Gehate 'Donnie Darko'-sequel brengt meer geld binnen dan de geliefde eerste film

Gehate 'Donnie Darko'-sequel brengt meer geld binnen dan de geliefde eerste film

En dat terwijl de originele film nog steeds zeer geliefd is en constant ergens is te streamen...

Raar maar waar. Cultklassieker/sci-fi drama Donnie Darko is door de jaren heen minder winstgevend geweest dan het hevig bekritiseerde 'vervolg' S. Darko. Althans volgens producent Adam Fields.

De oorspronkelijke film, waarin rollen zijn weggelegd voor Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Jena Malone, Drew Barrymore, James Duval en Patrick Swayze, bracht in de bioscopen slechts een half miljoen dollar in het laatje. In de 20 jaren erna is de film echter zeer geliefd geworden onder cinefielen en geldt hij als een belangrijke invloed op veel films en series die tegenwoordig worden gemaakt.

Donnie Darko was op veel vlakken altijd gedoemd om te mislukken. De tragische schietpartij op Columbine High School gebeurde slechts twee jaar voor de release van de film in 2001. Veel filmdistribiteurs wilden daarom niks te maken hebben met de film, gezien het tienergeweld dat als een van de hoofdthema's van de film geldt.

Regisseur Richard Kelly wist uiteindelijk de film te verkopen, maar de marketingcampagne werd bruut verstoord door de gebeurtenissen van 11 september 2001. In de film staat namelijk ook een vliegtuigongeluk centraal...

Vreemde boekhouding
Ondanks dit alles, deed Donnie Darko het goed in de videotheken, op dvd en via streaming. Toch wist de film nooit een echt groot succes te worden. Producent Fields zei over dit alles het volgende:

"Volgens de meest recente winstverklaring, heeft Donnie Darko meer geld verloren dan hij heeft gekost. Dat is de magie van Hollywood-boekhouding. Er is nauwelijks geld besteed aan marketing! Het is ongelooflijk dat deze film van 4,5 miljoen dollar, die het zo goed heeft gedaan op Netflix... en in de laatste 15 jaren constant wel ergens wordt uitgezonden of gestreamd, zo laag heeft gepresteerd. Fox Home Video heeft volgens mij alleen al in de eerste paar jaren meer dan 3 miljoen dvd's van de film verkocht. Toch zouden ze slechts 150.000 dollar winst hebben gemaakt. Waar is al dat geld gebleven? Het Darko wormgat?"

En over S. Darko:

"Het ironische is dat ik net een check van 75 dollar heb gekregen voor S. Darko. Dat is misschien niet veel, maar deze sequel, die net zoveel kostte als het origineel, die nergens is te streamen of te bekijken, is op de een of andere manier winstgevender dan het origineel, een cultfenomeen. Ik snap er niks van."

NieuwsFilm

meest populair