Algemeen

Filmklassieker 'Grease' wordt "gecanceld' vanwege homofobie, slut-shaming en racisme

Wordt Grease uit de geschiedenisboeken geschrapt?

door Bram de Groot om 14:33 in Algemeen
De musicalfilm Grease staat in het filmgeheugen gegrift en dan vooral door de muzikale impact. De afgelopen weken wordt de film flink aangepakt, aangezien deze wordt beticht van homofobie, slut-shaming en racisme.

Hoe kan dit? De film uit 1978 met onder meer Olivia Newton-John en John Travolta zou volgens de nodige mensen bedenkelijke scènes bevatten.

Zo zou het personage van Newton-John zich te veel aanpassen om in de smaak te vallen van de jongens in de film. De Twitter-discussie ontstond nadat de BBC de film tijdens kerst uitzond.

Ook zou de film seksistisch zijn. Het personage Putzie ligt bijvoorbeeld op de grond om onder de rokjes van vrouwelijke studenten te kunnen kijken. De film zou zelfs kunnen aanzetten tot vrouwenhaat.

homofoob en slut-shaming
Ook zou een scène waarin wordt aangegeven dat de stelletjes alleen mogen bestaan uit een jongen en een meisje aangeven dat de film homofoob is. En de film zou racistisch zijn, doordat er teveel witte mensen te zien zijn. En zo is er meer.

De musical zou een vrouwelijke maagd belachelijk maken en wordt het personage Betty Rizzo juist belachelijk gemaakt omdat ze al met meerdere jongens het bed heeft gedeeld. Dit zou slut-shaming in de hand werken.


Ook mensen in de verdediging
Ook zijn er mensen die het opnemen voor Grease. Er wordt aangegeven dat de film verouderd is en dat we nu gelukkig anders denken over bepaalde onderwerpen. Dat zou niet wegnemen dat we met een klassieker te maken hebben, die ondanks een paar bedenkelijke scènes prima herkijkbaar is en blijft.

Hieronder een aantal van de Twitter-reacties. Hoe denk jij over dit soort reacties? Ben je het eens met bovenstaande beweringen of vind jij dat er in deze situatie ook gemuggenzift wordt?44 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Hylian_Knight

Avatar

God, waar gaat het heen met deze wereld...

Rich Art

Avatar

De juiste conclusie van deze hele konkel staat al onder het artikel: Het is een film uit 1978 waarin men heel anders dacht over bepaalde zaken. Godzijdank denken we inmiddels zo allang niet meer. Maar daarom een film uit die tijden verbieden? Why? Om de geschiedenis te wissen i.p.v. er van te leren? Lijkt me niet de meest logische aanpak.

Wilskracht

Avatar

Naar huidige maatstaven zal het ongetwijfeld homofoob en racistisch zijn, maar dat geeft het juist een goede, onbedoelde tweede laag. Daardoor wordt de film een goed vastgelegd document over Hollywood van de jaren '70, waar die dingen aan de orde van de dag waren. Dat mensen ongemak voelen bij het zien van de film toont juist de vooruitgang die de afgelopen decennia is geboekt wat betreft racisme en homohaat (ondanks dat er nog veel werk is te verzetten).

Gigan72

Avatar

Pffffffffffffffffffffffff
De film is gemaakt in 1978 de tijd was anders en de film speelt zich af in de jaren 50 toen was het heel anders in de wereld.
Blank en zwart die gingen niet echt met elkaar om.
Homo zijn was een schande en als je het was dan zei je daar niets over en liep je zeker niet hand in hand met je vriend op straat dus een homo stel zag je gewoon niet.
En zo kan ik nog wel meer opnoemen.

Ik wordt echt schijtziek van dit soort mensen die hebben echt een zielig leven en niets te doen..... dus gaan ze voor de rest alles verpesten.
Verbaas me dat ze nog niet lopen ze zeuren over de flodder serie en over Married... with Children dat nog steeds gelukig op tv te zien is.

Oorworm

Avatar

Wat is slut-shaming?

en dan nog dit:
"En de film zou racistisch zijn, doordat er teveel witte mensen te zien zijn."

Is dit tegenwoordig racisme?

donniebrasco

Avatar

Wat 'n zieke, zielige wereld! Moet 'n ieder die 'm op dvd heeft 'm nu inleveren ..... wordt 't 'n collectorsitem!

Master Of Films

Avatar

Degene die problemen hebben met Grease zijn zwakbegaafden gemaakt van suiker. Als je elke film onder de loep gaat leggen, dan blijft er niet veel meer over. Dankzij deze identiteitspolitieke bs vermomd in een slachtoffer rol wordt creativeit gesmoord. Niks kan en niks mag, want de kans is groot dat er iemand wordt beledigd. Recent nog bij The Witches.

