Algemeen

George Lucas reageert op de dood van Darth Vader-acteur

En de twee waren waarschijnlijk geen dikke vrienden.

door Bram de Groot om 09:07 in Algemeen
Een paar dagen geleden overleed acteur Dave Prowse die historie schreef door Darth Vader tot leven te brengen in de oorspronkelijke Star Wars-trilogie. Hij was de persoon in het pak, die de stem van James Earl Jones kreeg.

Star Wars-bedenker George Lucas reageerde op zijn dood via StarWars.com en sprak mooie woorden over de bijna twee meter grote acteur die dus (niet echt) te zien was in Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977), Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) en Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi uit 1983. Overigens werd ook bekend dat de acteur positief op corona was getest voordat hij overleed.


"David bracht de belichaming van Darth Vader die essentieel was voor het personage. Hij liet Vader van de pagina springen en op het grote scherm verschijnen, met een imposant gestalte en bewegingsprestaties die passen bij de intensiteit van Vaders aanwezigheid. David was klaar voor alles en heeft bijgedragen aan het succes van wat een gedenkwaardig, tragisch figuur zou worden. Moge hij rusten in vrede."

Geen echte vrieden
Lucas en Prowse waren naar verluidt geen dikke vrienden. En dat is niet raar. Prowse was niet blij dat hij de stem van Darth Vader niet mocht inspreken en hij kreeg de schuld dat uitlekte dat Luke Skywalker de zoon is van Vader en dat de schurk doodgaat in Return of the Jedi.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

walter_sobchak

Avatar

R.I.P.

Toen Star Wars nog magie was.

Master Of Films

Avatar

Dave Prowse was meer trots op zijn The Green Cross Code Man rol dan op de rol van Darth Vader.

Artificialis

Avatar

Wat ik had begrepen was dat Dave Prowse op de set ''Obi-Wan killed your father'' zei. En dat Mark Hamill en James Earl Jones de enige acteurs waren die op de hoogte waren van wat er werkelijk gezegd zou gaan worden.

Spider-fan

Avatar

Prowse was vooral niet blij dat toen het masker uiteindelijk af ging het een andere acteur was, Sebastian Shaw, die hem speelde als hij voor het eerst echt te zien is. Later heeft men voor een documentaire hem het alsnog laten filmen, maar in de documentaire zie je het dan weer niet omdat dat dan weer niet mag van Lucasfilm.

Hij is vooral bekend van Star Wars, maar hij zit nog in behoorlijk wat andere films. Hij was vrij groot, 1,95 meter, maar Peter Mayhew (2,21) of Richard Kiel (2,18) komen daar nog ver over heen.
Voor mijn gevoel komt een groot deel van de persoonlijkheid van Darth Vader door de karakteristieke, krachtige stem van James Earl Jones. Ik vermoed als het puur Prowse was geweest dat het een stuk minder indrukwekkend was geweest.

NieuwsFilm

meest populair