Blu-ray

'The Godfather' - Mooiere misdaad is er bijna niet [Blu-ray]

Francis Ford Coppola met Marlon Brando, Al Pacino en uiteraard Robert De Niro.

door Bram de Groot om 10:15 in Blu-ray
Regie: Francis Ford Coppola | Cast: Marlon Brando (Don Vito Corleone), Al Pacino (Michael Corleone), Robert De Niro (jonge Vito Corleone), James Caan (Santino 'Sonny' Corleone), Robert Duvall (Tom Hagen), Diane Keaton (Kay Adams) e.a. | Speelduur: 176 / 200 / 170 minuten | Jaar: 1972, 1974, 1990

Ken jij dat? Lekker op de zondag een filmtrilogie kijken? Een van de favorieten is dan waarschijnlijk The Godfather-films van Francis Ford Coppola. Een lange zit is het zeker met ruim 9 uur, gevuld met Marlon Brando, Al Pacino en uiteraard Robert De Niro! De Corleones houden je gelukkig wel bezig! Recent verscheen er maar weer eens een verzamelbox.

De films waren successen, op alle vlakken. Uiteraard zijn The Godfather (1972) en The Godfather Part II (1974) de veruit geliefdste delen en wordt The Godfather Part III (1990) gezien als een onnodige, maar redelijk nakomertje. Financieel gezien was het eerste deel veruit het succesvolst met een geschatte opbrengt van net even onder de $300 miljoen.

De eerste twee films staan er bij iedereen erg goed op. Deze scoren op de Tomatometer allebei 98%. De eerste film won drie Oscars voor Beste film, Beste script en Beste acteur (Brando). De twee won de beeldjes voor Beste film, Beste regisseur, Beste script, Beste bijrol (De Niro), Beste art direction en Beste muziek. Het derde deel moet het doen met 68%. Het deze maand te verschijnen The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone staat vooralsnog op 100%.


In The Godfather staat Don Vito Corleone aan het hoofd van een machtige maffiafamilie, en houdt zich bezig met allerlei duistere zaken zonder dat hij zelf op de voorgrond treedt. De jongste zoon van Vito, Michael, bemoeit zich niet veel met de familiezaken, totdat er een aanslag wordt gepleegd op zijn vader. De clan dreigt ten onder te gaan in het geweld en Michael besluit de moordaanslag te wreken.


In The Godfather: Part II is Michael Corleone de leider van de familie en schakelt al zijn concurrenten uit. Hij wil de zaken uitbreiden naar het Westen van Amerika, maar is ongeduldig van aard en maakt daardoor veel vijanden. Er wordt een aanslag op zijn leven gepleegd en hij besluit om de leiding tijdelijk over te geven aan zijn halfbroer Tom. Michael gaat zelf op zoek naar de verrader van de familie in Cuba. Tijdens de film wordt er teruggeblikt op het jonge leven van Vito Corleone, die bezig is om zijn naam te vestigen in de Italiaanse immigrantenwijken.


In The Godfather: Part III probeert een ouder wordende Michael Corleone zichzelf en z'n familie af te scheiden van de gewelddadige onderwereld. Terwijl hij de Corleones probeert te koppelen aan het Vaticaan moet hij zich ondertussen bezighouden met een gangster die de bestaande machtsverhoudingen probeert te verstoren.

Blu-ray: The Godfather - The Coppola Restoration

Disc: 4 x Blu-ray | Release: 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 Dolby TrueHD | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5053083195809 | Met dank aan: Universal Pictures

De schijven van deze Blu-ray uitgave van The Godfather - The Coppola Restoration zitten vastgeklikt in een iets dikkere blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant een spoor van bloed met daarin de vele personages verwerkt. De achterkant laat zien dat de vele extra's op de bonusdisc staan. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

De eerste twee films zijn alweer bijna 50 jaar oud en dat maakt deze uiteraard flink gedateerd. Eerdere gerestaureerde films lieten zien dat oudjes zeker omgetoverd kunnen worden naar bijna moderne film, iets waar je overigens wel van moet houden.

Deze The Coppola Restauration valt wat dat betreft een beetje door de mand. Het beeld is uiteraard beter dan een Dvd (of VHS)-uitgave, maar er is nog veel ruis zichtbaar en de kleuren doen verouderd aan. Ook de donkere beelden zijn te sterk waardoor veel details wegvallen.

Misschien moet er nog een nieuwe transfer komen voor een latere 4K / Blu-ray uitgave. Deze box is niets meer dan een oude wijn in nieuwe zakken-uitgave. Desondanks een compact geheel en fijn om in huis te hebben als je deze graag zo nu en dan opzet en niet afhankelijk wil zijn van de zoektocht op streamingdiensten.

Bonusmateriaal

Het bonusmateriaal is niet anders dan de eerdere uitgave(n), dus daarvoor hoef je deze box niet te kopen. Zo kun je luisteren naar een track met audiocommentaar van Francis Ford Coppola, is er het uitgebreide A Look Inside van ruim een uur en zijn er allerlei kortere video's over de opnamelocaties, de muziek, het script en het camerawerk.

Ook kun je naar een reeks storyboards kijken, een reeks 'galleries' aan je voorbij laten gaan en aanvullende scènes en een ware 'Family Tree' van de Corleones bestuderen.

Wat vind jij van The Godfather-trilogie?

Heb jij The Godfather-trilogie gezien? En zit jij op The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone te wachten? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SeanDeNiro

Avatar

Ik vind deel 3 beter dan deel 2. 10-8-9

chefry1983

Avatar

Deel 1 is absoluut de beste. Vooral Brando is zo geweldig goed als de Don.

NieuwsFilm

meest populair