Blu-ray

'Burden' met Forest Whitaker doet je opnieuw afvragen waarom iets als de KKK nog bestaat

Garrett Hedlund en Forest Whitaker in drama met aangrijpend thema.

door Bram de Groot om 12:21 in Blu-ray
Dit drama van regisseur Andrew Heckler werd al in 2016 opgenomen en heeft rollen voor een aantal grote namen, zoals Garrett Hedlund, Forest Whitaker, Andrea Riseborough, Tom Wilkinson, Tess Harper en Usher.

Ondanks een succesje tijdens het 2018 Sundance Film Festival wist Burden, een film over een jongeman die uit de KKK wil stappen en geholpen wordt door een zwarte baptistengemeente, geen groot succes te worden. Het lijkt er zelfs op dat het drama vooral in Nederland verhoudingsgewijs veel bioscooppubliek voor zich wist te winnen.

Ontvangst en opbrengst
Onder de critici scoort het drama opvallend zwak, terwijl de ontvangst onder het publiek juist bijzonder sterk is. Op Rotten Tomatoes staat de film op 52% op de Tomatometer, met een 6.20/10 als gemiddelde beoordeling. Het publiek op RT is veel enthousiaster gezien de 97% (4.48/5) audience score.
Met een onbekend, maar ongetwijfeld beperkter productiebudget noteerde Burden nog geen half miljoen wereldwijd. In Nederland heeft de 117 minuten durende film vijf weken gedraaid en het drama lijkt hier met een omzet van een kwart miljoen euro de hoogste lokale omzet wereldwijd te hebben gehaald. De leeftijd: 16 jaar.


Blu-ray: Burden

Discs: 1 x Blu-ray | Release: november 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.39: 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8719372009444 | Met dank aan: Dutch FilmWorks

De schijf van deze uitgave van Burden zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant zien we de filmposter en de belangrijkste gezichten. De ondertitel luidt "Only Love Can Drive Out Hate".

Op de achterkant van de hoes valt de tekst "Winner Sundance Film festival" te lezen en daarmee wordt verwezen naar de winst van de U.S. Dramatic Audience Award. Verder lijkt de schijf geen bonusmateriaal te bevatten.

Bonusmateriaal
De schijf van DFW blijft verder kaal en bevat alleen de film. Op buitenlandse uitgaven lijken overigens ook geen extra's te staan. En dat is toch best jammer, aangezien Burden een prima film is met uiteraard een helaas blijvend actueel onderwerp. Meer achtergrond was aardig geweest voor de liefhebber.


In Burden gaan we naar South Carolina, 1996. Mike Burden is een zwijgzaam man en loyaal lid van de Ku Klux Klan. Maar hij verandert van gedachten wanneer hij verliefd wordt op de alleenstaande moeder Judy.

Hij vlucht weg van de Klan en wordt opgenomen in het gezin van dominee Kennedy, een idealistisch Afro-Amerikaans predikant die ernaar streeft om de vrede te bewaren.

Wat vind jij van Burden?

Heb jij Burden al gezien of staat deze nog op je watchlist? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

donniebrasco

Avatar

Nee nog niet gezien, maar wel op blu-ray in bestelling staan!

Overlord

Avatar

Niet gezien, maar ik heb deze film ook niet nodig om me af te vragen waarom de KKK nog bestaat.

Decepticon

Avatar

Nee ook nog niet gezien, maar wel op m'n watchlist staan.
Sterkte hoofdrolspelers en het lijkt me wel een goede film.

NieuwsFilm

meest populair