Primeur: 'De Oost' als eerste Nederlandse film direct naar Amazon Prime Video

Primeur: 'De Oost' als eerste Nederlandse film direct naar Amazon Prime Video

Of de film ook in de bioscopen kan worden vertoond, blijft nog even spannend.

De Nederlandse oorlogsfilm De Oost is vanaf 13 mei op Amazon Prime Video te bekijken. Dat heeft de Amerikaanse streamingdienst zelf laten weten in een persbericht. De film moet diezelfde dag ook in de bioscopen verschijnen, mochten die op dat moment weer open zijn.

Bekijk de afbeelding
De Oost van regisseur Jim Taihuttu, die eerder de prijswinnende films Wolf en Rabat maakte, is de eerste Nederlandse speelfilm die op de streamingdienst zal verschijnen.

Eerder was het nog de bedoeling dat de oorlogsprent exclusief in de bioscopen zou verschijnen, maar door de coronacrisis moest de première eerder worden uitgesteld en daarom besloten de makers naar een andere oplossing te zoeken.

"Ik ben blij dat Amazon Prime Video niet alleen heeft geholpen om onze film te voltooien, maar ook heeft geholpen door een bijdrage te leveren in deze onzekere tijden voor de bioscopen", vertelt Taihuttu in het persbericht, benadrukkend dat De Oost diezelfde dag ook in geselecteerde filmtheaters verschijnt mocht dat weer mogelijk zijn.

Persoonlijk project
De film gaat over de Indische Onafhankelijkheidsoorlog en vertelt het verhaal over een jonge Nederlandse soldaat die uit wordt gezonden naar Nederlands-Indië.

De Oost is een persoonlijk project voor Taihuttu. De regisseur deed veel onderzoek naar de voor hem aanvankelijk onbekende oorlog. "Tijdens mijn onderzoek naar de geschiedenis van mijn voorouders van de Molukse eilanden, stuitte ik op een hele oorlog waar ik op school nooit iets over had gehoord en waar in Nederland ook geen films over bestonden", legt hij uit.

Ophef, maar geen disclaimer
De komst van de film gaat gepaard met de nodige controverse. Zo vreest de Federatie Indische Nederlanders (FIN) dat De Oost een onvolledig beeld geeft van de oorlog en daarom heeft de organisatie eerder voorgesteld om een disclaimer toe te voegen, maar daar wilde de producenten niet aan.


De Oost is - zonder meerkosten - vanaf 13 mei op Amazon Prime Video te zien.

NieuwsFilm

meest populair