Algemeen

Disney onder vuur i.v.m. casting witte acteurs voor 'Soul'

De Deense en Portugese versie krijgen kritiek te verduren.

door Wouter Drummen om 12:40 in Algemeen
De laatste Pixar-film Soul verscheen nog niet zo heel lang geleden op Disney+. De film, waarin Jamie Foxx te horen is als het personage Joe Gardner, werd goed onthaald. Gardner wordt in bepaalde Europese landen echter ook ingesproken door een witte acteur en dit wordt Disney niet in dank afgenomen.

Joe Gardner is namelijk een personage met een donkere huidskleur, maar in Denemarken heeft de witte acteur Nikolaj Lie Kaas zijn stem verleend aan Joe. Hier kwam de nodige kritiek op.

Hij liet dan ook zelf van zich horen op Facebook: ''Voor mij is het heel duidelijk: de man of vrouw die het beste in staat is om een rol te spelen, zou de rol moeten krijgen''.

Andere landen
Ook in Portugal is er een controverse ontstaan. Daar doet op dit moment dan ook een petitie de ronde, om de stemmencast van Soul door niet witte-acteurs te vervangen. De petitie werd al bijna 20.000 keer ondertekend.

Andere Europese landen doen het echter beter. In Frankrijk wordt Joe ingesproken door Omar Sy, o.a. bekend van de recente, populaire Netflix-serie Lupin. In Nederland wordt de de stem van Joe dan weer verzorgd door de Surinaams-Nederlands zanger Kenny B.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

*zucht*... Is het belangrijk als de stemacteurs niet zwart zijn? Is er afbreuk gedaan aan de karakters vanwege de huidskleur? Volgens mij niet.

Ik zou dan ook stoppen met het casten van donkere acteurs in rollen die in origineel bronmateriaal wit zijn. Maar daar hoor je ze dan weer niet over. En ja, ik heb zelf ook een huidskleur, voordat ik dat verwijt ook over me krijg.

fulkano

Avatar

Vermoeiend, vermoeiend, vermoeiend

ThEnd

Avatar

Filmtotaal onder vuur i.v.m. het gebruik van het woord blank i.p.v. wit Smiley face

Master Of Films

Avatar

Ik heb net een petitie opgestart. Peter Dinklage spreekt de stem in van Phil Betterman (The Croods: A New Age). Ik vind hem te klein voor deze rol.

Joe Gardner is namelijk een personage met een donkere huidskleur, maar in Denemarken heeft de blanke acteur Nikolaj Lie Kaas zijn stem verleend aan Joe.
Wat belachelijk zeg. De Deense stem van Joe Gardner had ingesproken moeten worden door Carice van Houten!!!

Thiver

Avatar

Ereptile "En ja, ik heb zelf ook een huidskleur, voordat ik dat verwijt ook over me krijg."

Iedereen heeft toch een huidskeur? Smiley face

Hiss

Avatar

In Denemarken zijn ze de weg kwijt;
De acteur die de stem van John Dillermand verzorgt, heeft in het echt niet zo een grote dillermand als men in de serie laat zien. Ook een heel kwalijke zaak.

baron nostalgia

Avatar

En andersom zouden zij er over zeggen deze wereld is zo hypocriet

reporterdavid91

Avatar

Ik heb als stemacteur (als donkere jongen) een witte man in The Pirates! (2012) in mogen spreken.... en een witte botenverkoper. Ik ben ervoor dat de stem even goed moet zijn als het orgineel. ongeacht de kleur.

Peace

Avatar

Eens met de reacties hier op filmtotaal.

Hyenas

Avatar

Nope. Disney ligt niet onder vuur. Jullie zijn weer 3 gestoorde mensen uit de wereldpopulatie aan het pakken en geven hen vervolgens een stem. Jammer.

Fan-fan

Avatar

Racistischer kan bijna niet. Iemand afwijzen of goekeuren voor een job vanwege die niet terzake doende huidskleur.

Goku32

Avatar

Jezus blank zwart paars groen wtf maakt het nou uit zeg. Als de film maar leuk is

aspers

Avatar

Zo ontzettend stront ziek wordt ik van dit soort berichten...

Artificialis

Avatar

Bestaat er überhaupt zoiets als witte, bruine en zwarte stemmen? Het gaat er toch om dat het Deense stemgeluid lijkt op het origineel? Absurd dat Nikolaj Lie Kaas dus blijkbaar niet op zijn vaardigheden wordt beoordeeld.

Wat zei Martin Luther King ook alweer? Iets met een droom dat mensen beoordeeld moeten worden op de inhoud van hun karakter en niet de kleur van hun huid? Dat is blijkbaar niet gelukt.

Rob

Avatar

Onder vuur?
Je bedoelt zeker een handjevol zeikende kinderen die nog verre van de realiteit staan en in een fantasiewereldje leven.
Ik zou zeggen geef die kinderen een klap in hun gezicht en zeg dat ze hun stomme nonsens voor zich moeten houden.

RelentLess

Avatar

Wat een onnozel gezeik weer...

Decepticon

Avatar

Inderdaad, een beste bitch-slap in hun gezicht en een beste schop in hun reet, met de punt van de schoen.

Echt waar, dit soort racistische gejank moet echt een keer ophouden.
Ze gaan ook een belangrijke vraag voorbij. Wat als er geen donkere acteurs beschikbaar zijn in die landen? Of, zoals al gezegd wordt, belangrijker nog, niet goed genoeg zijn. Niet door de auditie heen komen.

Draven

Avatar

Ze halen echt het plezier uit het filmnieuws lezen door dit soort acties.

MARQ242

Avatar

Vergis he niet hoor dit zijn vast niet een paar zielige figuren die dit roepen. Er zijn duizenden van die trieste SJW types die niks beters te doen hebben dan het voeden van verdeeldheid.

Tyrese Gesser

Avatar

Ik ben het helemaal eens met jullie. Ik ben zelf nog een kind en donker. Maar om alles racisme te benoemen is echt overdreven en nep. Jongeren maar soms ook volwassene gebruiken nu voor alles racisme.

NieuwsFilm

meest populair