'The Current War' - Met Cumberbatch, Shannon, Hoult & Holland [Blu-ray]

Bijzonder grote namen in deze vergeten film.

Bram de Groot 21 november 2020 17:33 in Blu-ray
Regie: Alfonso Gomez-Rejon | Cast: Benedict Cumberbatch (Thomas Edison), Michael Shannon (George Westinghouse), Nicholas Hoult (Nikola Tesla), Katherine Waterston (Marguerite Erskine Walker), Tom Holland (Samuel Insull) e.a. | Speelduur: 109 minuten | Release: 09.09.2017 | Recensie: geen

Met Collateral Beauty (2016) en Me and Earl and the Dying Girl (2015) maakte regisseur Alfonso Gomez-Rejon als een aantal bekende films. In 2016 en 2017 nam hij The Current War op en daarin zijn rollen te zien van grote namen als Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Katherine Waterston, Michael Shannon en Nicholas Hoult. Toch was er maar weinig aandacht voor het elektriciteitsgoden Thomas Edison en George Westinghouse.

Met een productiebudget van $30 miljoen draaide de Director's Cut van The Current War van producent Martin Scorsese pas in 2019 in een beperkter aantal bioscopen wereldwijd. Er werd slechts $12,3 miljoen opgehaald. De film was één van de titels die tussen wal en schip raakte door het opdoeken van The Weinstein Company.

Bij de critici deed The Current War het erg wisselend na de release tijdens het Toronto International Film Festival van 2017. Het drama staat op 32% op Rotten Tomatoes, met een magere 4.80/10 als gemiddelde beoordeling. De in 2019 in de States in de bioscoop verschenen The Current War: Director's Cut staat op 61% met een 6.39/10.


The Current War speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw en volgt de uitvinders Thomas Edison en George Westinghouse. De twee heren raken verwikkeld in een machtsstrijd over de distributie van elektriciteit. Edison is fel voorstander van gelijkstroomdistributie in plaats van het wisselstroomsysteem, dat door Westinghouse Electric en andere Europese bedrijven wordt ondersteund.

Blu-ray: The Current War

Disc: 1 x Blu-ray | Release: oktober 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 9789461877383 | Met dank aan: Remain in Light / The Searchers

De schijf van deze Blu-ray uitgave van The Current War zit vastgeklikt in een standaard grijze Blu-ray keepcase. Op de voorkant de filmposter met acteurs Benedict Cumberbatch en Michael Shannon en de achterkant onthult helaas geen extra's. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & geluid

Het beeld van deze High Def-uitgave is redelijk flets te noemen. De nodige donkere beelden in de film lijken iets te zijn opgetrokken om toch nog wat detail te kunnen tonen. Dit had misschien wel beter gekund.

Verder is het beeld voldoende scherp en zijn de kleuren fraai doordat deze zijn bewerkt om sfeer aan te zetten. Er lijkt ook een minimale laag filmruis over het beeld te liggen om nog meer een filmisch gevoel mee te geven.

De geluidstrack is standaard DTS-HD 5.1 en die doet het ook goed. Opvallend is dat de muziek voor de Director's Cut uit 2019 is aangepast door Danny Bensi & Saunder Jurriaans (2019). De originele versie bevatte nog muziek van Volker Bertelmann & Dustin O'Halloran (2017).

Bonusmateriaal

Er is geen bonusmateriaal op de schijf terug te vinden. En dat zien we vaker bij uitgaven van The Searchers. Ook buitenlandse uitgaven moet het stellen zonder extra's. Hieronder zie je een 'extended preview' van de film.


Wat vind jij van The Current War?

Heb jij genoten van The Current War en de grote namen? Of heb je eigenlijk nog nooit iets gehoord over deze film? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm