'Star Wars': Waar komen de Sith nou eigenlijk vandaan?

'Star Wars': Waar komen de Sith nou eigenlijk vandaan?

De franchise geeft eindelijk antwoord op deze raadsels.

Star Wars vult de laatste tijden wat gaten in het canon. Een daarvan heeft te maken met de geschiedenis van de Sith. Maar dat gat is nu ook ingevuld, want waar komen die schurken nou eigenlijk vandaan?

We kenden natuurlijk vanaf het begin Darth Vader en zijn leermeester. Maar veel wisten we niet over hen, tot de prequel-films kwamen. Die lieten meer zien van de Jedi. Maar echt veel vertelde dat niet over de oorsprong van de schurkachtige Sith.

Een afsplitsing
Het boek The Star Wars Book van onder meer Pablo Hidalgo, Dan Zehr en Cole Horton vertelt gelukkig meer. Een deel van het boek draagt de naam Unlimited Power en geeft een bijzonder korte geschiedenis van de SIth. Maar die laat wel iets nieuws weten, namelijk waar ze precies vandaan komen.

"De Sith zijn een orde, opgericht door een splintergroep van Jedi die ontdekten hoeveel kracht er uit de Dark Side kan komen," staat er in het boek. Doordat ze als ideologie hun oorsprong bij de Jedi vinden, zijn er bepaalde overeenkomsten. Zo zijn hun gewaden en het lichtzwaard dat ze gebruiken elementen die overgedragen zijn vanuit de Jedi.

Maar anders is bijvoorbeeld het rode lichtzwaard, dat je bij een Jedi niet aan zal treffen. Dat komt voort uit het feit dat Sith "hun haat en woede" in de Kyber crystals die aan het hart van het lichtzwaard zitten, stoppen. Dat zorgt voor een rood lemmet, in tegenstelling tot de blauwe of groene zwaarden van de Jedi.

"Ondanks hun aantal, slagen de SIth er niet in een goed gestructureerde orde zoals de Jedi te hebben." De Sith willen namelijk vooral veel macht. En dat tegen elke prijs. "Een rigide structuur zou onvermijdelijk in elkaar storten, als ambitieuze Sith Lords met elkaar strijden voor de heerschappij."

Daarom was de orde van de Sith een millennium voor de gebeurtenissen in de Skywalker-saga dan ook verdoemd. "Hoewel ze er bijna in slaagden om de Republiek te veroveren, versnelde onderlinge strijd het verval van de Sith en werden ze verslagen door de Jedi Order."

NieuwsFilm

meest populair