Blu-ray

'Jaws' - de ooit zo gevreesde monsterfilm [Blu-ray]

De gave haaienfilm van Steven Spielberg.

door Bram de Groot om 14:18 in Blu-ray
Regie: Steven Spielberg | Cast: Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Roy Scheider, Robert Shaw, Jay Mello, Murray Hamilton, Jeffrey Kramer, e.a. | Speelduur: 123 minuten | Release: 19.06.1975 | Recensie: geen

Een van de eerste grote films van Steven Spielberg is de bekende horrorthriller Jaws over de enorme witte haai die ervoor zorgde dat over de gehele wereld stranden leeg bleven door de angst voor een werkelijke aanval.

Nog altijd is de film geliefd, ondanks de toch wel erg gedateerde effecten die tegenwoordig in een handomdraai met visuele effecten echter lijken, maar misschien ook minder effectief. Desondanks is Jaws een ware klassieker en een inspiratie voor vele filmmakers.

Opbrengst & ontvangst
Met een productiebudget van $7 miljoen en met rollen voor Richard Dreyfuss, Robert Shaw en Roy Scheider wist Jaws tot op heden wereldwijd $470,7 miljoen op te halen. Ook met dank aan verschillende re-releases. Er kwamen drie mindere vervolgfilms met Jaws 2, Jaws 3-D en Jaws: The Revenge.

In tegenstelling tot die vervolgfilms doet het origineel het erg sterk bij de critici. De Tomatometer op Rotten Tomatoes staat op 98%, met een waanzinnige 9.20/10 als gemiddelde beoordeling. Het publiek is het daarmee grotendeels met eens, gezien de 90% publieksscore en 4.36/5 beoordeling.


In Jaws ontmoeten we een stoere politiecommissaris, een jonge, ambitieuze onderzoeker en een dronken haaienexpert. Het trio zet een genadeloze jacht in op een drie ton zware witte mensenetende haai die de kusten van het eiland Amity onveilig maakt. De strijd tussen mens en natuur heeft uiteindelijk maar één winnaar.

4K UHD Blu-ray: Jaws

Disc: 1 x 4K UHD | 1 x Blu-ray | Release: 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Engels Doby Atmos | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5053083214135 | Met dank aan: Universal Pictures

De schijven van deze Blu-ray uitgave van Jaws zitten vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD keepcase. Op de voorkant zien we haai Bruce die zijn tanden zet is de filmtitel en op de achterkant staat een mooie reeks extra's. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

De bovenstaande trailer laat al zien wat er met het beeld van oude films gedaan kan worden. Deze 4K UHD uitgave laat dan ook een voortreffelijk beeld zien voor een film die al meer dan 40 jaar oud is. De scherpte is fraai, de kleuren modern en de film doet ondanks de standaard gedateerde uitstraling toch een stuk moderner aan dan je misschien eerder gewend was.

Het geluid en de voortreffelijke muziek van John Williams komt via een Dolby Atmos track uit de speakers. En dat is uiteraard genieten geblazen, aangezien de muziek van Williams voor velen enorm herkenbaar is. De dialoog klinkt nog wel wat gedateerd, maar dat mag de pret niet drukken.

Bonusmateriaal

De extra's op deze schijf zullen de echte liefhebbers wel kennen. Zo zijn de twee uitgebreide docu's The Making of Jaws van 2 uur en The Shark is Still Working: The Impact & Legacy of Jaws van 1 uur en 40 minuten (weer) meegenomen. Daarnaast zie je de uit 2012 afkomstige korte docu Jaws: The Restoration (zie ook hieronder) en de korte making-of From the Set uit 1974. Verder zijn er verwijderde scènes en de originele trailer.Wat vind jij van Jaws?

Heb jij Jaws gezien? En kan jij je vermaken met deze film, ondanks de gedateerde effecten? En heb jij ook de vervolgfilms gezien? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Gigan72

Avatar

Jaws is erg goed.
Deel 2 is leuk
De rest sla dat maar over.

omniesbonsai

Avatar

Meesterwerk
En deze haai doet het nog steeds beter dan de gemiddelde CGI haai

Filmfan2

Avatar

zeker in die tijd was die film een fantastische ervaring

donniebrasco

Avatar

Deel 1 is fantastisch en vervolg is prima.

Goku32

Avatar

Dit is een van mijn favo films, Jaws zo een goeie film mee verhaal en acteer werk.
Deel 2 was geinig maar het zelfde
De rest echt onzin films

EntertainmentWatcher

Avatar

@ Bram:

Een klein foutje: ''Op de voorkant zien we haai Bruce die zijn tanden zet is de filmtitel...''.

Ik neem aan dat is in moet zijn?

Maar het blijft een top film inderdaad, moet zeggen dat deel 2 ook wel goed was voor mij althans dan.

Jaws

Avatar

geweldige film, ik was nog erg jong. de film zeker 10 keer in de bios gezien. In het oude Luxor theater in Arnhem. sindsdien staat mijn kast vol van Spielberg. De beste man een keer ontmoet en 10 min met hem mogen praten, voor mij is de man heilig.

Indy5

Avatar

Ben een echte Spielbergian , zag deze film voor het eerst in de Royal in Heerlen, was meteen verkocht.

spooklift

Avatar

Mijn favoriete film aller tijd :D Ik heb Steven Spielberg in echt ook gezien en zelfs zijn handtekening gekregen :D

Indiana.

Avatar

Spielberg heeft de bioscoop veranderd. De man is een grootheid. De indy films, Oorlogsfilms, komedie. De man kan alles. Hopelijk maakt hij nog een paar toppers. Bedankt mister Spielberg voor al dat moois.

omniesbonsai

Avatar

Als er lijstje zou zijn beste regisseur allertijden
Voor mij Spielberg
Trouwens Britse blad empire roept Spielberg uit tot beste regisseur allertijden
De diversiteit aan films alleen al is ongekend

Monojaxx

Avatar

Ik was toen -1 Smiley face

Decepticon

Avatar

Ik was toen -2. En de eerste keer dat ik kennis maakte met Jaws, was in het Noorder Dierenpark Emmen. Bij het haaien aquarium, in de muur naast het aquarium draaiden ze scènes met de spannende soundtrack van de film op kleine tv schermpjes. En ik wist dat ik die film moest zien.

Edo Esveldt

Avatar

Momenteel vind ik the shallows beter.

Tommert

Avatar

Deel 1 was erg leuk, maar na het succes daarvan werd het meer een cash-grab. Ik zou alleen zoveel vervolgen maken als het de bedoeling is dat er een lang verhaal wordt verteld.

NieuwsFilm

meest populair