Featured

'The Shawshank Redemption': Wat als Andy Dufresne ons allemaal voorliegt en schuldig is aan moord?

De hele film is zo gemaakt dat je gelooft dat Andy onschuldig was. Maar wat als The Shawshank Redemption je dat maar laat geloven?

door Jim Pedd om 22:30 in Featured
Zo nu en dan komen er erg interessante fantheorie├źn voorbij die we jullie niet willen onthouden. Vandaag hebben we er eentje over The Shawshank Redemption.

De hele film is zo gemaakt dat je achter de held Andy Dufresne gaat staan. Je gelooft dat hij onschuldig is en geframed is voor moord. Dat hij uiteindelijk weet te ontsnappen, is daardoor alleen maar mooier en je gunt het hem ook echt. Maar wat nou als hij gelogen heeft en wel schuldig is?

Schuldige Andy
Een fantheorie die op Reddit verscheen wijst erop dat het hele verhaal van The Shawshank Redemption niets meer en niets minder is dan het complexe spel van een ijskoude moordenaar die het bewijs uitwist en hard werkt om zijn vrienden van zijn onschuld te overtuigen.

Andy is een schaakspeler en eentje die niemand heeft om mee te spelen in de film. En dus speelt hij een heel ander spel van schaak, eentje op een groter niveau. Centraal in de theorie staat de rol van Red, de man die het verhaal aan ons vertelt en bij een boel van de dingen die Andy meemaakte niet aanwezig was. Red is daarom geen betrouwbare verteller en vertelt een verhaal zoals hij het zelf gehoord heeft van Andy.

Zo leren we dus over het bedrog dat Andy pleegde op Norton en het hele systeem van Shawshank. Dingen die hij uit het niets maakte en opbouwde, zodat hij uiteindelijk in positie kwam om van bank naar bank te gaan en met een grote hoeveelheid geld de gevangenis te verlaten.

Wellicht dat Andy zelfs de jonge Tommy misbruikte om het idee van zijn vermeende onschuld te versterken. Dat Tommy om het leven kwam en het idee op die manier alleen maar krachtiger maakte, zou wel passen binnen de theorie dat Andy een ijskoude moordenaar is die bereid is heel ver te gaan om zijn plannen te laten slagen. Wie weet!

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Blablazer

Avatar

Waarom zo een mooie film verpesten met zo een stom idee.

Gigan72

Avatar

1 van de beste films ooit gemaakt.

Best bizar toen hij uitkwam was het geen succes

Bigds9fan

Avatar

Wat een onzin theorie weer.

En ja waarom moet je een van de beste films ooit verzieken met dat idee.

Daarnaast is er geen enkele zekerheid dat Andy een betere baan zou krijgen en zo nuttig kon worden voor de bewakers. Het was bij toeval dat Hadley een erfenis kreeg en hij had Andy veels te makkelijk van het dak kunnen gooien. Ook de komst van Tommy was zeker niet gegarandeerd noch het feit dat die zijn nek zou uitsteken voor Andy.

Om te ontsnappen had Andy een hoekcel nodig en ook nog eens de bereidheid van een ander om een wapen binnen te smokkelen.

Te veel onzekerheden voor een meester schaakspeler.

En waarom zou hij Red dan geld nalaten?

chefry1983

Avatar

Geweldig goede film maar wat een stomme theorie. Het word echt tijd dat men weer aan het werk gaat

HK_84

Avatar

Hmm, interessant

ClintWestwood

Avatar

Als Andy schuldig was geweest was het een hele andere film geworden.

MisterPink

Avatar

Lees het boek. Dan weet je dat dit onzin is

Pronk47

Avatar

Wat een onzin

Jack Burton

Avatar

Een nieuw script schrijven: Good Will Huntings Evil Jailbreak.

Fluffer

Avatar

Sommige mensen hebben toch echt te veel tijd

NieuwsFilm

meest populair