Filmklassieker 'Grease' wordt "gecanceld' vanwege homofobie, slut-shaming en racisme

Wordt Grease uit de geschiedenisboeken geschrapt?

Bram de Groot 13 januari 2021 13:33 in Algemeen
De musicalfilm Grease staat in het filmgeheugen gegrift en dan vooral door de muzikale impact. De afgelopen weken wordt de film flink aangepakt, aangezien deze wordt beticht van homofobie, slut-shaming en racisme.

Hoe kan dit? De film uit 1978 met onder meer Olivia Newton-John en John Travolta zou volgens de nodige mensen bedenkelijke scènes bevatten.

Zo zou het personage van Newton-John zich te veel aanpassen om in de smaak te vallen van de jongens in de film. De Twitter-discussie ontstond nadat de BBC de film tijdens kerst uitzond.

Ook zou de film seksistisch zijn. Het personage Putzie ligt bijvoorbeeld op de grond om onder de rokjes van vrouwelijke studenten te kunnen kijken. De film zou zelfs kunnen aanzetten tot vrouwenhaat.

homofoob en slut-shaming
Ook zou een scène waarin wordt aangegeven dat de stelletjes alleen mogen bestaan uit een jongen en een meisje aangeven dat de film homofoob is. En de film zou racistisch zijn, doordat er teveel witte mensen te zien zijn. En zo is er meer.

De musical zou een vrouwelijke maagd belachelijk maken en wordt het personage Betty Rizzo juist belachelijk gemaakt omdat ze al met meerdere jongens het bed heeft gedeeld. Dit zou slut-shaming in de hand werken.


Ook mensen in de verdediging
Ook zijn er mensen die het opnemen voor Grease. Er wordt aangegeven dat de film verouderd is en dat we nu gelukkig anders denken over bepaalde onderwerpen. Dat zou niet wegnemen dat we met een klassieker te maken hebben, die ondanks een paar bedenkelijke scènes prima herkijkbaar is en blijft.

Hieronder een aantal van de Twitter-reacties. Hoe denk jij over dit soort reacties? Ben je het eens met bovenstaande beweringen of vind jij dat er in deze situatie ook gemuggenzift wordt?NieuwsFilm