Algemeen

Darth Vader-acteur Dave Prowse is overleden

De acteur werd 85 jaar oud.

door Jim Pedd om 11:26 in Algemeen
Dave Prowse, de voormalig bodybuilder die het best bekend is om zijn werk als Darth Vader in de oorspronkelijke Star Wars-trilogie, is overleden. Hij werd gecast als Darth Vader om zijn behoorlijk indrukwekkende fysiek, maar de stem van Vader werd ingesproken door James Earl Jones.

Alhoewel Prowse misschien het meest bekend is om zijn werk als Darth Vader, was hijzelf het meest trots op zijn werk als de Green Cross Code Man; een reclamefiguur in het Verenigd Koninkrijk dat diende ter promotie van wegveiligheid.

Lange carrière
Prowse heeft een acteercarrière die ruwweg vijftig jaar beslaat. Hij was lang: 1,98m en maakte indruk tijdens de Commonwealth Games begin jaren zestig waar hij als gewichtsheffer Engeland vertegenwoordigde. In die periode raakte hij bevriend met Arnold Schwarzenegger en Lou Ferrigno.

Dat gaf Prowse een ingang in Hollywood, waar hij onder meer de personal trainer werd van Christopher Reeve. Zijn eigen debuut op het witte doek was met Casino Royale uit 1967, waarin hij het monster van Frankenstein speelde. Het was een rol die hij nog eens twee keer speelde.

Zijn echte succes was natuurlijk de rol van Darth Vader, maar wat je misschien niet wist, is dat hij ook voor Chewbacca gevraagd was. Prowse koos voor Darth Vader "omdat iedereen zich altijd de slechteriken herinnert". De rol van Vader legde hem in elk geval geen windeieren en de acteur was decennialang bij fanconventies te zien. Maar toen kreeg hij naar het schijnt ruzie met George Lucas en was hij sinds 2010 niet meer welkom.

Dave Prowse werd 85 jaar oud.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

TearsinRain

Avatar

RIP, ooit een leuk gesprek mee gehad op een filmbeurs in Heerlen, hele normale vriendelijke man.

Gigan72

Avatar

Heb hem 2 x ontmoet was een erg aardige man nam de tijd voorje om met je te praten.
Rip Darth ....

Chris23

Avatar

RIP Darth Vader Smiley face
In deze doku zit wel leuke stukjes interview met hem gewoon bij `m thuis in engeland.

Artificialis

Avatar

Darth Vader's toekomstige rollen in films, series en animaties zullen altijd gebaseerd blijven op Dave Prowse's non-verbale acteerwerk uit de originele trilogie. In Rogue One viel door Darth Vader's manier van lopen direct op dat er iemand anders in het pak zat. De invloed van lichaamstaal kan niet worden onderschat. R.I.P.

leidenaar

Avatar

‘Hele normale vriendelijke man’
‘Nam de tijd’

Is dit raar? Het is een man in een pak. Vraag 70 mensen nu op straat naar zijn naam en niemand kent hem. Alsof die ook maar 1 reden had om arrogant te zijn.

Rick_ao

Avatar

R.I.P

Hij zetten een ijzersterke belichaaming van darth vader neer die ons nu nog allemaal bij blijft. De manier van lopen, Hoe die met de helm van links naar rechts bewoog, De stem van james earl jones die goed overeen kwam, Schouder breedte niet te hoog zoals die guy die vader speelt in rogue one, En het Acteerwerk was ook prima gedaan. Een goed voorbeeld voor andere acteurs die darth vader willen spelen in mijn optiek.

kokosnoot

Avatar

Denk niet dat iemand ooit zijn Darth vader versie zal verbeteren. Rip. Tis een legende binnen het begrip Star Wars.

NieuwsFilm

meest populair