Blu-ray

'Black Christmas' - Studentes vieren bloederige kerst [Blu-ray]

Imogen Poots is slasherfilm die zich tijdens de kerst afspeelt.

door Bram de Groot om 10:24 in Blu-ray
Regie: Sophia Takal | Cast: Imogen Poots (Riley Stone), Aleyse Shannon (Kris Waterson), Lily Donoghue (Marty Coolidge), Brittany O'Grady (Jesse Donovan), Caleb Eberhardt (Landon), Cary Elwes (Professor Gelson) e.a. | Speelduur: 92 minuten | Release: 11.12.2019 | Recensie: geen

De decembermaand komt er alweer aan en misschien is deze kersthorrorfilm wel iets voor jou. De slasherfilm Black Christmas met onder meer Imogen Poots en uit de stal van Blumhouse Pictures verscheen verleden jaar al in de States, maar schopte het in Nederland niet tot het witte doek. Recent verscheen de remake van het origineel Black Christmas uit 1974 op schijf.

Met een productiebudget van $5 miljoen draaide Black Christmas van producent Jason Blum zeker niet in alle landen in de bioscoop. In de States werd ruim $10 miljoen opgehaald en wereldwijd stopte de teller op $18,5 miljoen. En dat is een erg zwakke score voor een Blumhouse-film.

Bij de critici deed Black Christmas het erg wisselend en staat op 38% op Rotten Tomatoes, met een zwakke 4.60/10 als gemiddelde beoordeling. Het publiek was ook niet onder de indruk gezien de 31% publieksscore.


In Black Christmas teistert een seriemoordenaar die een campus komt oog in oog te staan met een bijzondere groep "sorority"-vriendinnen. Terwijl de leden van Mu Kappa Epsilon zich voorbereiden op de kerst met feestjes op de campus, begint een zwartgemaskerde stalker studentes te vermoorden. Als het aantal slachtoffers snel begint te stijgen vragen ze zich af welke mannen nog wel te vertrouwen zijn. Wie de moordenaar ook is, hij zal ontdekken dat deze generatie vrouwen niet bang is om het heft in eigen handen te namen.

Blu-ray: Black Christmas

Disc: 1 x Blu-ray | Release: oktober 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5053083203740 | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-ray uitgave van Black Christmas zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant staan de vier studentes en een groot mes en en de achterkant voorspelt enkele extra's. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Het beeld van deze uitgave is weer van een prima kwaliteit. De scherpte is uitmuntend en er is geen of nagenoeg geen ruis waarneembaar. Ook de kleuren doen het prima en de donkere scènes houden knap de details. Weinig op- of aanmerkingen op dit punt.

Het geluid komt uit de speakers via een standaard DTS-HD 5.1 track en dat is voor een uitgave van Universal Pictures wel een beetje mager. Tegenwoordig zien toch sneller een 7.1 track of zelfs een Atmos track bij bioscoopproducties. Het neemt niet weg dat de meegeleverde track gewoon zijn werk doet.

Bonusmateriaal

Op de schijf staan een aantal extra's met onder meer drie featurettes You Messed With the Wrong Sisters, The Remaking of a Cult Classic en Welcome to Mu Kappa Epsilon. Het zijn alle drie kortere, meer promo-achtige video's. En daarnaast heb je ook nog een alternatief einde en een aantal verwijderde en verlengde scènes.

Wat vind jij van Black Christmas?

Heb jij Black Christmas al gezien? En is de film zo zwak als wordt gezegd, of nog best vermakelijk? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Haaa ja het is zo'n extreme feministische film, die beschrijft dat alle mannen slecht zijn.

Chris Stuckmann die eigenlijk zelden over zo'n onderwerpen praat en vaak milt is bij films heeft hier heel negatief over gelaten.Ikzelf vond er ook maar weinig aan.

Spider-fan

Avatar

Hij is schijnbaar nog wat minder dan de versie uit 2006, die niet bijzonder was, maar op zich nog wel aardig. Toch vind ik de trailer er niet slecht uitzien.

Master Of Films

Avatar

Black Christmas uit 1974 is van de Halloween 1978 invloeden.
Het is dan ook de enige versie van BC die je moet zien.
De 2019 remake is een schande. Jammer dat ik de review van Chris Stuckmann te laat had gezien.

Dat alle mannen slecht zijn, is niet wat feminisme voor staat. Mensen, in dit geval vooral de vrouwelijke filmmakers van Black Christmas, laten weer eens zien dat ze zelfs wokeness niet eens snappen.

Spider-fan

Avatar

Op zich kan zo'n boodschap me weinig schelen, tenzij het heel erg nadrukkelijk steeds herhaald wordt. Ik kijk naar slashers om mensen neergestoken te zien worden (en liefst zo uitgebreid mogelijk).

De connectie tussen Black Chrismas en Halloween is complex en ik vind het vrij onduidelijk, maar hier staat het uitgelegd:

https://bloody-disgusting.com/editorials/3413469/halloween-basically-unofficial-black-christmas-sequel/

In feite was het dus producer Irwin Yablans die het door het op Halloween avond te laten afspelen zorgde voor de meest duidelijke connectie met Black Christmas (een andere feestdag). Ik vraag me af of als Halloween niet specifiek op een feestdag had gespeeld, de connectie tussen de films ooit gelegd was.

Toen ik zelf aan Carpenter vroeg wat hem inspireerde voor Halloween en wat de eventuele invloeden ervoor waren, zei hij dat het meest geïnspireerd was door 'kinderangsten'.

Overigens als je de openings-scène van Black Christmas bekijkt ontkom je er niet aan dat het sterk aan die van Halloween doet denken.

https://www.youtube.com/watch?v=gtArI0rWDa8

Dus waarschijnlijk is er toch wel een connectie. Al geven filmmakers niet vaak toe dat iets direct uit een andere film komt. De enige uitzondering die ik kan bedenken is dat Sean Cunningham de directe connectie tussen Friday the 13th en Mario Bava's Bay of Blood toegaf - die is ook wel erg duidelijk trouwens.

NieuwsFilm

meest populair