Blu-ray

'Full Metal Jacket' - Beter dan Apocalypse Now en Platoon? [Blu-ray]

Stanley Kubricks onvergetelijke Vietnamoorlogsfilm, nu in 4K.

door Bram de Groot om 19:43 in Blu-ray
Regie: Stanley Kubrick | Cast: Matthew Modine (Private/Sergeant J. T. "Joker" Davis), Vincent D'Onofrio (Private Leonard "Gomer Pyle" Lawrence), Lee Ermey (Gunnery Sergeant Hartman), Adam Baldwin (Animal Mother), Arliss Howard (Private/Sergeant Cowboy), Kevyn Major Howard (Rafterman), e.a. | Speelduur: 116 minuten | Bioscooprelease: 29.10.1987 | Recensie: geen

Francis Ford Coppola's Apocalypse Now uit 1979, Oliver Stone's Platoon uit 1986 en Stanley Kubricks Full Metal Jacket uit 1987 zijn de drie grootste en bekendste Amerikaanse films over de slepende Vietnamoorlog die een flinke stempel drukte op de Amerikaanse samenlevering. Full Metal Jacket bleek de een-na-laatste film van Kubrick en één van zijn beste. Nu is de film ook beschikbaar in 4K.

Met een productiebudget van zo'n 30 miljoen dollar wist de oorlogsfilms zo'n 46 miljoen dollar op te halen in de States en wereldwijd staat de teller op ongeveer 130 miljoen dollar. Apocalypse Now deed het een kleine tien jaar eerder net iets beter en ook Platoon noteerde rond die score.

Bij de critici doet de film met namen als Matthew Modine, Vincent D'Onofrio en Lee Ermey het uiteraard goed en staat op 92% op Rotten Tomatoes met een 8.35/10 als gemiddelde beoordeling. Het publiek is even zo enthousiast, met 94% en een 4.36/4 op dezelfde website.


In Full Metal Jacket gaat over een groep jonge mariniers tijdens de Vietnamoorlog. We zien hoe drilinstructeur Hartman zijn rekruten zonder enige genade traint voor de oorlog die komt en aansluitend zien we hoe de getrainde groep, inmiddels mariniers, op hun roemloze lijdensweg door de puinhopen van Vietnam trekt.

4K UHD Blu-ray: Full Metal Jacket

Discs: 1 x Blu-ray | Release: oktober 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5051889674788 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijven van deze 4K-uitgave van Full Metal Jacket zitten vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD Blu-ray keepcase. Op de voorkant een nieuw design en de achterkant staan een beperkt aantal extra's vermeld. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

We hebben hier te maken met een compleet nieuwe 2160p UHD transfer, welke werd begeleid door Leon Vitali, de persoonlijk assistent van Kubrick die 1999 overleed. Het formaat is 1.78 : 1 en dat is beeldvullend. Aangezien Kubrick geen fan was van zwarte balken zou hij de release gelijk goedkeuren, gezien het formaat van ons huidige tv-scherm. Het oorspronkelijke bioscoopformaat is 1.85 : 1.

In High Def pakt de film pakkend uit. Ja, de film behoudt gelukkig zijn filmische uitstraling en ook het opvallende kleurbehoud is goed bewaard gebleven. Daarbij is er geen poging gewaagd om afscheid te nemen van de mooie laag filmruis die goed bij de film past waardoor deze authentiek blijft.

De geluidstrack is DTS-HD MA 5.1, zowel op de 4K als de HD-disc en als je wil kan je zelfs de originele 1.0 monotrack aanzetten. Geinig. De gewone track is verder van een uitstekende kwaliteit en als je beschikt over een goede surroundset dan kun je genieten van het pakkende geluid en uiteraard de muziek, met onder meer 'Paint it Black' van de Rolling Stones.

Bonusmateriaal

Zoals doorgaans gebruikelijk vind je op de 4K schijf alleen de film terug. Op de Blu-ray schijf staan de extra's en dat zijn er niet bizar veel en ze zijn ook niet nieuw.

Naast een track met audiocommentaar van Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio, R. Lee Ermey en Jay Cocks is er maar één featurette, namelijk Full Metal Jacket: Between Good and Evil. In een half uur spreken meerdere acteurs over hoe de film tot stand kwam, hoe het was om te werken met Kubrick en nog veel meer. Niet nieuw, wel interessant om te zien.

Wat vind jij van Full Metal Jacket?

Heb jij genoten van Full Metal Jacket? En vind jij deze beter dan de films van Francis Ford Coppola en Platoon? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Maac

Avatar

Meer mijn smaak dan Apocalypse Now, maar zeker niet beter dan Platoon.

rick511

Avatar

Die zwarte balken moeten ze gewoon overal verwijderen. Het komt de kijkplezier wel ten goede

Mav Damian

Avatar

Oef kan ik niet zeggen. Apocalyps Now en Platoon heb ik nog niet gezien.

Civilian Supreme

Avatar

Absoluut niet. Er zitten een aantal supersterke scenes in maar het voelt voor mij niet aan als een echt complete filmervaring.

David Mills

Avatar

Platoon vind ik de beste en dan Full Metal jacket. Apocalypse Now vind ik overrated, veel te traag. The Dearhunter hoort ook in dit rijtje

Sunspot

Avatar

Mee eens.

Zijn allemaal goed, maar Full Metal Jacket op 1 voor mij

Decepticon

Avatar

Ja, ik vind Full Metal Jacket veel beter dan Apocalypse Now en misschien een klein tikkie beter dan Platoon.

Ik ben één van de weinige die Apocalypse Now overrated en saai vind. Ik heb hem nu 2x gezien, maar ik hoef hem niet weer te zien.

Als je nog een goede Vietnamoorlogsfilm wil zien, raad ik Casualties of War aan, met Michael J. Fox en Sean Penn.

Orko

Avatar

FMJ is een vreemde, maar goede film. Toch kies ik voor Platoon. Die vind ik meer samenhang hebben. Deel 2 van FMJ is toch een stuk minder dan eerste stuk met trainingskamp. Ik weet dat Kubrick koos voor beetje over the top aanpak voor zijn film om absurditeit te benadrukken, maar persoonlijk houd ik meer van Platoon door iets meer realistische toon.

Angelo1979

Avatar

Ja zekers, man, Full Metal
spat d’r voor mij in ieder geval zeker te weten
boven uit.

chefry1983

Avatar

Ik vind bij fmj alleen het eerste deel geweldig. Zeker de drill sergeant Hartman. Geweldige rol!!!

CouchCowBwoi

Avatar

Wat mij betreft geen competitie, stuk voor stuk goeie films... Vind ik eerder het lijstje incompleet????????

Goku32

Avatar

Dit is een geweldige film, helemaal het begin part van de film is echt een 10 out of 10 waard maar beter dan de andere niet want ook dat zijn geweldige films

007

Avatar

Vind platoon veel beter.

NieuwsFilm

meest populair