Algemeen

Waarom geen mannelijk naakt? Regisseur reageert op kritiek 'Call Me By Your Name'

Of homoseksuele acteurs? Luca Guadagnino: "Wie vertrouwd is met mijn oeuvre weet dat ik naaktscènes niet uit de weg ga".

door Wouter Drummen om 10:55 in Algemeen
Call Me By Your Name werd uitermate sterk onthaald. De film van Luca Guadagnino, gebaseerd op het gelijknamige boek van André Aciman, krijgt dan ook een vervolg, genaamd Find Me, waarvoor hoofdrolspelers Timothée Chalamet en Armie Hammer eveneens terugkeren. Toch kreeg de film ook kritiek, iets waar regisseur Guadagnino zich nu over uitlaat.

Call Me by Your Name-scenarist James Ivory zei dat hij het zonde vindt dat er geen mannelijk naakt te zien is in de film, maar Guadagnino is echter van mening dat dat niets aan het verhaal toegevoegd zou hebben: ''Wie vertrouwd is met mijn oeuvre weet dat ik naaktscènes niet uit de weg ga. De kritiek van James sloeg in mijn ogen de plank mis. Ik vond namelijk niet dat mannelijk naakt nodig was in Call Me by Your Name''.

Ander script
Het script van Ivory werd dan ook aangepast door Guadagnino: ''Misschien was dat in zijn script wel het geval, maar ik heb sommige delen veranderd samen met mijn monteur. De versie van James hebben we helaas niet gezien. Ik denk eerlijk gezegd dat James niet helemaal begreep waar ik met de film naartoe wilde''.

Waarom hetero-acteurs
Ook denken sommigen dat het beter zou zijn geweest als Guadagnino voor homoseksuele acteurs was gegaan i.p.v. de hetero acteurs Chalemet en Hammer, maar dit vindt Guadagnino onzin: ''Het is niet aan mij om te bepalen of acteurs hetero zijn of niet. Hoe kan ik nu weten hoe ze zichzelf zien? Ik heb hun niet gevraagd om een eed af te leggen over hun geaardheid, identiteit en verlangens voordat ik hen heb gecast''.

''Als ik moet luisteren naar wat iedereen wil, had ik niemand kunnen casten. Ik kon niet zomaar een homoseksuele man casten als Oliver, maar moest op zoek gaan naar de juiste persoon om Oliver te vertolken. Oliver bestaat niet, hij is een creatie van André. Er bestaat ook niet alleen maar een type homo. Bovendien ligt de schoonheid van de kunst van het acteren bij de mogelijkheid om een nieuw iemand te creëren en te incarneren''.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Draven

Avatar

Call Me by Your Name-scenarist James Ivory zei dat hij het zonde vindt dat er geen mannelijk naakt te zien is in de film


Hij wilde niet zomaar naakt. Hij wilde "full frontal male nudity". Daarnaast hadden de acteurs Chalemet en Hammer een 'geen frontale naaktheid'-clausule in hun contract laten opnemen.

Ivory won de prijs "Best Adapted Screenplay Oscar". Hierin zou allerlei naaktheid voorkomen. Ivory wilde een meer kunstachtige film.

Mav Damian

Avatar

Als men telkens gaat schreeuwen dat elke acteur zichzelf moeten spelen van afkomst, seksualiteit, enzo.... dan plaatsen we ze in hokjes en dan gaan we een stap achteruit.
Zijn mensen die geen flauw benul hebben wat een acteur keuzen is voor de juiste rol.

Ang3l

Avatar

Perfect verwoord.

GreenHornet

Avatar

er zijn genoeg goede acteurs die best wel naakt willen spelen. Als je niet naakt durft te spelen ben je niet een echte acteur. Acteren is Kunst daar hoort naakt zijn ook bij.

Master Of Films

Avatar

Heil Guadagnino. Niet alleen maakt hij goeie films, de beste man weet waar hij over praat.

Mav Damian "Als men telkens gaat schreeuwen dat elke acteur zichzelf moeten spelen van afkomst, seksualiteit, enzo.... dan plaatsen we ze in hokjes en dan gaan we een stap achteruit."
Omdat men deze tijden graag "zichzelf" wilt zien? Ik snap werkelijk niet waar die idiote reprenstatie vandaan komt. Ik kan tenminste meeleven met Ellen Ripley en Sarah Conner, ondanks dat ik een man ben. Hell, ik kan zelfs meeleven met Johnny 5 en hij is een robot. Waarom is men zo gefocussed op zoiets. Of Timothée Chalamet en Armie Hammer nou homo's waren of niet, het verhaal is uiteindelijk verteld.

RobzZ01

Avatar

De motivatie van vele "fans" om dit soort dingen te roepen ligt er vaak in het feit dat we niet vaak homoseksuele acteurs aan de top in Hollywood zien. Ik snap de gedachte erachter. Ik denk ook dat vele homoseksuele acteurs vaak niet de kansen krijgen die ze verdienen omdat er toch vaak een beeld geschetst wordt dat ze alleen maar bepaalde rollen aankunnen.

Dus in dat opzicht is het goed dat er voor gelijkheid gestreden wordt. Alleen streef het doel dan niet voorbij. Ik snap best de gedachte dat als er een film over 2 homo's uitgebracht wordt dat dit dan juist dé kans is om de homoseksuele acteurs naar voren te duwen maar dat moet nooit het uitgangspunt zijn: de beste acteurs voor de rol moeten gewoon gecast worden. Welke voorkeur/ geslacht of kleur dan ook.

Homoseksuele acteurs moeten andersom namelijk toch ook de mogelijkheden krijgen om hetero rollen te kunnen spelen? Ga dan ook niet moeilijk doen als een hetero de mogelijkheid krijgt een homoseksuele rol te spelen. Het is alleen wel tijd dat Hollywood afstapt van de "standaard" (de klassieke Hollywood held/in) en iedereen overweegt in de conversatie. Ik heb het gevoel dat dat nog te weinig is gebeurd en dan krijg je dit soort tegenreacties: "je moet een homoseksueel casten voor deze rol." "je moet een donker persoon casten voor deze rol".

Artificialis

Avatar

Eerlijk gezegd heb ik mijzelf nog steeds niet kunnen aanzetten om deze film te gaan kijken.

Dat homo's alleen door homo's gespeeld zouden mogen worden slaat natuurlijk weer nergens op. Dat zou omgekeerd ook betekenen dat homoseksuelen geen heteroseksuele rollen meer kunnen spelen.

Parisan

Avatar

Wat je niet van buiten kan zien hoort geen invloed te hebben op de casting van een rol. En wat je wel van buiten kan zien hoeft trouwens ook niet altijd invloed te hebben.

HarryHole

Avatar

"Misschien was dat in zijn script wel het geval, maar ik heb sommige delen veranderd samen met mijn monteur. De versie van James hebben we helaas niet gezien. Ik denk eerlijk gezegd dat James niet helemaal begreep waar ik met de film naartoe wilde''.

Hij heeft samen met zijn monteur delen veranderd van een script dat hij helaas niet gezien heeft?

Ik ben niet de slimste, maar hier kan ik echt geen pindakaas van maken.

NieuwsFilm

meest populair