Darth Vader-acteur Dave Prowse is overleden

De acteur werd 85 jaar oud.

Dave Prowse, de voormalig bodybuilder die het best bekend is om zijn werk als Darth Vader in de oorspronkelijke Star Wars-trilogie, is overleden. Hij werd gecast als Darth Vader om zijn behoorlijk indrukwekkende fysiek, maar de stem van Vader werd ingesproken door James Earl Jones.

Alhoewel Prowse misschien het meest bekend is om zijn werk als Darth Vader, was hijzelf het meest trots op zijn werk als de Green Cross Code Man; een reclamefiguur in het Verenigd Koninkrijk dat diende ter promotie van wegveiligheid.

Lange carrière
Prowse heeft een acteercarrière die ruwweg vijftig jaar beslaat. Hij was lang: 1,98m en maakte indruk tijdens de Commonwealth Games begin jaren zestig waar hij als gewichtsheffer Engeland vertegenwoordigde. In die periode raakte hij bevriend met Arnold Schwarzenegger en Lou Ferrigno.

Dat gaf Prowse een ingang in Hollywood, waar hij onder meer de personal trainer werd van Christopher Reeve. Zijn eigen debuut op het witte doek was met Casino Royale uit 1967, waarin hij het monster van Frankenstein speelde. Het was een rol die hij nog eens twee keer speelde.

Zijn echte succes was natuurlijk de rol van Darth Vader, maar wat je misschien niet wist, is dat hij ook voor Chewbacca gevraagd was. Prowse koos voor Darth Vader "omdat iedereen zich altijd de slechteriken herinnert". De rol van Vader legde hem in elk geval geen windeieren en de acteur was decennialang bij fanconventies te zien. Maar toen kreeg hij naar het schijnt ruzie met George Lucas en was hij sinds 2010 niet meer welkom.

Dave Prowse werd 85 jaar oud.

NieuwsFilm

meest populair