Fred jr

Avatar

Inderdaad.
pfffffffff...
Manmanman, miserie miserie...

Renegade

Avatar

Doe normaal. Welke film volgt....Dirty Dancing of Magic Mike????

Monojaxx

Avatar

Ben het er eigenlijk wel mee eens. Had liever een Grease film gezien met alleen maar homoseksuelen. En daarna een spin-off met alleen maar non-binairen, deel 2 met lesbische transvrouwen, een prequel met panseksuelen, en die dan in een slot film weer bij elkaar komen in een grote gender reveal party.

Artificialis

Avatar

Met andere woorden, Grease (1978) geeft een accurate weergave van het leven in de 50e jaren. Als de film niet racistisch, vrouwonvriendelijk en homofobisch zou zijn geweest zou het zijn bekritiseerd een misleidende weergave van de geschiedenis te weergeven. Gone With the Wind (1939) zou het leven van zwarten in 1861 immers te rooskleurig hebben neergezet. En kreeg daarom recent nog de wind van voren.

X-pool

Avatar

lol
dit kan toch niet

Goov25

Avatar

Whaha. Succes met elke andere 70's film Twitter.

Overlord

Avatar

Vreselijke film, maar laten we vooral blij zijn dat we ruim 40 jaar later een stuk gegroeid zijn als persoon.
De wereld is een stuk toleranter geworden aan de ene kant, maar iedere keer dat terug vallen op historische zaken om maar aandacht te geven aan hedendaagse thema's op deze manier ben ik wel klaar mee. Belicht het dan van de kant hoe we wijzer zijn geworden.Vragen om tolerantie terwijl er aan de andere kant van alles veroordeelt wordt is ronduit hypocriet.

baron nostalgia

Avatar

Goeie hemel waar hout die kletskoek nou eindelijk eens een keer op!!!!

horizon

Avatar

Eindelijk. Waardeloze film.

Smiley face
Verbannen!

Movie 2u

Avatar

wat een bullshit allemaal !!!
dat tegenwoordig zo'n kleine groep zoveel voor elkaar krijgt

SeanDeNiro

Avatar

Wow. Als je denkt dat de mensheid niet lager kan zinken.
Gelukkig komt er straks bij ome Biden een negerin in de regering die een rassenleer aanhangt die de zwarte versie van het nazisme is.
De cancel cultuur van de blanke man gaat nog veel erger worden.

Ereptile

Avatar

Mensen zijn te comfortabel geworden met hun mening uiten zonder dat zij het grotere plaatje willen en durven zien. Grease was in een ander tijdsbeeld gemaakt. Het feit dat mensen daar NU anders naar kijken en zich er "ongemakkelijk"(?) bij voelen, laat wel zien dat wij als samenleving verder zijn gegroeid.

Echter wordt er teveel naar dit gezeur van mensen geluisterd en, sterker nog, dat gezeur wordt beloond! DAT is wat er mis.

Blockbuster

Avatar

Hulde voor de jaren 70, seksuele vrijheid, toen we nog geen social media hadden en toen alles nog kon. Slapstick met ongewenste intimiteiten zoals André van Duin en Benny Hill dat aan de lopende band deden en waar vooral veel om gelachen werd. Het is maar goed dat die oude films van Paul Verhoeven zoals Turks Fruit, Wat Zien Ik?, Keetje Tippel en Spetters nooit meer op tv komen, anders zou hier in NL zo'n zelfde Twitter ellende losbarsten: wat een schande al die close ups van vagina's en erectie's. De Police Academy films zijn ook alweer een paar jaar niet op tv geweest: wat een schande, al die typecasting (vooral zwarte mannen en homo's zijn de dupe). Volgende week komen wel de Flodder films weer op tv. Broer en zus Kees liggen met elkaar te krikken, buurman vergrijpt zich aan buurmeisje, ook stereotypering wat homo's en zwarten betreft. Ik hoop niet dat ik iemand op een idee breng...

Orko

Avatar

Ik ga mijn dvd met knetterend open haardvuur maar opzetten. Dat schijnt nog de enige film te zijn die je nog mag kijken zonder jezelf schuldig te voelen.

Jaws

Avatar

hoe getikt kun je zijn sorry hoor wat een mafkezen.

movieguy

Avatar

Dit zijn dezelfde idioten, die zwarte Piet verbieden. Staatsmongolen die alles in de ban moeten doen. Ik kan het niet meer lezen.
Ze moeten ze allemaal opsluiten, zo ver weg mogelijk voor altijd.

Draven

Avatar

In de bijbel en koran staan ook dingen die nu niet meer het licht kunnen verdragen. Bijvoorbeeld de profeet mohammed met zijn jongste bruid Aisha. Gaan we die ook verbieden? Want naast de films heb je ook boeken.

