In memoriam: van deze acteurs en regisseurs hebben we afscheid genomen in 2020

In memoriam: van deze acteurs en regisseurs hebben we afscheid genomen in 2020

FilmTotaal blikt terug op de tragische kant van filmjaar 2020.

Alsof 2020 nog niet tragisch genoeg was, heeft ook de filmindustrie een groot aantal geliefde namen verloren. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van de talenten die we dit jaar hebben verloren; sommigen door ouderdom, sommigen onder tragische omstandigheden en enkelen zelfs door het coronavirus. Gelukkig kunnen we door de films en tv-series waarin ze hebben meegespeeld en die ze hebben gemaakt, blijven genieten van hun respectievelijke oeuvres.

Chadwick Boseman (29 november 1976 - 28 augustus 2020)


Hoewel je geen gradaties kunt aanbrengen in het leed dat een overlijden met zich meebrengt, is het extra zuur als een acteur op het hoogtepunt van zijn kunnen overlijdt. De veel te jong overleden Chadwick Boseman is hier een schoolvoorbeeld van.

Boseman, die het de eerste 10 jaar van zijn loopbaan als acteur moest doen met kleine rollen in films en tv-series, brak in 2013 definitief door met de rol van legendarische honkballer Jackie Robinson in biopic 42. Die rol speelde hij zó uitmuntend, dat hij in de jaren erna nog twee zwarte iconen speelde: James Brown in Get On Up (2014) en Thurgood Marshall in Marshall (2014).

Het was echter de rol van T'Challa/Black Panther in Captain America: Civil War en natuurlijk Black Panther die Boseman wereldberoemd maakte. Black Panther geldt als een monumentale prestatie in de filmgeschiedenis; een film met een voornamelijk zwarte cast die meer dan 1 miljard dollar opbracht en goed was voor zeven Oscarnominaties.

Boseman speelde de rol van T'Challa voor het laatst in het epische tweeluik Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame. En dat ondanks het feit dat hij de laatste vier jaar kampte met darmkanker. Niemand wist hiervan, dus de fysieke tol die een rol als Black Panther geëist zal hebben is bijna niet voor te stellen. Boseman was er niet een om bij de pakken neer te zitten, en ging ondanks zijn toestand gewoon door met acteren. Wat een fenomenaal acteur hij was, bewees hij nogmaals met zijn laatste twee rollen. In Spike Lee's Da 5 Bloods speelt hij een kleine, maar belangrijke rol die het hart van de film vormt. En in Ma Rainey's Black Bottom, een dramafilm die sinds eerder deze maand is te streamen via Netflix, schittert hij als een door tragedie gekwelde blues-muzikant. Een Oscar(nominatie) voor deze laatste rol is onvermijdelijk én zeer terecht.

Chadwick Boseman werd 43 jaar oud.


Sean Connery (25 augustus 1930 - 31 oktober 2020)


Het woord legende wordt al snel in de mond genomen als een bekend persoon overlijdt, maar Sean Connery is zo'n acteur die de titel filmlegende ook écht verdient. De Schotse acteur is niet alleen een van de meest charismatische verschijningen die ooit het witte doek sierde, maar werd ook alom gerespecteerd om zijn acteerwerk.

Hoewel zijn acteercarrière al begon in de jaren '50, werd Connery natuurlijk vooral bekend door de rol van spion James Bond, die hij als eerste vertolkte in de film Dr. No (1962). Hij speelde de rol van 007 maar liefst zeven keer en geldt volgens velen nog steeds als de beste Bond ooit.
Na Bond was Connery vastberaden om ook serieus genomen te worden als een dramatisch acteur. Dit resulteerde uiteindelijk in een Oscar voor zijn bijrol als Ierse agent in misdaadklassieker The Untouchables (1988). Ook won hij voor zijn acteerwerk twee keer de BAFTA en drie keer een Golden Globe. In 2000 werd hij geridderd door koningin Elizabeth II.

Andere beroemde films waarin Connery meespeelde zijn The Hunt for Red October, Indiana Jones and the Last Crusade en The Rock. Na rollen in de Matrix- en Lord of the Rings-franchises te hebben afgewezen, koos hij in 2003 voor de hoofdrol in The League of Extraordinary Gentlemen. Zijn negatieve ervaringen op de set van die film leidden ertoe dat hij besloot om nooit meer te acteren. Nadien leefde hij een rustig leven op de Bahama's, waar hij veel op de golfbaan stond. Sean Connery werd 90 jaar oud.


Ennio Morricone (10 november 1928 - 6 juli 2020)


De befaamde en bekroonde Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone overleed eerder dit jaar op 91-jarige leeftijd in Rome aan de gevolgen van een ongelukkige val, waarbij hij zijn dijbeen brak.

Morricone gold als een van de hardst werkende figuren in de filmindustrie. Hij componeerde over een periode van ruim 60 jaar de muziek voor meer dan 400(!) films en tv-series. Zijn meest bekende muzikale stukken zijn ongetwijfeld die van iconische westerns als Once Upon a Time in the West, The Good, The Bad and The Ugly en A Fistful of Dollars, maar ook andere werken van Sergio Leone zoals Once Upon a Time in America.

Maar die films zijn nog maar het topje van de ijsberg. Morricone kreeg in totaal zes Oscarnominaties, maar won pas in 2016 voor de muziek van Quentin Tarantino's The Hateful Eight. In 2007 kreeg hij tevens een ere-Oscar. Eerdere nominaties kreeg hij voor de films The Mission, Days of Heaven, Bugsy, The Untouchables en Malena.

Naast zijn innige samenwerking met Leone, hadden ook veel andere regisseurs een vaste werkrelatie met Morricone. Zo werkte hij direct of indirect mee aan elke Tarantino-film sinds Kill Bill, componeerde hij zes keer voor Dario Argento, zeven keer voor Pier Paolo Pasolino, dertien(!) keer voor Giuseppe Tornatore en vijf keer voor Bernardo Bertolucci.

Maar dat is nog niet alles. Andere bekende films waar Morricone de muziek voor maakte zijn The Thing, The Battle of Algiers, In the Line of Fire, Bulworth, Wolf, Exorcist II: The Heretic, U-Turn, Disclosure, Ripley's Game, Red Sonja en Frantic. Die lijst is natuurlijk nog veel en veel langer.


Kirk Douglas (9 december 1916 - 5 februari 2020)


De legendarische acteur Kirk Douglas overleed begin dit jaar. In december 2019 vierde hij nog zijn 103e(!) verjaardag, maar zijn gezondheid ging daarna snel achteruit.

Na markante Douglas begon zijn acteercarrière in de jaren '40 in kleinere Broadwayproducties, ging daarna bij de marine en pakte na de oorlog zijn acteerwerk weer op. Hij werd drie keer voor een Oscar genomineerd, maar ontving het gouden beeldje pas in 1996, toen hij een ere-Oscar kreeg voor zijn gehele oeuvre.

Bij het grote publiek zal hij waarschijnlijk nog steeds het meest bekend staan als Spartacus in de Stanley Kubricks gelijknamige klassieker uit 1960 of van de acht films die hij samen met acteur Burt Lancaster zou maken.

Douglas was er tevens mede verantwoordelijk voor dat de omstreden 'zwarte lijst' uit Hollywood verdween. Hierop stonden in de eerste helft van de 20e eeuw filmmakers die verdacht werden van communisme. Spartacus-scenarist Dalton Trumbo was daar één van. Douglas stond er echter op dat Trumbo in de aftiteling vermeld werd en dreigde anders om het project te verlaten.


Ian Holm (12 september 1931 - 19 juni 2020)



De alom gerespecteerde Britse acteur Ian Holm overleed in juni dit jaar. Hij was 88 jaar oud. Holm overleed aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Holm maakte zijn opwachting in veel grote Hollywood-producties. Zo speelde hij een van de gedenkwaardigste rollen in Ridley Scotts Alien uit 1979, als de androïde Ash. Twee jaar later speelde hij Napoleon in Time Bandits en in 1982 kreeg hij een Oscarnominatie voor zijn rol in Chariots of Fire.

Door de meeste mensen zal de charmante Holm echter altijd worden herinnerd als Bilbo Baggins in The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring en The Lord of the Rings: The Return of the King. Ondanks een verslechterde gezondheid, speelde hij die rol enkele jaren later nogmaals kort in The Hobbit.


Joel Schumacher (29 augustus 1939 - 22 juni 2020)


Afgelopen zomer overleed Joel Schumacher op 80-jarige leeftijd. Schumacher was als regisseur verantwoordelijk voor een aantal van de bekendste films uit de jaren '80 en '90. In 1985 brak hij door met dramafilm St. Elmo's Fire, wat werd gevolgd door horrorfilms als The Lost Boys (1987) en Flatliners (1990).

Veel kritiek kreeg hij te verduren toen hij de Batman-franchise overnam van Tim Burton, met Batman Forever en Batman & Robin als gevolg. In diezelfde periode maakte hij echter ook top-thrillers als Falling Down, A Time to Kill en The Client.

De flamboyante, uitgesproken regisseur maakte begin 2000 zijn laatste kritisch bejubelde films met Tigerland en Veronica Guerin. Daarna ging het al snel bergafwaarts met niemendalletjes als The Number 23 en Trespass. Zijn laatste project was de Netflix-serie House of Cards, waarvan hij twee afleveringen regisseerde.


Max von Sydow (10 april 1929 - 8 maart 2020)


De Zweede acteur Max von Sydow overleed begin dit jaar. Hij was 90 jaar oud. Zijn loopbaan van ruim 70(!) jaar begon met een reeks samenwerkingen met de beroemde regisseur Ingmar Bergman. Von Sydow speelde in 11 films van zijn landgenoot, waarvan The Seventh Seal (1957) met de iconische scène waarin Von Sydow met de dood schaakt, waarschijnlijk de bekendste is.

De boomlange Zweed vertrok hierna naar Hollywood, waar hij samenwerkte met een aantal van de grootste regisseurs. Zo speelde hij mee in Hannah and her Sisters van Woody Allen, Dune van David Lynch, Minority Report van Steven Spielberg en Shutter Island van Martin Scorsese. Zijn bekendste rol is ongetwijfeld die van Father Merrin in William Friedkins horrorklassieker The Exorcist.

Zelfs de jongste kijkers zullen Von Sydow herkennen. In het afgelopen decennium maakte hij namelijk zijn opwachting in Star Wars: The Force Awakens en de megapopulaire HBO-serie Game of Thrones.


Alan Parker (14 februari 1944 - 31 juli 2020)


De Britse regisseur Alan Parker overleed eind juli op 76-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed. Parker was voornamelijk bekend door zijn films Midnight Express en Mississippi Burning. Beide films leverden hem een Oscarnominatie voor Beste Regisseur op.

Parker stond tevens bekend om zijn muzikale films, zoals Bugsy Malone, Fame, Pink Floyd: The Wall en Evita. Hij waagde zich echter ook aan andere genres. Zo maakte hij de psychologische horrorfilm Angel Heart en dramafilm Angela's Ashes. Zijn laatste film, The Life of David Gale, stamt alweer uit 2003. In 2015 liet Parker weten genoeg te hebben van de filmwereld en zich te willen focussen op andere zaken.

Naast zijn twee Oscarnominaties wist Parker in zijn lange carrière de nodige prijzen te winnen, waaronder ook de BAFTA Fellowship, de hoogste onderscheiding van de British Academy of Film and Television. Zijn films wonnen in totaal 19 BAFTA's, 10 Golden Globes en 10 Oscars.


David Prowse (1 juli 1935 - 28 november 2020)


David Prowse, een voormalige bodybuilder die vooral bekend werd door zijn als Darth Vader in de oorspronkelijke Star Wars-trilogie, overleed vorige maand op 85-jarige leeftijd. Prowse kreeg de rol van Darth Vader door zijn indrukwekkende bouw. De stem van Vader werd echter ingesproken door James Earl Jones.

Hoewel we Prowse dus vooral kennen van Star Wars, was hij zelf het meest trots op zijn werk als de Green Cross Code Man; een reclamefiguur in het Verenigd Koninkrijk dat wegveiligheid promootte. De boomlange acteur (1.98 m om precies te zijn) maakte zijn debuut op het witte doek in Casino Royale in 1967, was daarna twee keer te zien als het monster van Frankenstein en maakte zelfs zijn opwachting in Stanley Kubricks klassieker A Clockwork Orange. Eind jaren '70 hielp hij als persoonlijk trainer ook Christopher Reeve om zich fysiek voor te bereiden op de rol van Superman.

De laatste 30 jaar was Prowse veelal te gast op fanconventies over de hele wereld. Daar ontmoette hij met veel enthousiasme duizenden Star Wars-fans, nam hij foto's met ze en deelde hij handtekeningen uit. Op de officiële Star Wars-conventie Celebration was hij echter sinds 2010 niet meer welkom, wegens een oude vete met George Lucas.


Jeremy Bulloch (16 februari 1945 - 17 december 2020)


Dave Prowse is helaas niet de enige Star Wars-legende die we dit jaar zijn verloren. Slechts twee weken na Prowse overleed namelijk ook de 75-jarige Jeremy Bulloch, de acteur die premiejager Boba Fett tot leven bracht.

Bulloch speelde Boba Fett in de films The Empire Strikes Back en Return of the Jedi, twee van de meest geliefde films uit de franchise. In de latere prequel Revenge of the Sith uit 2005 kreeg hij daarnaast een cameorolletje als het personage Captain Colton.

De Britse Bulloch was echter ook buiten Star Wars een zeer verdienstelijk acteur. Zo speelde hij mee in series als Doctor Who en Robin of Sherwood en maakte hij zijn opwachting in films als Mary, Queen of Scots en The Spy Who Loved Me. Net als Prowse was hij in zijn latere jaren een populair figuur op fanconventies over de hele wereld.


Tommy Lister (24 juni 1958 - 10 december 2020)


De naam Tommy 'Tiny' Lister zal niet iedereen bekend in de oren klinken, maar zijn imposante verschijning (en stem) zal door menig filmliefhebber direct herkend worden. Lister overleed op 10 december op 62-jarige leeftijd nadat hij eerder die week corona-symptomen vertoonde. Het is echter onbekend of het virus ook de daadwerkelijke doodsoorzaak is.

Lister speelde in de jaren '80 in een groot aantal (B-)films, maar brak in de jaren '90 definitief door als het intimiderende personage Deebo in de comedy-film Friday. Vervolgens was hij te zien als de president van het universum in The Fifth Element en maakte hij indruk in o.a. Little Nicky, The Dark Knight en Zootropolis.


Hugh Keays-Byrne (18 mei 1947 - 1 december 2020)


Hugh Keays-Byrne, de Australische acteur die onlangs op 73-jarige leeftijd overleed, is weliswaar geen bekende naam, maar zijn personages maakten grote indruk op filmliefhebbers. Zo speelde de acteur in de eerste Mad Max de rol van schurk Toecutter, die het gezin van Max in koelen bloede vermoordde. Bijna 40 jaar later keerde hij terug naar de wereld van Mad Max in Fury Road, waar hij de iconische schurk Immortan Joe vertolkte. Het is tevens de laatste film waar Keays-Byrne in meespeelde.

Het oeuvre van de acteur blijf echter niet beperkt tot Mad Max films; zo was hij te zien in The Salute of the Jugger en Sleeping Beauty, maar ook series als Farscape. Ook was Keays-Byrne een begenadigd theateracteur.


Tevens overleden in 2020:

Brian Dennehy, acteur, First Blood (9 juli 1938 - 15 april 2020)

Michael Lonsdale, acteur, Moonraker (24 mei 1931 - 21 september 2020)

Allen Daviau, cinematograaf, E.T. the Extra-Terrestrial (14 juni 1942 - 15 april 2020)

Wilford Brimley, acteur, The Thing (27 september 1934 - 1 augustus 2020)

Diana Rigg, actrice, Game of Thrones (20 juli 1938 - 10 september 2020)

Terry Jones, regisseur, Monty Python and the Holy Grail (1 februari 1942 - 21 januari 2020)

Honor Blackman, actrice, Goldfinger (22 augustus 1925 - 5 april 2020)

Esther Scott, actrice, Transformers (13 april 1953 - 14 februari 2020)

Lynn Cohen, actrice, Munich (10 augustus 1933 - 14 februari 2020)

Jay Benedict, acteur, The Dark Knight Rises (11 april 1951 - 4 april 2020)

Lee Fierro, actrice, Jaws (13 februari 1929 - 5 april 2020)

Shirley Douglas, actrice, Lolita (2 april 1934 - 5 april 2020)

Logan Williams, acteur, The Flash (9 april 2003 - 2 april 2020)

Krzysztof Penderecki, componist, The Shining (23 november 1933 - 29 maart 2020)

Stuart Gordon, regisseur, Re-Animator (11 augustus 1947 - 24 maart 2020)

John le Carré, auteur, Tinker Tailor Soldier Spy (19 oktober 1931 - 12 december 2020)

Daria Nicolodi, actrice, Deep Rad (19 juni 1950 - 26 november 2020)

Eddie Hassell, acteur, The Kids Are All Right (16 juli 1990 - 1 november 2020)

Carol Arthur, actrice, Blazing Saddles (4 augustus 1935 - 1 november 2020)

William Blinn scenarist, Purple Rain (21 juli 1937 - 22 oktober 2020)

Marge Champion, actrice, Fame (2 september 1919 - 21 oktober 2020)

Anthony Chisholm, acteur, Premium Rush (9 april 1943 - 16 oktober 2020)

Rhonda Fleming, actrice, Spellbound (10 augustus 1923 - 14 oktober 2020)

Conchata Ferrell, actrice, Two and a Half Men (28 maart 1943 - 12 oktober 2020)

Margaret Nolan, actrice, Goldfinger (29 oktober 1943 - 5 oktober 2020)

Thomas Jefferson Byrd, acteur, Set It Off (15 juni 1950 - 3 oktober 2020)

Clark Middleton, acteur, Sin City (13 april 1957 - 4 oktober 2020)

Yuko Takeuchi, actrice, Ringu (1 april 1980 - 27 september 2020)

Ben Cross, acteur, Star Trek (16 december 1947 - 18 augustus 2020)

Linda Manz, actrice, Days of Heaven (20 augustus 1951 - 14 augustus 2020)

Olivia de Havilland, actrice, Gone with the Wind (1 juli 1916 - 26 juli 2020)

Phyllis Somerville, actrice, Little Children (12 december 1943 - 16 juli 2020)

Naya Rivera, actrice, Glee (12 juni 1987 - 8 juli 2020)

Kelly Preston, actrice, Jerry Maguire (13 oktober 1962 - 12 juli 2020)

Carl Reiner, acteur, Ocean's Eleven (20 maart 1922 - 29 juni 2020)

Gregory Tyree Boyce, acteur, Twilight (5 december 1989 - 13 mei 2020)

Fred Willard, acteur: Anchorman (18 september 1933 - 15 mei 2020)

Lynn Shelton, regisseur, Laggies (27 augustus 1965 - 16 mei 2020)

Jerry Stiller, acteur, Seinfeld (8 juni 1927 - 11 mei 2020)

Irrfan Khan, acteur, Jurassic World (7 januari 1967 - 29 april 2020)

John Lafia, regisseur, Child's Play 2 (2 april 1957 - 29 april 2020)

Shirley Knight, actrice, As Good as It Gets (5 juli 1936 - 22 april 2020)

NieuwsFilm

meest populair