Netflix wint rechtszaak over het schandaal in 'The Laundromat'

Netflix wint rechtszaak over het schandaal in 'The Laundromat'

De advocaten die dankzij de Panama Papers ongewild wereldberoemd werden, vangen bot bij de rechter.

Streamingdienst Netflix heeft een belangrijke rechtszaak gewonnen. Volgens de betreffende rechter is er niets mis met The Laundromat.

De film draait om het Panama Papers-schandaal. Via allerlei financiële constructies hadden twee advocaten een netwerk opgezet van belastingontduikers. Diverse celebrities en politieke figuren maakten zich hieraan schuldig.

Meedogenloos
Jurgen Mossack en Ramon Fonseca waren echter niet zo blij met de manier waarop ze worden neergezet in de film van Steven Soderbergh. Eerder probeerden ze de release al tegen te houden, maar de prent verscheen zoals gepland in 2019.

Daarom proberen er nu alsnog hun gelijk te halen via een rechtszaak. De heren vinden namelijk dat zij worden neergezet als "meedogenloze, harteloze advocaten die zich inlaten met het witwassen van geld, belastingontduiking en andere criminele activiteiten".

Niet onwaar
Rechter Consuelo Marshall boog zich over het verhaal en kwam tot een (niet zo) verrassende conclusie. Zij noemde deze omschrijving namelijk "niet onwaar". In de film wordt duidelijk genoeg dat de advocaten niet direct betrokken waren bij bijvoorbeeld moordende drugskartels, maar dat zij het mede mogelijk maakten door hun geld te beheren.

Daarnaast vindt Marshall dat de disclaimer duidelijk maakt dat het verhaal niet overal volledig is. Dat wil niet zeggen dat Mossack en Fonseca hun strijd staken. Er lopen nog andere rechtszaken over het valse gebruik van trademarks en misleidende reclame.

NieuwsFilm

meest populair