'Jaws' - de ooit zo gevreesde monsterfilm [Blu-ray]

De gave haaienfilm van Steven Spielberg.


Bekijk de afbeeldingRegie: Steven Spielberg | Cast: Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Roy Scheider, Robert Shaw, Jay Mello, Murray Hamilton, Jeffrey Kramer, e.a. | Speelduur: 123 minuten | Release: 19.06.1975 | Recensie: geen

Een van de eerste grote films van Steven Spielberg is de bekende horrorthriller Jaws over de enorme witte haai die ervoor zorgde dat over de gehele wereld stranden leeg bleven door de angst voor een werkelijke aanval.

Nog altijd is de film geliefd, ondanks de toch wel erg gedateerde effecten die tegenwoordig in een handomdraai met visuele effecten echter lijken, maar misschien ook minder effectief. Desondanks is Jaws een ware klassieker en een inspiratie voor vele filmmakers.

Opbrengst & ontvangst
Met een productiebudget van $7 miljoen en met rollen voor Richard Dreyfuss, Robert Shaw en Roy Scheider wist Jaws tot op heden wereldwijd $470,7 miljoen op te halen. Ook met dank aan verschillende re-releases. Er kwamen drie mindere vervolgfilms met Jaws 2, Jaws 3-D en Jaws: The Revenge.

In tegenstelling tot die vervolgfilms doet het origineel het erg sterk bij de critici. De Tomatometer op Rotten Tomatoes staat op 98%, met een waanzinnige 9.20/10 als gemiddelde beoordeling. Het publiek is het daarmee grotendeels met eens, gezien de 90% publieksscore en 4.36/5 beoordeling.


In Jaws ontmoeten we een stoere politiecommissaris, een jonge, ambitieuze onderzoeker en een dronken haaienexpert. Het trio zet een genadeloze jacht in op een drie ton zware witte mensenetende haai die de kusten van het eiland Amity onveilig maakt. De strijd tussen mens en natuur heeft uiteindelijk maar één winnaar.

4K UHD Blu-ray: Jaws

Disc: 1 x 4K UHD | 1 x Blu-ray | Release: 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Engels Doby Atmos | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5053083214135 | Met dank aan: Universal Pictures

Bekijk de afbeeldingDe schijven van deze Blu-ray uitgave van Jaws zitten vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD keepcase. Op de voorkant zien we haai Bruce die zijn tanden zet is de filmtitel en op de achterkant staat een mooie reeks extra's. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

De bovenstaande trailer laat al zien wat er met het beeld van oude films gedaan kan worden. Deze 4K UHD uitgave laat dan ook een voortreffelijk beeld zien voor een film die al meer dan 40 jaar oud is. De scherpte is fraai, de kleuren modern en de film doet ondanks de standaard gedateerde uitstraling toch een stuk moderner aan dan je misschien eerder gewend was.

Het geluid en de voortreffelijke muziek van John Williams komt via een Dolby Atmos track uit de speakers. En dat is uiteraard genieten geblazen, aangezien de muziek van Williams voor velen enorm herkenbaar is. De dialoog klinkt nog wel wat gedateerd, maar dat mag de pret niet drukken.

Bonusmateriaal

De extra's op deze schijf zullen de echte liefhebbers wel kennen. Zo zijn de twee uitgebreide docu's The Making of Jaws van 2 uur en The Shark is Still Working: The Impact & Legacy of Jaws van 1 uur en 40 minuten (weer) meegenomen. Daarnaast zie je de uit 2012 afkomstige korte docu Jaws: The Restoration (zie ook hieronder) en de korte making-of From the Set uit 1974. Verder zijn er verwijderde scènes en de originele trailer.Wat vind jij van Jaws?

Heb jij Jaws gezien? En kan jij je vermaken met deze film, ondanks de gedateerde effecten? En heb jij ook de vervolgfilms gezien? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm