank aan: Sony Pictures Entertainment Benelux BV

Deze limited edition Columbia Classics 4K Ultra HD Collection - Volume 1-uitklapbox bevat zowel links als rechts drie films in weer aparte insteekvakken. Deze verzorgde uitgaven bevatten ook de standaard Blu-ray schijven.

Ook komt de box met een 80 pagina's tellend boek met uitleg over de realisatie van de films en een essay van de veelgeprezen filmhistoricus Julie Kirgo.

Beeld & geluid

De beeldkwaliteit van de films is daadwerkelijk erg goed. Elke film is gerestaureerd in 4K-resolutie met High Dynamic Range en dat is zeker te zien, van de zwart-witfilm Mr. Smith Goes to Washington uit 1939 tot de meest recente film Jerry Maguire uit 1996. Het beeld is voor de gedateerde films erg netjes te noemen en zeker een upgrade als je kan genieten van films in de beste beeldkwaliteit.

Vier van de films hebben een Dolby Atmos track gekregen. De zwart-witfilm Mr. Smith goes to Washington moet het doen met een opvallende Mono DTS-HD MA-track en uiteraard is dat direct merkbaar. Of dat erg is? Nee. De film komt 1939 en een flink bewerkte surround-track had mogelijk gekund, maar past simpelweg niet bij de film.

Dr. Strangelove houdt het bij een DTS-HD 5.1 track die het verder erg goed doet voor een film uit 1964. Opvallender is misschien dat alle films Nederlands zijn ondertiteld met uitzondering van Mr. Smith Goes to Washington. Erg jammer voor de fans die dit zouden willen en toch een hoop centen betalen voor de box. Deze uitgave is echter zeker geen "oude wijn in nieuwe zakken".


Bonusmateriaal

Iedere uitgave bevat een landing extra's en in totaal duren de extra ruim 30 uur. Uiteenlopend van audiocommentaar van de makers, documentaires, verwijderde scènes. archiefbeelden, interviews met de cast & crew en nog veel meer.

Daarnaast bevat de set ook een extra schijf met fragmenten uit de vijftigste verjaardagsspecial van Columbia Pictures, die oorspronkelijk in 1975 werden uitgezonden en nooit officieel beschikbaar zijn geweest. Deze fragmenten bevatten zeldzame on-camera beelden van grootheden als Frank Capra, Phil Silvers en Orson Welles.

Deze schijf laat ook de behind-the-scenes documentaire Mr. Attenborough and Mr. Gandhi zien, die gefilmd werd op de set van Gandhi en waarin interviews met de cast & crew zijn opgenomen.

Ben jij een liefhebber van dit soort verzamelboxen?

Welke van deze zes films heb jij gezien? En vind jij het de moeite om zo'n exclusieve box in huis te halen? En als je een fan bent, de grote vraag: welke films moeten in Volume 2 zitten? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Timothy

Avatar

4 klassiekers en 2 meer dan gemiddelde films. Wat is de kostprijs van zo'n box?

RobzZ01

Avatar

Momenteel 100eu op Bol. Ongeveer dus 17eu per film. Geen slechte prijs voor 4K films die soms nog gewoon voor 30-40 euro gaan.

Overlord

Avatar

Ik heb hem voor 100 euro bij Bol gekocht, voor 6 UHD's niet gek

Master Of Films

Avatar

Waarom zijn League of Their Own & Jerry Maguire in dat pakket gepropt? Zeer vreemde keuze. Smiley face

Niet dat ik wil beweren dat ze slecht zijn, maar imho zijn deze films geen klassiekers tov de andere titels in deze mooie 4K Ultra HD-box.

BillySavastano

Avatar

Ik twijfelde bijna of ik nu Tom Cruise zag of niet, die film van hem kon ik in ieder geval nog niet.

The Collector

Avatar

Begin augustus gepre-ordered bij amazon.nl voor 75.99. Uiteindelijk 3.5 week op moeten wachten maar afgelopen week keurig verpakt binnen gekregen. Zal wel een prijsfout zijn geweest als ik de prijzen nu zo zie.

NieuwsFilm

meest populair