De wolf in roodkapje wordt ook aangepakt. Is dat dan geen dierenmishandeling?

Het wordt steeds erger.

justmikemovies

Avatar

Alle punten kloppen, maar de film is 42 jaar oud... Je kan het ook als extra laag zien en het gebruiken als vergelijkingsmateriaal.

Decepticon

Avatar

Pffff inderdaad, waar gaat het heen met de wereld......
Wat kan ik hier nog aan toevoegen, wat hierboven nog niet gezegd is.
Ik voel me in ieder geval niet ongemakkelijk als ik Grease kijk.
En die social media idioten die al die onzin uitkramen nadat ze een film (als Grease) hebben gekeken, ga Porky's kijken!

Janty

Avatar

de wereld is om zeep, urbanus zei het al lang geleden, maar nu... man... ik zet echt geen kinderen op de wereld

Hyenas

Avatar

Ik ken genoeg feministen of mensen die vechten tegen racisme om mij heen en werkelijk niemand, maar dan ook niemand, denkt of spreekt zo. Twitter berichten van gestoorde vrouwen met korte haren spreken niet voor de rest van de wereld. Dit soort berichten eruit halen voor een debat is de meest trieste vorm van een intelligente discussie voeren.

Geen enkel persoon met een gezond verstand wilt Grease cancellen omdat het racistisch is. Wij reageren er dan op met "waar gaat het heen" maar doordat je aandacht geeft aan dit soort idioten krijgen ze een groter podium en de meerderheid denkt niet zo. In ieder geval niet de mensen om mij heen gelukkig.

Deze berichten neem ik dus altijd met een korreltje zout.

chefry1983

Avatar

Wat een gedoe allemaal. Het word echt tijd dat corona ons gaat verlaten zodat we ons normale leven weer kunnen oppakken en dit soort onzin minder bekend word

bestmovieman86

Avatar

Cancel de gehele mensheid maar, dan voelt niemand zich meer gekwetst

Judge

Avatar

Ik verwerp deze realiteit en vervang die voor de mijne.

Mothercopper

Avatar

Get a life. Sinds Hollywood blanke acteurs in de ban heeft gedaan en verplicht vrouwen, lhbgt en zwarten op het witte doek moet toveren ben ik gestopt met kijken. Scheelt een hoop irritatie.

Steve-O

Avatar

hahahahah

wat een onzin

kokosnoot

Avatar

Kunnen we mensen die niet kunnen relativeren ook cancelen binnenkort.

@Hyenas ja, ik denk dat je gelijk hebt ^^ (bij een objectieve poll zou er waarschijnlijk iets heel anders uitkomen).

John Wayne

Avatar

Met dit soort dom geneuzel zou je geen enkele film, gemaakt voor 2000 kunnen bekijken. Dat zijn bijna allemaal foute films als dat domme 'woke' volk moet geloven. Ik houd niet van musicals, maar Grease vind ik geweldig.

Guido96

Avatar

En daarom is het belang van historici zo groot en ook dat ze zich uitspreken. Eerste regel van geschiedwetenschap is nooit oordelen met het hedendaags moreel kompas over normen en waarden uit het verleden. Dat botst altijd. Helaas blijven deze mensen op de achtergrond om de samenleving eens wakker te schudden.

jillover

Avatar

Er was een tijd dat je er kon vanuit gaan dat een artikel met een dergelijke titel een grap was, maar dat was...

diablo1973

Avatar

Wroeten, zoeken, zeiken en zeuren op dat vreselijke Twitter, wat een wereld is het aan het worden. Hele enge mensen die met hun gewauwel helaas steeds serieuzer genomen worden.

Chris23

Avatar

Alsof Grease al niet gay genoeg is Smiley face

starbass

Avatar

Wat een onzinng artikel die een stel wappies op twitter een groter bereik geven over een film uit de oude doos. Who cares about these idiots.

gbfan

Avatar

Vorige week porky's maar weer eens opgezet voor de gein.
Daar worden dingen in gezegd en gedaan...????
Ben benieuwd wanneer die onder de loep komt dan haha

jillover

Avatar

Er was een tijd dat je er kon vanuit gaan dat een artikel met een dergelijke titel een grap was, maar dat was...

KingCreole81

Avatar

Tja..de 1e reacie van een dame genaamd ariel...da's een blanke zeemeermin.logisch dat deze draak een trauma heeft.

#stopcrying

peterG.

Avatar

Als ik me niet vergis is dit ontzettende trieste geneuzel voortgekomen uit ( slechts) een handje vol tweets, maar vervolgens groots opgepakt door diverse (Engelse) media en alleen nog maar ( onnodig) uitvergroot...
*hele diepe zucht *
????

NieuwsFilm

meest populair