'Star Wars'-held Yoda is verantwoordelijk voor het falen van de Jedi

'Star Wars'-held Yoda is verantwoordelijk voor het falen van de Jedi

Zijn filosofie zorgde uiteindelijk voor de val van de orde.

Yoda is een van de beroemdste Jedi-meesters die we kennen. Maar langzaamaan komen we er steeds meer achter dat hij eigenlijk de reden is waarom de Jedi uiteindelijk faalden en bijna helemaal uitgeroeid werden.

Dat blijkt steeds meer uit de Star Wars: The High Republicverhalen, waarin Yoda uitgediept wordt. Hij heeft zeer specifieke meningen als het aankomt op de FOrce en de levensstijl van de Jedi.

Zijn schuld
In de prequelfilms blijkt de Jedi-orde ongebalanceerd te zijn. De Jedi zijn hun connectie met de gewone mensen in het sterrenstelsel kwijt, moeten hun emoties onderdrukken en mogen geen banden leggen met mensen. Bovendien is het een politieke organisatie geworden.

In The High Republic is de orde nog heel anders. Ze waren erg a-politiek, de Jedi moesten vooral zichzelf ontwikkelen en werden aangemoedigd hun eigen visie op de Force te ontwikkelen en hadden er ook een heel andere band mee.

Yoda's persoonlijke filosofie en definitie van de Force werd uiteindelijk echter de standaard van de orde. Dat onder zijn bewind als Grandmaster. Juist daardoor werden de Jedi corrupt, deden ze mee aan het politieke machtsspel en zagen we hen emotioneel enorm worstelen.

Precies dat hielp de Sith in het diepste geheim een belangrijke positie te verwerven en de Jedi uiteindelijk in de val te lokken. Waardoor de hele orde ten val kwam. Want het was precies het politieke spel waar de Jedi aan meededen, het feit dat Anakin zijn emoties moest onderdrukken, waardoor het helemaal mis ging.

NieuwsFilm

meest populair