Featured

Nieuwe details over heftige 'Lord of the Rings'-ruzie tussen Peter Jackson en Harvey Weinstein

Er was achter de schermen bij Lord of the Rings echt veel mis.

door Jim Pedd om 08:28 in Featured
Er zijn nieuwe details opgedoken over de heftige ruzie tussen Peter Jackson en Harvey Weinstein tijdens het maken van de drie Lord of the Rings-films.

Hoewel we de filmreeks kennen als een van de meest succesvolle trilogieën in de geschiedenis, en deze het bijzondere werk van J.R.R. Tolkien goed wist te vatten, is de voorschiedenis bepaald niet de mooiste. Daar zijn vandaag via Drew McWeeny onthullingen over gekomen.

Wat speelde er?
McWeeny kreeg het oorspronkelijke scenario in handen. Toen ging het nog om twee films, in plaats van drie. Hij kreeg het scenario gelekt vanuit iemand rond de productie, waardoor hij erover kon publiceren op Ain't It Cool. Vervolgens wisten de makers daarmee de aandacht van een andere filmstudio te trekken om zo meer budget en ruimte te krijgen.

Weinstein was volgens McWeeny iemand die niets begreep van het hele genre en al helemaal niet van Tolkien. Hij kocht de filmrechten op de boeken van Tolkien omdat hij Peter Jackson verbonden wilde hebben aan zijn filmstudio. Hij wilde ook maximaal 75 miljoen dollar uitgeven aan de hele franchise.

Voor Jackson bleek het moeilijk toen hij het epische verhaal van Tolkien moest samenvatten in twee films. Later vroeg Weinstein zelfs om er een vier uur durende film van te maken. Dat bleek bijna niet te doen, waardoor Jackson het scenario naar verluidt liet lekken (maar volgens McWeeny was het Jackson zelf in elk geval niet).

Het verhaal
Volgens McWeeny zaten er in de tweedelige Lord of the Rings alle elementen van het verhaal. Maar het plot zag er relatief 'gehaast' uit, waardoor heel veel ontwikkelingen van personages dus flink tegenvielen. De wereld werd ook niet heel sterk opgebouwd.

Doordat het scenario uitlekte, ontstond er online enthousiasme over het scenario. "New Line Cinema liet weten er interesse in te hebben" en gaf Weinstein een producer-credit. Jackson mocht de film maken die hij wilde en kreeg een budget voor drie films.

Met groot succes, want de films leverden 17 Academy Awards op, en bijna 3 miljard dollar.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Lurking metafan

Avatar

Verbaast me niks, dat het type gast als Weinstein helemaal niks op heeft met Fantasy of Tolkien.

Maar dit is zoals het hoorde, 3 films om de trilogie de ademruimte te geven die het nodig heeft.
Alleen jammer dat de studio bij The Hobbit weer toonde de foute lessen te hebben geleerd: nee, epische fantasyverhalen hoeven niet per sé 3 films te gebruiken om het verhaal goed te vertellen. The Hobbit was veel sterker geweest met slechts 1 of 2 films.

Otje

Avatar

Mijn 'begrijpend lezen vermogen' wordt sterk op de proef gesteld door dit artikel.

NieuwsFilm

meest populair